din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1593 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » In urma unei decizii a CEDO statul roman urmeaza sa plateasca 8.000 euro lui Stelian Ogica

In urma unei decizii a CEDO statul roman urmeaza sa plateasca 8.000 euro lui Stelian Ogica

  Publicat: 27 May 2010       2889 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Denumire data monedei unice europene.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Statul roman urmeaza sa plateasca 8.000 euro lui Stelian Ogica, in urma unei decizii a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) care i-a dat castig de cauza acestuia in procesul intentat Romaniei pentru ca a fost incarcerat pe nedrept.

Aceasta este un tratat international deschis spre semnare numai statelor membre ale Consiliului Europei.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Una dintre pedepsele principale, prevazuta in cap. II, t. II, art. 53, C. pen., partea generala.
Este puterea materiala pe care o exercita o persoana asupra bunului dandu-i posibilitatea de a se comporta ca si cum ar fi adevaratul proprietar al bunului.
Este persoana fizica sau juridica care detine numai posesiunea si folosinta din dezmembramintele dreptului de proprietate.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Stat care savarseste o agresiune
1. Persoana fizica sau juridica ce sufera un prejudiciu sau o vatamare a drepturilor sale prin fapta ilicita a unei alte persoane si care este indreptatita sa
Una dintre pedepsele principale, prevazuta in cap. II, t. II, art. 53, C. pen., partea generala.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel


In decizia CEDO, judecatorii arata ca lui Ogica i s-a incalcat dreptul la libertate atunci cand a fost inchis, iar statul roman a incalcat articolele 3 si 5 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Potrivit articolului 3 al Conventiei, "nimeni nu poate fi supus torturii sau unui tratament inuman sau degradant", in timp ce articolul 5 stipuleaza ca "toata lumea are dreptul la libertate si siguranta persoanei si nimeni nu va fi privat de libertate exceptand cazurile prevazute de lege".

In actiunea depusa la CEDO, Stelian Ogica a expus conditiile pe care le-a avut in arestul preventiv al Directiei Cercetari Penale intre 31 ianuarie si 27 iunie 2001 si la Penitenciarul Jilava.

Curtea a retinut ca in prima perioada a detentiei, Ogica a fost inchis alaturi de detinuti periculosi intr-o celula neaerisita si neincalzita, a trebuit sa imparta patul cu alti detinuti, iar din cauza conditiilor de igiena precare a ajuns sa faca paduchi. De asemenea, s-a aratat ca Stelian Ogica a fost batut de catre gardienii de la inchisoare.

Documentele medicale depuse la dosar dovedesc ca Ogica a fost internat in Spitalul Penitenciar Jilava, sectia psihiatrie intre 5 si 14 martie 2001, fiind tratat pentru tulburari psihice si pentru echimoze si probleme de medicina interna.

In ianuarie 2001, Ogica declara prietenilor si presei ca se afla in posesia unui bilet de loterie castigator, in valoare de aproximativ un milion de dolari.

In saptamana ce a urmat tragerii Loto din 21 ianuarie 2001, el a sustinut ca este posesorul biletului castigator de la Loto 6/49, dar ca acesta i-a fost furat in seara zilei de 23 ianuarie 2001, fiind talharit in scara blocului de doi necunoscuti (un barbat si o femeie). Cu aceasta ocazie, el a fost batut si i s-au furat mai multe bilete loto-prono (60 la numar), printre care si cel castigator la Marele Premiu.

La cateva zile dupa ce Ogica a inceput sa sustina ca biletul castigator i-a fost furat, Loteria Romana a validat drept castigator biletul prezentat de catre subofiterul SPP Constantin Murariu, caruia i-a atribuit castigul. Ogica a sustinut ca l-a recunoscut ca agresor pe ofiterul SPP.

Stelian Ogica a fost arestat in februarie 2001 de catre procurorii bucuresteni, fiind anchetat pentru inselaciune, prin inscenarea jafului a carui victima sustinea ca a fost. A fost eliberat din inchisoare in anul 2003, ca urmare a unei hotarari definitive a Curtii de Apel Bucuresti.

Dupa punerea sa in libertate, Ogica a continuat sa-si sustina nevinovatia, facand plangeri impotriva procurorilor care l-au anchetat si s-a adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg.



Citeşte mai multe despre:    Curtea Europeana a Drepturilor Omului    CEDO    Hotarari CEDO    Arestare preventiva

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CEDO: o disputa intre avocat si judecator poate afecta dreptul la un proces echitabil
03 Nov 2019 | 2714

CEDO: Educatia religioasa obligatorie in scoala si obligarea la dezvaluirea convingerilor religioase - o incalcare a Conventiei
02 Nov 2019 | 1511

CEDO: Ilinca c. Romaniei - cererea privind retragerea permisului de port-arma - inadmisibila
28 Oct 2019 | 1197

CEDO: Supravegherea video in secret a salariatilor nu reprezinta o incalcare a dreptului la viata privata atunci cand exista o justificare adecvata
23 Oct 2019 | 1571

CEDO: Incalcari ale drepturilor unei mame si ale copiilor ei retinuti in regim de detentie a imigrantilor
23 Oct 2019 | 1283

CEDO: Doua condamnari condamnari diferite pentru aceleasi fapte reprezinta o incalcare a conventiei. Curtea recomanda schimbari in sistemul penal al Rusiei.
13 Oct 2019 | 1081



Articole Juridice

Ce se intampla cu sumele achitate in temeiul unui act administrativ fiscal anulat. Poate instanta dispune direct restituirea lor?
Sursa: Alex Slujitoru si Cristiana Ionescu, Avocati, Radu si Asociatii SPRL

Protectia corespondentei electronice a salariatului in era digitala
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Plata cheltuielilor de judecata. Aspecte practice. Netemeinicia solicitarii de cenzurare a cheltuielilor de judecata. Solutii jurisprudentiale
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu

Tratamentul inegal aplicat salariatilor. Discriminare. Solutii jurisprudentiale
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu

Jurisprudenţă

Legalitatea platii esalonate a drepturilor salariale obtinute prin hotarari judecatoresti
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Rambursarea retroactiva a somajului eronat de catre autoritatea publica
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Hotararea CEDO in Cauza Danciu si altii impotriva Romaniei. ancheta prompta si efectiva
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului - CEDO

Contestatie pentru depasirea termenului de redactare a unei decizii penale
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 549/2021