din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1906 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Infiintarea companiei energetice Electra a fost respinsa de Tribunalul Bucuresti

Infiintarea companiei energetice Electra a fost respinsa de Tribunalul Bucuresti

  Publicat: 10 Dec 2010       2927 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Tribunalul a considerat neintemeiata cererea Nuclearelectrica pentru inregistrarea in Registrul Comertului a noii companii, deoarece infiintarea acesteia nu poate avea loc prin fuziunea unor societati energetice, concomitent cu divizarea Hidroelectrica.

Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Ansamblul drepturilor si obligatiilor avand valoare economica, apartinand unei persoane fizice sau unei persoane juridice.
Modificare a unui raport juridic de obligatii prin transferarea catre o alta persoana a creantei sau a datoriei.
Legea privind Societatile comerciale
Constituirea unei societati noi prin reunirea a doua sau mai multe societati a caror existenta inceteaza avand drept consecinta infiintarea unei societati comerciale noi
Este parte in procesul penal alaturi de inculpat, partea vatamata si partea responsabila civilmente, care exercita actiunea civila in cadrul procesului penal.
Ansamblul drepturilor si obligatiilor avand valoare economica, apartinand unei persoane fizice sau unei persoane juridice.
Forma de fuziune a persoanelor juridice constand in incorporarea patrimoniului unui subiect colectiv de drept, avand forta economica mai mica, in patrimoniul unui alt subiect colectiv de drept, avand forta economica mai mare.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Mod de reorganizare a persoanei juridice,
Pricipiu general de drept, potrivit caruia autoritatile de stat, institutiile publice si toti cetatenii sunt obligati sa respecte legea,comportamentul lor sa fie conform prevederilor acesteia.

Motivele respingerii cererii Nuclearelectrica privind inregistrarea companiei Electra la Registrul Comertului:



  • Tribunalul apreciaza ca cele doua actiuni nu pot avea loc concomitent deoarece divizarea partiala a Hidroelectrica S.A. poate avea ca efect fie constituirea unei noi societati al carei patrimoniu va fi format din fractiunea desprinsa din patrimoniul Hidroelectrica SA (patrimoniul sucursalelor Ramnicu Valcea, Sibiu si Targu Jiu) fie transmiterea acestei fractiuni catre o societate deja constituita, astfel cum prevede art.2501 din Legea 31/1990 republicata cu modificarile si completarile ulterioare.

  • Prin urmare, comasarea patrimoniului societatilor care fuzioneaza prin contopire pentru a forma CN Electra SA, cu partea de patrimoniu desprinsa din Hidroelectrica SA, nu este posibila decat ulterior constituirii noii societati, printr-o procedura distincta de fuziune .

  • Avand in vedere ca atat fuziunea cat si divizarea au ca efect transmiterea de patrimonii, numai derularea succesiva a acestor operatiuni permite creditorilor societatilor implicate sa urmareasca in ce masura drepturile lor vor fi afectate.

  • Noul proiect de constituire a Companiei Nationale Electra SA, nu contine toate elementele prevazute de art.241 din LSC care sa permita creditorilor societatilor implicate sa cunoasca in ce masura vor fi sau nu afectati, in conditiile in care nu exista o descriere a activelor si pasivelor societatilor implicate, facandu-se referire doar la activele nete ale acestora.

  • In atare situatie, numai dupa finalizarea operatiunii de divizare partiala a Hidroelectrica SA, se poate sti cu exactitate activele si pasivele societatii divizate care se transmit CN Eelctra SA.

  • In conditiile in care prin Proiectul supus controlului de legalitate s-a stabilit raportul de schimb al actiunilor precum si numarul actiunilor care vor fi emise de CN ELECTRA SA inclusiv catre actionarii Hidroelectrica, pe baza activului net evaluat al sucursalelor, se impunea conform art. 2432 alin 1 din Legea nr. 31/1990 ca acest proiect sa fie semnat inclusiv de reprezentantii societatii Hidroelectrica SA.



Citeşte mai multe despre:    Electra    Hidroelectrica    Nuclearelectric    Divizare    Tribunalul Bucuresti

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Proiectele de acte normative adoptate de Guvern in sedinta din 18 martie 2020
19 Mar 2020 | 1301

Proiectele de acte normative aprobate sau de care guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 12 iunie 2019
12 Jun 2019 | 1299

Actele normative aprobate sau de care Guvernul a luat act in sedinta din 14 mai 2019
15 May 2019 | 908

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 852 din 21.11.2014
27 Nov 2014 | 1004

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 808 din 06.11.2014
07 Nov 2014 | 1383

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 04 din 06.01.2014
09 Jan 2014 | 1200



Articole Juridice

Asociatiile de consumatori au dreptul de a fi audiate, in cadrul procedurii administrative a Comisiei de examinare a unei concentrari, sub rezerva indeplinirii a doua conditii
Sursa: EuroAvocatura.ro

Autorizatia eliberata pentru o instalatie industriala trebuie evaluata pe baza unei aprecieri globale, tinand cont de pachetul de politici si de masuri adoptate pe teritoriul national
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Nu orice conditie pentru exercitarea unui drept constituie si criteriu de discriminare
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 4058 din data de 09 Noiembrie 2020