din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2080 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » UE nu reuseste sa elimine decalajul in materie de inovare care o separa de principalii sai concurenti internationali

UE nu reuseste sa elimine decalajul in materie de inovare care o separa de principalii sai concurenti internationali

  Publicat: 01 Feb 2011       2138 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


UE nu reuseste sa elimine decalajul in materie de inovare care o separa de principalii sai concurenti internationali: Statele Unite si Japonia.

Un grup mic de angajati, desemnati sa lucreze impreuna la un anumit proiect.
Sustinerile si punctele de vedere ale partilor si procurorului exprimate in cursul procesului penal cu privire la solutionarea cauzei deduse judecatii.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Ramura economica a activitatii economice constituita pe baza diviziunii muncii, care transforma obiecte preluate din natura sau alte materii prime (produse agricole, piscicole)
Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Ramura economica a activitatii economice constituita pe baza diviziunii muncii, care transforma obiecte preluate din natura sau alte materii prime (produse agricole, piscicole)
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala

Desi tendintele sunt promitatoare in majoritatea statelor membre in ciuda crizei economice, progresele nu sunt suficient de rapide. Cu toate ca UE isi mentine, in continuare, un avantaj clar comparativ cu economiile emergente ale Indiei si Rusiei, Brazilia realizeaza progrese continue, iar China vine puternic din urma. In interiorul UE, Suedia are cele mai bune rezultate, urmata de Danemarca, Finlanda si Germania. Regatul Unit, Belgia, Austria, Irlanda, Luxemburg, Franta, Cipru, Slovenia si Estonia, in aceasta ordine, formeaza urmatorul grup . Acestea sunt cateva dintre principalele concluzii ale tabloului de bord al Uniunii inovarii din 2010 (TBUI), publicat de Comisia Europeana . Aceasta este prima sa editie in cadrul initiativei ``O Uniune a inovarii`` si inlocuieste fostul tablou de bord european privind inovarea (TBEI). Tabloul de bord alimenteaza analiza anuala a cresterii publicata recent , cu scopul de a ajuta statele membre sa-si identifice punctele forte si punctele slabe si sa-si sporeasca performantele in materie de inovare prin intermediul programelor lor nationale de reforma, in cadrul strategiei Europa 2020.
``Tabloul de bord arata ca trebuie sa ne intensificam eforturile pe calea catre o Europa mai inovatoare, pentru a elimina decalajul care ne separa de principalii nostri concurenti si a regasi drumul spre o crestere solida si durabila`` a subliniat vicepresedintele Antonio Tajani, comisar pentru industrie si antreprenoriat.
``Acest tablou al Uniunii inovarii nou si imbunatatit subliniaza nevoia urgenta de inovare existenta in Europa . Inovarea este la fel de esentiala pentru succesul unei economii moderne precum este apa pentru viata. Ea se afla in centrul procesului de elaborare a politicii economice si reprezinta principala sursa de creare de locuri de munca . Astfel, tabloul de bord de astazi constituie un element esential al strategiei Europa 2020. Dorim ca statele membre sa il utilizeze pe deplin pentru a-si consolida punctele forte si a-si corecta punctele slabe`` a declarat MA�ire Geoghegan-Quinn, comisar pentru cercetare, inovare si stiinta.

