Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Iesirea din criza va incepe abia in momentul in care nu vom mai scrie “casa” cu “C” mare, ci “job”-ul

Iesirea din criza va incepe abia in momentul in care nu vom mai scrie “casa” cu “C” mare, ci “job”-ul

  Publicat: 10 Feb 2011       8274 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Pentru cei care inca mai spera la revenirea “imobiliarelor” la nivelul din 2007-2008, am o veste proasta… nu cred ca vom mai vedea prea curand preturile de atunci, deoarece, dincolo de cauzele legate de prelungirea crizei economice, exista si o serie de alte cauze mai putin evidente.

Operatiune prin care o persoana numita imprumutator acorda spre folosinta unei alte persoane, numita imprumutat
Institutie specializata care desfasoara o activitate complexa si care are ca functii: efectuarea de operatiuni intre titularii de conturi bancare
Cheltuielile totale efectuate de utilizatorii interni si externi pentru achizitionarea bunurilor si serviciilor finale produse intr-o economie.
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Contract prin care este asigurata plata de catre debitor/garantul/garantii sai a obligatiilor sale fata de creditorul sau.
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Persoana care cumpara frecvent produsele sau serviciile unei firme, sau dintr-un magazin, consumator obisnuit al unui local.
Pierderea increderii in moneda unei tari sau in alte active financiare ale acesteia,
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Din punct de vedere contabil, totalul lichiditatilor monetare curente (piese monetare, bilete de banca nationale si traine)
Din punct de vedere contabil, totalul lichiditatilor monetare curente (piese monetare, bilete de banca nationale si traine)
Din punct de vedere contabil, totalul lichiditatilor monetare curente (piese monetare, bilete de banca nationale si traine)
Infractiune care face parte din grupul infractiunilor contra capacitatii de aparare a Romaniei,
Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
Din punct de vedere contabil, totalul lichiditatilor monetare curente (piese monetare, bilete de banca nationale si traine)
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Suma de bani acordata cu anticipatie de catre o persoana pentru procurarea unui bun, executarea unei lucrari sau pentru prestarea unui serviciu.
Totalitatea bunurilor si creantelor (drepturi de incasare) apartinand subiectului economic;
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.

``Bula imobiliara`` de la finele deceniului anterior trebuie legata de alte trei fenomene economice. In primul rand, vorbim de aparitia si in Romania a unui sistem bancar eminamente capitalist, care traieste doar din dobanzi si nu din falimente controlate sau scheme piramidale de tip Caritas, un sistem bancar care, in goana dupa cota de piata, a fluturat romanilor mirajul unei vieti pe credit, fara a le explica si faptul ca un imprumut la banca nu are nimic in comun cu rugamintea ``da-mi si mie un milion`` adresata unei rude sau unui prieten.In al doilea rand, explozia comertului de hypermarket a generat o cerere fenomenala de terenuri mari in jurul marilor orase, ceea ce a creat o presiune semnificativa si asupra preturilor terenurilor rezidentiale.
In al treilea rand, dorinta marilor companii romanesti si internationale de a evada din apartamentele de 2, 3 si 4 camere in care isi aveau sediile prin anii a€™90, in care - fizic - nu mai incapeau, a dus, tot asa, la o cerere acuta de spatii de birouri de clasa A.

Care este situatia in ianuarie 2011? In acest moment, bancile nu mai ofera oamenilor credit ``doar cu buletinul`` si cer ca garantie ``si pe mama si pe tata, plus un var primar`` pentru un credit de 2 lei (vezi tot ce s-a scris despre ``rascoala OUG 50``), orientandu-se spre a credita doar un singur client - dar mult mai sigur - statul. Hypermarketurile au cam ajuns la un punct de saturatie a pietei (dincolo de falimente, insolvente, reorganizari judiciare, pe cei care nu cred ii indemn sa compare cozile de la casele de marcat de Sarbatori din 2010 cu cele de acum 10 ani din singurul Metro din Bucuresti). Multinationalele care au apucat sa se mute inainte de criza economica s-au mutat in cladirile de birouri care fusesera terminate in graba. ``Valul doi``, lovit de criza, a cam intrat pe bugete de austeritate si a renuntat la visele de grandoare imobiliara.

In ceea ce priveste sectorul rezidential, revenirea va fi si mai dificila, datorita unor factori subiectivi ce tin de mentalul colectiv romanesc, si cred cu tarie ca romanul scrie ``casa`` cu ``C`` mare, cu toate consecintele ce decurg de aici.

