Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Stagiile pentru tineri si cursurile de formare profesionala vor putea primi finantare europeana

Stagiile pentru tineri si cursurile de formare profesionala vor putea primi finantare europeana

  Publicat: 06 May 2010       2247 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Cursurile de formare profesionala, stagiile de ucenicie pentru tineri si proiectele pentru lucrari publice din Romania, care in mod normal s-ar fi incadrat doar pentru finantare nationala, vor fi eligibile pentru finantare europeana, potrivit unor noi reguli adoptate de eurodeputati.

In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
Suma de bani acordata cu anticipatie de catre o persoana pentru procurarea unui bun, executarea unei lucrari sau pentru prestarea unui serviciu.
Este acea entitate destinata realizarii platii prin echivalent a despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv de statul român in perioada de referinta a actelor normative prevazute la art.1 alin. (1)
Suma de bani acordata cu anticipatie de catre o persoana pentru procurarea unui bun, executarea unei lucrari sau pentru prestarea unui serviciu.
Pierderea increderii in moneda unei tari sau in alte active financiare ale acesteia,
In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
Diferenta intre pretul de vanzare al unui produs/serviciu si costul acestuia; diferenta intre dobanda platita la depozite si dobanda perceputa la creditele acordate de catre o banca.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Operatiune de plata, negociere sau acceptare a documentelor privind livrarea marfurilor, de catre banca platitoare,
Proces de combinare, divizare si creare de instrumente financiare cu scopul indeplinirii unro obiective financiare licite, cu grad sporit de profit, in cadrul unro constrangeri legale cu deosebire de natura fiscala.
Denumire data monedei unice europene.
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
Sistemul de facilitati, echipamente si servicii necesare operarii unei organizatii.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala

Proiectele de dezvoltare regionala in statele membre cele mai afectate de criza economica, inclusiv din Romania, vor dispune de un acces mai rapid la finantarea din fondurile structurale UE, conform noilor reguli adoptate miercuri de deputatii europeni.


Parlamentul European a sustinut cresterea volumului platilor pentru proiecte din Romania, Ungaria, Letonia, Lituania si Estonia. Aceste tari s-au confruntat cu o scadere majora a PIB-ului in urma recesiunii economice. Din acest motiv, ele vor fi eligibile pentru acordarea de plati in avans in 2010: 2% din Fondul Social European si 4% din Fondul pentru Coeziune.


Ca parte a masurilor UE anticriza, va creste nivelul platilor in avans pentru proiecte care contribuie la crearea de locuri de munca in tarile cele mai afectate de actuala criza .


Astfel, cursurile de formare profesionala, stagiile de ucenicie pentru tineri si proiectele pentru lucrari publice, care in mod normal s-ar fi incadrat doar pentru finantare nationala, vor fi astfel eligibile pentru finantare europeana.


De asemenea, regulile privind "dezangajarea" fondurilor vor fi simplificate (pentru fondurile angajate in 2007) pentru a oferi statelor membre o perioada mai lunga de timp pentru utilizarea fondurilor UE. In prezent, statele membre sunt obligate sa returneze Comisiei toate fondurile care nu au fost utilizate timp de doi ani de la aprobarea cererii de finantare sau trei ani pentru UE-12, Portugalia si Grecia. Noile reguli vor oferi o marja de timp mai mare pentru proiecte care nu au fost inca aprobate sau implementate in perioada specificata.


Deputatii au sustinut simplificarea masurilor de implementare a fondurilor structurale. S-a convenit asurpa unui prag unic de a‚¬50 milioane pentru "proiecte majore". Aceste proiecte nu isi vor pierde finantarea din cauza procedurii de "dezangajare" si vor fi eligibile pentru finantare de la mai multe programe UE.


Proiecte care promoveaza eficienta energetica si utilizarea energiilor regenerabile pentru locuinte vor putea beneficia de aceasta finantare din programe UE multiple. In plus, se vor crea instrumente de inginerie financiara pentru a sprijini astfel de proiecte.


