din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2162 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Guvernul a proiectul de Lege ce prevede facilitati pentru tinerii pana in 35 de ani care infiinteaza firme

Guvernul a proiectul de Lege ce prevede facilitati pentru tinerii pana in 35 de ani care infiinteaza firme

  Publicat: 18 Mar 2010       3450 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Emil Boc, politician roman, s-a nascut la 6 septembrie1966 in localitatea Rachitele, judetul Cluj.
Guvernul a discutat ieri, in prima lectura, proiectul de Lege ce prevede facilitati pentru tinerii pana in 35 de ani care infiinteaza firme, urmand ca acesta sa fie aprobat dupa ce va fi imbunatatit, a anuntat premierul Emil Boc la finalul sedintei Executivului care a avut loc la Iasi.

Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Ansamblul unitar de reglementari avand ca obiect o anumita activitate, drepturile si obligatiile
Indicator care masoara rezultatele la nivel microeconomic, reprezentand volumul incasarilor din activitatea proprie intr-o perioada de timp, incasari efectuate la pretul pietei.
Denumire data monedei unice europene.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Specialist cu o competenta profesionala deosebita care poate fi desemnat de catre organul de urmarire penala ori de catre organul de jurisdictie pentru a efectua lucrari sau a da lamuririle necesare asupra unor situatii de fapt, in vederea rezolvarii unui proces. In activitatea sa expertul nu transeaza conflicte si nici nu arbitreaza interese, ci executa analize, investigatii, calcule, formuland evaluari, precieri si concluzii in legatura cu situatia respectiva.
Organ sau organizatie de stat care desfasoara activitati din domeniul conducerii statului sau al serviciilor publice
Denumire data monedei unice europene.
Una din conditiile pentru a fi parte in procesul civil sau pentru exercitarea actiunii civile,
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.
Denumire data monedei unice europene.
Rezultat financiar pozitiv al unei activitati economice,
Legea 10 din 2001. Intervalul de timp in care s-a facut preluarea abuziva, cuprins intre 6 martie 1945 si 22 decembrie 1989, in cazul Legii nr. 10 din 2001 si al O.U.G. nr.94/2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 501/2002, respectiv cuprins intre 6 septembrie 1940 si 22 decembrie 1989, in cazul O.U.G. nr. 83/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 66/2004;

Proiectul de Lege stabileste un regim juridic si fiscal pentru microintreprinderile infiintate de tinerii pana 35 de ani, denumite "firme starter". Potrivit proiectului de act normativ, calitatea de "firma starter" se pierde la implinirea a 45 de zile lucratoare de la data scadentei unei obligatii de plata sau de raportare ori declarare catre organele statului. Aceeasi calitate se pierde la data de 1 a lunii care urmeaza celei in care cifra de afaceri pe anul respectiv a atins 200.000 de euro.


"Firma starter" are obligatia de a prezenta Oficiului Teritorial pentru IMM si Cooperatie (OTIMMC), in cel mult 30 de zile lucratoare de la infiintare, un plan financiar pe cel putin trei ani, intocmit de un expert financiar certificat, agreat de o entitate care poate sa finanteze sau sa garanteze finantarea afacerii (banca, institutie financiara nebancara, fond de investitii). Firma mai este obligata sa reinvesteasca integral profitul realizat in anul fiscal precedent astfel incat, la data de 31 decembrie a anului in care se implinesc trei ani de la data inregistrarii, capitalul social sa fie de cel putin 5.000 de euro.


"Firma starter" beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe profit pe durata de timp in care societatea are aceasta calitate . Scutirea se poate acorda pentru inca doi ani, in mod exceptional, daca profitul obtinut se reinvesteste integral in modernizarea propriilor mijloace fixe, in calificarea personalului, si daca se obtin profituri suplimentare prin deschiderea de noi puncte de lucru sau filiale. Scutirea suplimentara se acorda totodata pentru investitii in protejarea mediului si daca au fost angajate, pe durata nedeterminata, pe posturi nou create si mentinute in activitate minimum 12 luni, cel putin sapte persoane, inclusiv someri.


Firmele mai beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe salariu pentru cinci lucratori, angajati pe durata nedeterminata, pentru un venit impozabil echivalent a 500 euro. Pentru veniturile individuale care depasesc pragul mentionat, diferenta se impoziteaza potrivit legii. Alt beneficiu este scutirea angajatorului de la plata CAS pentru veniturile aferente timpului lucrat de cinci salariati, angajati pe durata nedeterminata. Aceleasi firme pot obtine credite cu perioada de gratie.


Guvernul estimeaza ca aceste facilitati vor duce la scaderea ratei somajului, mai ales pe segmentul tinerilor cu varsta sub 35 de ani.



Citeşte mai multe despre:    Firme    Facilitati    Tineri    35 de ani    Oficiul Teritorial pentru IMM si Cooperatie

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Nivelul Sponsozarilor ONG-urilor si Asociatilor incepand cu 1 ianuarie 2022
30 Dec 2021 | 1822

Firma de avocatura CMS Romania isi muta birourile la One Tower
10 Aug 2021 | 1380

UpDate Work. Banca orelor de munca, Saptamana comprimata sau Munca la dispozitia angajatorului
25 Sep 2020 | 2778

In ce conditii se acorda ajutorul de somaj absolventilor promotiei 2020
23 Jul 2020 | 1489

MFP: Proiect de OUG privind scutirea de la plata impozitului a firmelor din industria HoReCa si a jocurilor de noroc
17 Jun 2020 | 1421

Absolventii institutiilor de invatamant in varsta de minimum 16 ani pot beneficia de o indemnizatie de somaj in cuantum de 250 lei/ luna
13 Jun 2020 | 1092



Articole Juridice

Obligatia de a stabili un salariu superior salariului minim garantat in plata. Reglementari si controverse
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Dialogurile MCP (VIII): Clauza de confidentialitate in contractul individual de munca. Ce este si ce nu este confidential?
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP (VII): Legalitatea testarii obligatorii a salariatilor pentru prezenta la locul de munca
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Recuperarea creantelor constructorului: Cum se inscrie ipoteca legala a constructorului in cartea funciara
Sursa: Societatea de avocatura Pavel, Margarit si Asociatii

Jurisprudenţă

Hotararea CEDO in Cauza Danciu si altii impotriva Romaniei. ancheta prompta si efectiva
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului - CEDO

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Purtare abuziva. Agent de paza
Pronuntaţă de: Decizia penala nr. 841/18.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Inselaciune. Incheierea si executarea unui contract. In dubio pro reo
Pronuntaţă de: Decizia nr. 960/A din 01.10.2018a Curtii de Apel Galati