In sine, capitalismul scrie ``casa`` cu litera mica, vazand-o ca pe un ``adapost``, o ``investitie``, o ``garantie colaterala`` etc., in fine, un obiect de utilitate, a carui valoare se exprima in pret. Spre deosebire, romanul mioritic vede ``Casa`` ca pe un sanctuar absolut, din care pleaca doar pentru a se muta la cele vesnicea€¦ E putin exagerat, recunosc, dar cati romani s-au mutat de mai mult de 2 ori din Casa LOR?

Daca luam in calcul doar variabila temporala, un englez se muta in ``prima casa`` pe la vreo 20 de ani (de obicei, un apartament cu 2 camere sau studio), dupa care se insoara si isi achizitioneaza, impreuna cu sotia, o casa cu 3 camere, dupa care - cand apar copiii - se muta intr-o casa de 4-5 camere, pentru ca apoi, o data ce acestia si-au luat zborul - sa intre si ei, la randul lor, in ciclul imobiliar - se muta inapoi la 3 sau 2 camerea€¦ adica isi schima locuinta de cel putin 4 -5 ori! Spre deosebire, un roman are O Casa, in care creste, isi traieste tineretea, se casatoreste, isi creste copiii si, in fine, isi toaca pe intretinere aproape toata pensia.

Lucrurile nu stau mai bine nici pe variabila spatialaa€¦ in timp ce englezii - sa pastram exemplul - isi muta casa cat mai aproape de slujba, romanii - in coplesitoarea lor majoritate - isi cauta un job cat mai aproape de casa . Aceasta atitudine le limiteaza drastic optiunile pe piata fortei de munca, ceea ce are, mai departe, un efect negativ asupra veniturilor ce pot fi alocate pentru o noua locuinta (vedeti, nu am zis ``casa``) mai adecvata. Cum Dumnezeu sa strangi 30% din valoarea unei case pentru avans cu singurul loc de munca pe care il gasesti la colt de strada?!?

E clar ca frenezia imobiliara nu va reveni intr-un viitor previzibil, dar iesirea din criza va incepe abia in momentul in care nu vom mai scrie ``casa`` cu ``C`` mare iar ``job``-ul (adica sursa de venit) si nu ``locuinta`` va deveni elementul central al vietii active a unei persoane .


Orania Fersedi
Avocat Partener
Coordonator Imobiliare BOSTINA SI ASOCIATIICiteşte mai multe despre:    Criza    Imobiliare

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Ministerul Finantelor Publice si institutiile din subordine au demarat o verificare a conditiilor in care mai multe persoane care au beneficiat de somaj tehnic
12 Jul 2020 | 1228

[VIDEO MCP Cabinet avocati] Flexicuritate si digitalizare in contextul noilor tendinte din piata muncii din Romania
23 Jun 2020 | 1494

Senatul a adoptat proiectul de lege de anulare a amenzilor date in perioada starii de urgenta
17 Jun 2020 | 1778

Guvernul a eliminat doua conditionalitati din programul IMM Invest
28 May 2020 | 901

[CUM A FOST] UpDate Work (IV): Reorganizarea activitatii angajatorilor impusa de criza CoVID-19
29 Apr 2020 | 1838

[CUM A FOST] UpDate Work (I): Carantina si forta majora. Impactul asupra relatiilor de munca
13 Apr 2020 | 2082Articole Juridice

Dialogurile MCP (IX): Incetarea abuziva a contractului de munca in perioada de proba
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Recuperarea creantelor constructorului: Cum se inscrie ipoteca legala a constructorului in cartea funciara
Sursa: Societatea de avocatura Pavel, Margarit si Asociatii

Conditiile in care se poate construi pe un teren privat cu functiunea de spatiu verde, dupa suspendarea PUZ-urilor coordonatoare de sector
Sursa: Roxana Dudau, Partener Asociat si coordonator al practicii de drept imobiliar din cadrul Radu si Asociatii SPRL

Dialogurile MCP (V) – Legea Kurzarbeit (a somajului tehnic). Avantaje si lipsuri
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Jurisprudenţă

Contestatie la raport de distribuire. Distribuirea onorariului de succes al lichidatorului. Ordinea de distribuire a sumelor obtinute din vanzarea bunului obiect al garantiei imobiliare
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 168/A din 16.05.2018 a Curtii de Apel Galati

Incidenta teoriei impreviziunii. Contract de credit. Actiune avand ca obiect adaptarea contractului cu efect retroactiv, de la data incheierii actului
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 620 din 11 martie 2020

Recalcularea salariului prin raportare la salariul maxim stabilit in cadrul institutiei pentru aceeasi functie/grad/treapta si gradatie pentru activitatea desfasurata in aceleasi conditii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel BUCURESTI - Decizie civila nr. 1710/ 5.10.2020

Analiza modului de individualizare a sanctiunii disciplinare reprezinta esenta controlului de legalitate
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Oradea - Decizia civila nr. 56/2020