Politica de coeziune sociala a UE dispunne de sume totale de 347 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013, propunandu-si sa contribuie la stabilitatea bugetara si investitiile publice in regiunile UE. Instrumentele sale cheie sunt Fondul european de dezvoltare regionala, al carui obiectiv este corectarea diferentelor de dezvoltare intre regiuni prin acordarea de ajutoare directe intreprinderilor mici si mijlocii, investitii in infrastructura si sprijinirea activitatilor de cercetare si dezvoltare, si Fondul Social European, care finanteaza masurile nationale si regionale pentru stimularea ocuparii fortei de munca si ajuta lucratorii sa se adapteze la schimbarile economice.


Ca raspuns la criza economica, institutiile UE au convenit accelerarea fluxului de finantare pentru proiecte din domeniul dezvoltarii regionale si simplificarea regulilor de implementare a fondurilor structurale pentru a oferi posibilitatea autoritatilor publice de a continua sa investeasca in proiecte europene in ciuda constrangerilor bugetare.


Comisia Europeana propusese initial sa permita statelor membre aplicarea rambursarii de 100% a platilor interimare care provin de la Fondul Social European pentru perioada 2009-2010, dar deputatii europeni au considerat ca finantarea completa, chiar daca temporara, este impotriva principiului cofinantarii de catre UE si Statele Membre si ar fi prea costisitoare si complicata.


Deputatii europeni doresc ca aceste reguli simplificate sa intre in vigoare cat mai curand posibil, astfel incat statele membre si regiunile sa poata beneficia de aceasta posibilitate de finantare UE. Potrivit Tratatului de la Lisabona, revizuirea acestor reguli se desfasoara conform procedurii legislative ordinare (codecizie).


Raportul a fost adoptat cu 519 voturi pentru, 83 impotriva si 33 de abtineri. In urma aprobarii, miercuri, de catre Parlament, Consiliul isi va oficializa in cel mai scurt timp pozitia, astfel incat aceste masuri sa poata intra in vigoare inca din aceasta vara, arata un comunicat al Parlamentului European.Citeşte mai multe despre:    Formare profesionala    Parlamentul European    Fondul Social European    Fondul pentru Coeziune

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

[Vatra MCP] Contextul, motivele si necesitatea adoptarii Codul Patrimoniului Cultural al Romaniei
22 Feb 2022 | 1025

[CUM A FOST] UpDate Work (IV): Reorganizarea activitatii angajatorilor impusa de criza CoVID-19
29 Apr 2020 | 1911

Intrare in functie a unui nou avocat general la CJUE
23 Mar 2020 | 1030

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1477

Ministerul Educatiei a aprobat calendarul admiterii in invatamantul liceal de stat pentru anul scolar 2020-2021
05 Sep 2019 | 1216

178 programe de formare profesionala vor incepe in luna septembrie 2019, la nivel national
24 Aug 2019 | 689Articole Juridice

Dialogurile MCP (XIV) Clauza de formare profesionala. Aspecte practice privind restiturea sumelor de catre salariati
Sursa: MCP Cabinet avocati

Dialogurile MCP – Oportunitatea reorganizarii angajatorului vs. Legalitarea concedierii salariatilor
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dreptul la deconectare al salariatului in era digitala. Reglementare
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Masuri educative. Supraveghere. Neaplicare obligatii
Pronuntaţă de: Decizia penala nr. 791/07.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Masuri de siguranta. Obligarea la tratament medical
Pronuntaţă de: Decizia penala nr. 864/19.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Litigii de munca, modificare program de lucru, lipsa acordului angajatului, prerogativa angajatorului in organizarea muncii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 214/30.06.2020

Incetarea contractului de munca din initiativa angajatului. Nedatorare a cheltuielilor privind cursurile de perfectionare profesionala
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bacau – Sectia I Civila - Decizia civila nr. 501 din 24 iunie 2019