Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Ştiri juridice » Guvernul a proiectul de Lege ce prevede facilitati pentru tinerii pana in 35 de ani care infiinteaza firme

Guvernul a proiectul de Lege ce prevede facilitati pentru tinerii pana in 35 de ani care infiinteaza firme

  Publicat: 18 Mar 2010       2474 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Emil Boc, politician roman, s-a nascut la 6 septembrie1966 in localitatea Rachitele, judetul Cluj.
Guvernul a discutat ieri, in prima lectura, proiectul de Lege ce prevede facilitati pentru tinerii pana in 35 de ani care infiinteaza firme, urmand ca acesta sa fie aprobat dupa ce va fi imbunatatit, a anuntat premierul Emil Boc la finalul sedintei Executivului care a avut loc la Iasi.

Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Ansamblul unitar de reglementari avand ca obiect o anumita activitate, drepturile si obligatiile
Indicator care masoara rezultatele la nivel microeconomic, reprezentand volumul incasarilor din activitatea proprie intr-o perioada de timp, incasari efectuate la pretul pietei.
Denumire data monedei unice europene.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Specialist cu o competenta profesionala deosebita care poate fi desemnat de catre organul de urmarire penala ori de catre organul de jurisdictie pentru a efectua lucrari sau a da lamuririle necesare asupra unor situatii de fapt, in vederea rezolvarii unui proces. In activitatea sa expertul nu transeaza conflicte si nici nu arbitreaza interese, ci executa analize, investigatii, calcule, formuland evaluari, precieri si concluzii in legatura cu situatia respectiva.
Organ sau organizatie de stat care desfasoara activitati din domeniul conducerii statului sau al serviciilor publice
Denumire data monedei unice europene.
Una din conditiile pentru a fi parte in procesul civil sau pentru exercitarea actiunii civile,
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.
Denumire data monedei unice europene.
Rezultat financiar pozitiv al unei activitati economice,
Legea 10 din 2001. Intervalul de timp in care s-a facut preluarea abuziva, cuprins intre 6 martie 1945 si 22 decembrie 1989, in cazul Legii nr. 10 din 2001 si al O.U.G. nr.94/2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 501/2002, respectiv cuprins intre 6 septembrie 1940 si 22 decembrie 1989, in cazul O.U.G. nr. 83/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 66/2004;

Proiectul de Lege stabileste un regim juridic si fiscal pentru microintreprinderile infiintate de tinerii pana 35 de ani, denumite "firme starter". Potrivit proiectului de act normativ, calitatea de "firma starter" se pierde la implinirea a 45 de zile lucratoare de la data scadentei unei obligatii de plata sau de raportare ori declarare catre organele statului. Aceeasi calitate se pierde la data de 1 a lunii care urmeaza celei in care cifra de afaceri pe anul respectiv a atins 200.000 de euro.


"Firma starter" are obligatia de a prezenta Oficiului Teritorial pentru IMM si Cooperatie (OTIMMC), in cel mult 30 de zile lucratoare de la infiintare, un plan financiar pe cel putin trei ani, intocmit de un expert financiar certificat, agreat de o entitate care poate sa finanteze sau sa garanteze finantarea afacerii (banca, institutie financiara nebancara, fond de investitii). Firma mai este obligata sa reinvesteasca integral profitul realizat in anul fiscal precedent astfel incat, la data de 31 decembrie a anului in care se implinesc trei ani de la data inregistrarii, capitalul social sa fie de cel putin 5.000 de euro.


"Firma starter" beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe profit pe durata de timp in care societatea are aceasta calitate . Scutirea se poate acorda pentru inca doi ani, in mod exceptional, daca profitul obtinut se reinvesteste integral in modernizarea propriilor mijloace fixe, in calificarea personalului, si daca se obtin profituri suplimentare prin deschiderea de noi puncte de lucru sau filiale. Scutirea suplimentara se acorda totodata pentru investitii in protejarea mediului si daca au fost angajate, pe durata nedeterminata, pe posturi nou create si mentinute in activitate minimum 12 luni, cel putin sapte persoane, inclusiv someri.


Firmele mai beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe salariu pentru cinci lucratori, angajati pe durata nedeterminata, pentru un venit impozabil echivalent a 500 euro. Pentru veniturile individuale care depasesc pragul mentionat, diferenta se impoziteaza potrivit legii. Alt beneficiu este scutirea angajatorului de la plata CAS pentru veniturile aferente timpului lucrat de cinci salariati, angajati pe durata nedeterminata. Aceleasi firme pot obtine credite cu perioada de gratie.


Guvernul estimeaza ca aceste facilitati vor duce la scaderea ratei somajului, mai ales pe segmentul tinerilor cu varsta sub 35 de ani.Citeşte mai multe despre:    Firme    Facilitati    Tineri    35 de ani    Oficiul Teritorial pentru IMM si CooperatieComentează: Guvernul a proiectul de Lege ce prevede facilitati pentru tinerii pana in 35 de ani care infiinteaza firme
Alte titluri

Consiliul Concurentei a pus in dezbatere Ghidul privind conformarea cu regulile de concurenta de catre asociatiile de companii
29 Oct 2019 | 231

Cum sa fiti pregatiti pentru Brexit? Ghid vamal pentru comercianti
27 Oct 2019 | 295

Consiliul Concurentei solicita sa se acorde acces nediscriminatoriu la apele minerale de la Sangeorz-Bai
05 Oct 2019 | 195

Initiativa pentru IMM-uri: Grupul Bancii Europene pentru Investitii isi extinde sprijinul pentru intreprinderile romanesti
03 Oct 2019 | 218

Consiliul Concurentei: preluarea termnalelor CFR Marfa de catre CFR Infrastructura - o posibila solutie pentru imbunatatirea transportului feroviar
02 Oct 2019 | 220

ASPAAS a modificat normele privind acordarea vizei anuale pentru exercitarea activitatii de audit financiar
26 Sep 2019 | 263Articole Juridice

Criterii jurisprudentiale in stabilirea daunelor morale de catre instantele de judecata
Sursa: Irina Maria Diculescu

Drepturile parintelui salariat la intoarcerea din concediul de crestere a copilului
Sursa: Irina Maria Diculescu

Formalitatile necesare transferului salariatilor de la un angajator (cedent) la altul (cesionar)
Sursa: Av. Iulian Gales

Consimtamantul inculpatului la prestarea unei munci in folosul comunitatii inainte de stabilirea vinovatiei intre protectia impotriva muncii fortate si antepronuntarea judecatorului
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

ICCJ - Stipularea clauzei penale in CIM prin care este evaluata paguba produsa de salariat angajatorului este nula
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

ICCJ - Magistrat. Abatere disciplinara. Manifestari care aduc atingere prestigiului justitiei savarsite in afara exercitarii atributiilor de serivici. Obligatia de rezerva.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Hotararea in Cauza R.I. si altii impotriva Romaniei, din 04.12.2018
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

ICCJ: stipularea clauzei penale in CIM sau intr-un act aditional al acestuia, prin care este evaluata paguba produsa angajatorului de salariat din vina si in legatura cu munca sa, este interzisa si este sanctionata cu nulitatea clauzei.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie