Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Noi prevederi privind judecarea mai facila a cazurilor de malpraxis

Noi prevederi privind judecarea mai facila a cazurilor de malpraxis

  Publicat: 27 May 2010       1803 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Ministerul Sanatatii a modificat dispozitiile legale privind judecarea cazurilor de malpraxis

Competenta profesionala reprezinta capacitatea de a realiza activitatile cerute la locul de munca la nivelul calitativ specificat in standardul ocupational.
1. Persoana fizica sau juridica ce sufera un prejudiciu sau o vatamare a drepturilor sale prin fapta ilicita a unei alte persoane si care este indreptatita sa
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
inseamna o persoana fizica sau juridica stabilita in Uniune, desemnata in scris de catre operator sau persoana imputernicita de operator in temeiul articolului 27 din GDPR,
Propunere ce o adreseaza un subiect de drept, persoana fizica sau juridica, unui alt subiect de drept, cu privire la incheierea unei conventii, in conditii determinate.
Intelegere intre concurenti actuali sau potentiali – adica intre intreprinderi care se gasesc pe acelasi nivel al lantului de productie sau de distributie – referitoare, de exemplu, la cercetare si dezvoltare, la productie, cumparari sau comercializare.
1. Persoana fizica sau juridica ce sufera un prejudiciu sau o vatamare a drepturilor sale prin fapta ilicita a unei alte persoane si care este indreptatita sa
Tranzactia este un contract prin care partile termina un proces inceput sau preintampina un proces ce se poate naste (art. 1704 Cod Civil) prin concesii reciproce, .
Contract prin care partile termina un proces inceput ori preintampina un proces ce poate sa se nasca, facandu-si concesii reciproce.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Propunere ce o adreseaza un subiect de drept, persoana fizica sau juridica, unui alt subiect de drept, cu privire la incheierea unei conventii, in conditii determinate.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Specialist cu o competenta profesionala deosebita care poate fi desemnat de catre organul de urmarire penala ori de catre organul de jurisdictie pentru a efectua lucrari sau a da lamuririle necesare asupra unor situatii de fapt, in vederea rezolvarii unui proces. In activitatea sa expertul nu transeaza conflicte si nici nu arbitreaza interese, ci executa analize, investigatii, calcule, formuland evaluari, precieri si concluzii in legatura cu situatia respectiva.
( lat. expertus, de la experior "incerc, dovedesc"). Mijloc de proba, prevazut in sectiunea X, cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala si in diferite legi speciale, consta in rezolvarea unor probleme de stricta specialitate de catre persoane care poseda cunostinte profunde intr-un domneiu dat.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
1. Persoana fizica sau juridica ce sufera un prejudiciu sau o vatamare a drepturilor sale prin fapta ilicita a unei alte persoane si care este indreptatita sa
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,

a€śPrin noile modificari la Legea 95/2006, Ministerul Sanatatii urmareste intarirea rolului si a atributiilor comisiilor de monitorizare si competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis care functioneaza la nivelul directiilor de sanatate publica. De asemenea, am introdus dispozitii noi prin care se vor putea solutiona mult mai rapid cazurile de malpraxis prin facilitarea procedurilor administrative si reducerea la minimum a procedurilor juridicea€ť, a declarat CSEKE Attila, ministrul Sanatatii.

In premiera, au fost introduse prevederi prin care prejudiciile stabilite de comisiile de malpraxis ale directiilor de sanatate publica se pot rezolva pe cale administrativa, prin intelegere intre victima actului de malpraxis (sau a apartinatorilor acesteia) si furnizorul de servicii medicale. In acest fel pacientii pot preintampina un proces in instanta care poate avea o durata indelungata si costuri uneori peste puterile lor financiare. De altfel, in prezent, exista o tendinta la nivelul tuturor statelor Uniunii Europene de solutionare a cazurilor de malpraxis prin aceasta solutie, de mediere.

Decizia comisiei va trebui sa stabileasca nu numai daca in cauza a fost sau nu o situatie de malpraxis, asa cum se intampla pana in prezent, dar sa se pronunte si asupra circumstantelor, a cauzelor, natura si intinderea prejudiciilor produse pacientilor.

S-a stabilit, de asemenea, ca la dezbaterile comisiei de malpraxis sa participe si un reprezentant al societatii de asigurari.

Atunci cand comisia stabileste ca exista cazul de malpraxis, asiguratorul va face o oferta celui prejudiciat pentru a se incheia o intelegere . Daca victima prejudiciului si personalul medical, furnizorii de produse si servicii medicale, sanitare sau farmaceutice accepta aceasta intelegere se va incheia un contract de tranzactie.

Daca cel prejudiciat nu este de acord cu oferta asiguratorului, atunci, tot ca o noutate, solutionarea conflictelor existente intre cel care reclama malpraxisul si personalul medical va fi realizata de catre mediatori autorizati angajati de catre directiile de sanatate publica.

Pentru evitarea situatiilor in care activitatea comisiilor de malpraxis se blocheaza din cauza lipsei expertilor judeteni pentru anumite specialitati sau din cauza refuzului acestora de a analiza activitatea colegilor din aceeasi unitate sanitara s-a realizat o lista nationala de experti care pot fi consultati. Astfel, un expert stabilit in cadrul listei nationale va putea expertiza cazurile aparute la nivelul oricarui judet, chiar daca acesta isi desfasoara activitatea intr-o unitate medicala.

Tot ca o noutate, personalul medical, furnizorii de servicii medicale vor avea obligatia sa furnizeze informatii privind procedurile si tratamentul administrat persoanei care se considera victima unui act de malpraxis in termen de 15 zile de la depunerea cererii.

Ministrul Sanatatii a cerut ca noile modificari la Legea 95/2006 sa fie dezbatute in Parlament, in regim de urgenta.Citeşte mai multe despre:    Ministerul Sanatatii    Malpraxis    Legea 95/2006    Medici    Farmacisti

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

25 milioane lei pentru finantarea unor proiecte de cercetare privind limitarea extinderii si combaterea epidemiei de SARS-COV-2
28 Mar 2020 | 410

Recomandari catre angajatori in scopul prevenirii raspandirii infectarii cu coronavirus
11 Mar 2020 | 1675

Consiliul Concurentei a sanctionat compania farmaceutica Roche Romania SRL pentru abuz de pozitie dominanta pe piata unor produse oncologice din Romania
23 Jan 2020 | 417

30 octombrie a fost declarata Ziua pacientului cu arsuri
11 Oct 2019 | 360

Proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act in cadrul sedintei din 17 septembrie 2019
17 Sep 2019 | 760

Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru Spitalul Regional de Urgenta Cluj
12 Sep 2019 | 375Articole Juridice

Riscul persoanelor care comercializeaza produse expirate sau fara documente
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Mediere obligatorie versus mediere facultativa
Sursa: EuroAvocatura.ro

Cauza TATU revine in dezbaterea profesionistilor in drept
Sursa: EuroAvocatura.ro - Avocat dr. Razvan Viorescu

Procedura si Actele necesare pentru infiintarea unitatilor farmaceutice (farmacii, depozite si drogherii)
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Nu constituie o conduita abuziva a autoritatii contractante solicitarea prezentarii de catre ofertanti a certificatului ISO din partea producatorilor dispozitivelor medicale
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 41/2019

Decizia ICCJ 8/2019 -RIL admis: Competenta solutionarii cererii cererii de acordare a zilelor compensatorii
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Prevederile art.41(1) din Codul muncii sunt incidente numai in situatia clauzelor de care partile pot sa dispuna prin acordul lor de vointa, nu si a celor privitoare la drepturi si obligatii care nu sunt negociabile, pentru ca beneficiaza de reglementare legala
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti Sectia a VII-a pentru cauze privind C.M.A.S., Decizia civila nr. 1238, in sedinta publica din 28 februarie 2017

Sporurile cuvenite personalului medical se calculeaza la salariul de baza, ci nu la salariul de incadrare
Pronuntaţă de: Tribunalul Caras Severin Sectia I Civila, Sentinta civila nr. 329/2017, in sedinta publica din 14 februarie 2017