Tabloul de bord din 2010 se bazeaza pe 25 de indicatori in materie de cercetare si inovare si vizeaza cele 27 de state membre ale UE, precum si Croatia, Serbia, Turcia, Islanda, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Norvegia si Elvetia. Indicatorii sunt incadrati in trei categorii principale:
- - ``mijloacele``, adica elementele fundamentale care permit inovarea (resurse umane, finantare si sprijin, sisteme de cercetare deschise, excelente si atractive);
- - ``activitatile intreprinderilor``, care arata cat de inovatoare sunt intreprinderile europene (investitiile intreprinderilor, colaborari si activitati antreprenoriale, bunuri intelectuale); precum si
- - ``rezultatele``, care arata cum se traduc acestea in beneficii pentru intreaga economie (inovatori, efecte economice).
Comparatia indicatorilor pentru UE-27, Statele Unite si Japonia arata ca UE-27 nu este pe cale de a elimina decalajul de performanta care o separa de principalii sai concurenti.
Decalajul cel mai important apare in categoria ``activitatile intreprinderilor``, unde UE-27 ramane in urma in ceea ce priveste co-publicatiile publice-private, cheltuielile de cercetare si dezvoltare ale intreprinderilor si, comparativ cu Japonia, in ceea ce priveste brevetele PCT (Tratat de cooperare in domeniul brevetelor). Acest lucru arata ca decalajul Europei in materie de cercetare si inovare este prezent, in principal, in sectorul privat. Prin urmare, prioritatea ar trebui sa fie crearea unor conditii de reglementare si a altor conditii-cadru care sa incurajeze cresterea investitiilor in sectorul privat si sa faciliteze exploatarea rezultatelor cercetarii de catre sectorul intreprinderilor, in special prin intermediul unui sistem de brevete mai eficient. Decalajul este deosebit de important si creste rapid in ceea ce priveste veniturile din licente si brevete provenind din strainatate. Este vorba despre un indicator important al dinamismului economic. El arata ca modelul economic si functionarea pietei interne a cunoasterii protejate din UE trebuie sa fie imbunatatite. De asemenea, el arata ca UE produce mai putine brevete cu impact ridicat (adica cele care genereaza venituri importante provenind din tari terte) decat Statele Unite si Japonia si ca ea nu se pozitioneaza suficient de bine in sectoarele care inregistreaza o crestere globala ridicata.
Decalajul inca important in ceea ce priveste numarul de absolventi de studii superioare se afla in usoara scadere, datorita unei cresteri relativ ridicate in UE.
Cu toate acestea, UE-27 depaseste Statele Unite in ceea ce priveste cheltuielile publice de cercetare si dezvoltare si exporturile de servicii bazate pe utilizarea intensiva a cunoasterii.
In cursul ultimilor cinci ani, cea mai puternica crestere a indicatorilor de inovare ai UE-27 a fost inregistrata in cadrul sistemelor de cercetare deschise, excelente si atractive (co-publicatii stiintifice internationale, publicatii cu impact ridicat, studenti doctoranzi din afara UE) si al bunurilor intelectuale (marci comunitare, brevete PCT si desene sau modele comunitare).
In mod global, UE-27 isi mentine avantajul fata de India si Rusia. Cu toate acestea, UE-27 este in curs de a-si pierde o parte din avantajele fata de Brazilia si, mai ales, fata de China, care continua sa-si reduca rapid decalajul de performanta care le separa de UE.

- Lideri in domeniul inovarii: Danemarca, Finlanda, Germania si Suedia inregistreaza performante net superioare mediei din UE-27;
- Tari aflate la nivelul imediat urmator: Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Franta, Irlanda, Luxemburg, Tarile de Jos, Slovenia si Regatul Unit inregistreaza performante apropiate de media din UE-27;
- Inovatori moderati: performantele Croatiei, Republicii Cehe, Greciei, Ungariei, Italiei, Maltei, Poloniei, Portugaliei, Slovaciei si Spaniei se afla sub media din UE-27;
- Inovatori modesti: performantele Bulgariei, Letoniei, Lituaniei si Romaniei sunt net inferioare mediei din UE-27.

In urma adoptarii comunicarii ``O Uniune a inovarii`` in octombrie 2010, tabloul de bord european privind inovarea (TBEI) - un instrument bine stabilit si recunoscut pentru evaluarea performantelor in materie de inovare ale statelor membre ale UE - a fost revizuit si redenumit tabloul de bord al Uniunii inovarii (TBUI). Comandat de Directia Generala Intreprinderi si Industrie a Comisiei Europene, tabloul de bord al Uniunii inovarii este elaborat de Centrul de cercetare si formare economica si sociala privind inovarea si tehnologia de la Maastricht (UNU-MERIT), in colaborare cu Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene (JRC).



Citeşte mai multe despre:    Brevet de inventie    Comisia Europeana    UNU-MERIT    Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene    JRC    Tabloul de bord european privind inovarea

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 442

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1399

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 1087

Romania va avea cel putin un hub de inovare digitala cu grad ridicat de specializare in inteligenta artificiala
20 Feb 2020 | 1005

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1551

MFP a publicat, spre dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto
23 Sep 2019 | 1460



Articole Juridice

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala intr-un stat membru nu poate fi comercializat in alt stat membru decat daca acesta din urma a autorizat la randul sau introducerea sa pe piata
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Nulitatea absoluta a deciziei de sanctionare disciplinara. Conditii de forma.
Pronuntaţă de: Tribunalul Ilfov � Sentinta civila nr. 1425.25.06.2020

Anularea printr-o hotarare judecatoreasca a actului in baza caruia s-a facut plata. Prescriptie
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia I civila, decizia nr. 917 din 22 februarie 2013