din anul 2007, atuul tau de DREPT!
4460 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Primarul comunei Farcasesti, judetul Gorj, cercetat penal pentru luare de mita si alte infractiuni

Primarul comunei Farcasesti, judetul Gorj, cercetat penal pentru luare de mita si alte infractiuni

  Publicat: 03 Mar 2011       2638 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Procurorii din cadrul Directia Nationala Anticoruptie � Serviciul teritorial Craiova efectueaza cercetari penale fata de inculpatul PARVULESCU CONSTANTIN, primar al comunei Farcasesti, judetul Gorj,

Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
Mijloace de proba, prevazute in cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala.Potrivit legii, inscrisurile pot servi ca mijloace de proba, daca in continutul lor se arata fapte sau imprejurari de natura sa contribuie la aflarea adevarului.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Tranzactia este un contract prin care partile termina un proces inceput sau preintampina un proces ce se poate naste (art. 1704 Cod Civil) prin concesii reciproce, .
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Legatura bazata pe descendenta unei persoane dintr-o alta persoana sau pe faptul ca mai multe persoane au un descendent comun, rudenie fireasca, ori care se stabileste ca efect al infierii, rudenie civila.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
1. Persoana fizica membra a unei societati comerciale care, pe baza unui contract, convine sa contribuie cu bunuri,
Persoana fizica sau juridica imputernicita de adunarea generala a unei societati comerciale care, in limita atributiilor si functiilor acordate, exercita vointa societatii.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Realizarea veniturilor bugetare si folosirea lor pentru acoperirea cheltuielilor aprobate de buget.
Denumire data monedei unice europene.
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale �n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Una din conditiile pentru a fi parte in procesul civil sau pentru exercitarea actiunii civile,
Document prin care proprietatea unei cantitati de marfa trece de la vanzator la cumparator.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Una din masurile preventive privative de libertate reglementata in Codul de procedura penala si prevazuta si de Constitutia Romaniei, revizuita.
Data calendaristica a unui inscris sub semnatura privata, care nu poate fi contestata de terti.
Zile in care se cuprinde intreg intervalul de timp dintre momentul inceperii si implinirii termenului, inclusiv prima si ultima zi a termenului.
Prevazuta in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, activitate prin care procurorul sau instanta de judecata declanseaza actiunea penala impotriva invinuitului,
Act normativ care cuprinde principiile si reglementarile referitoare la relatiile sociale avand ca obiect vanzarea si cumpararea marfurilor.
Reprezinta respectarea de catre autoritatile administratiei publice a obligatiei de a informa cu privire la modul de stabilire a activitatilor componente si a obiectivelor,
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,

in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de luare de mita, ambele in forma continuata, infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca s-a obtinut pentru sine sau altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, cu consecinte deosebit de grave si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt:

In perioada iunie 2000 - 2008, inculpatul Parvulescu Constantin, in calitate de primar al comunei Farcasesti, judetul Gorj, a conditionat atribuirea preferentiala a unor contracte de achizitie publica firmelor administrate de doua persoane denuntatoare in cauza, de primirea unui procentaj de 20% din valoarea fiecarui contract de achizitie publica ce urma sa fie incheiat, precum si de primirea a unui procentaj de 20% din valoarea platilor restante pentru lucrari executate anterior, plati pe care primaria Farcasesti le avea de facut in contul firmelor administrate de denuntatori.
Foloasele pretinse si primite de inculpatul Parvulescu Constantin de la cei doi denuntatori totalizeaza 1.500.000 lei (echivalentul a 348.000 euro) si au fost primite in bani, bunuri si servicii, in mod direct si indirect - prin intermediul unor persoane cu care primarul se afla in relatii de rudenie - precum si prin intermediul firmei PIRCONSGIL S.R.L. (in care inculpatul a fost asociat si administrator pana in anul 2003). Intre foloasele primite se numara doua apartamente inclusiv renovarea, unul in Tirgu Jiu, altul in Bucuresti, un autoturism Dacia papuc, construirea si utilarea unei brutarii pentru firma PIRVCONSGIL S.R.L.
In schimbul foloaselor primite, inculpatul Parvulescu Constantin a facilitat atribuirea, in perioada 2003-2008, firmelor reprezentate de unul dintre denuntatori, a 34 contracte de executare lucrari in beneficiul Primariei Farcasesti, in valoare totala de aproximativ 5,3 milioane lei (1,4 milioane euro la cursul mediu de schimb aferent perioadei). Aceste contracte reprezinta peste 85% din numarul total al contractelor de achizitie publica atribuite de Primaria Farcasesti in perioada mentionata.
In plus, inculpatul Parvulescu Constantin, in calitate de primar al comunei Farcasesti, a aprobat plata sumei de 423.800 lei in beneficiul unei firme a denuntatorului, fara ca furnizorul sa fi livrat bunurile mentionate in factura .
In beneficiul firmelor celui de-al doilea denuntator, inculpatul Parvulescu Constantin a facilitat atribuirea de contracte totalizand aproximativ 534.000 lei (140.000 euro).
In scopul ascunderii si disimularii provenientei bunurilor pretinse si primite de la denuntatori, inculpatul Parvulescu Constantin s-a preocupat ca o parte din acestea sa figureze in proprietatea unor persoane interpuse, membri ai familiei sale.

Inculpatului PARVULESCU CONSTANTIN i s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala. La data de 3 martie 2011, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestuia pe o perioada de 24 de ore, la aceeasi data acesta urmand sa fie prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile .

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.



Citeşte mai multe despre:    Luare de mita    Cercetari penale    Uz de fals

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

DIICOT: Cercetari penale fata de un grup infractional organizat, frauda informatica in forma continuata si fals informatic in forma continuata
18 Apr 2019 | 806

Sinteza cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna iulie 2017, altele decat cele deja mediatizate
15 Aug 2017 | 2742

ICCJ. Dezlegare chestiune de drept - art. 7 alin. 1 din Legea nr. 78/2000
04 Mar 2017 | 1376

ICCJ. Decizie privind infractiunea de luare de mita - art. 7 alin. (1) din Legea nr. 78/2000
28 Jan 2017 | 1356

Cauzele finalizate de procurorii DNA in luna decembrie 2016, avand ca obiect infractiuni de fraudare a fondurilor europene, altele decat cele deja mediatizate
11 Jan 2017 | 2850

Cauzele finalizate de procurorii DNA in luna decembrie 2016, altele decat cele deja mediatizate
10 Jan 2017 | 2348



Articole Juridice

Infractiunile de coruptie in Noul Cod Penal (art. 288 - 294)
Sursa: EuroAvocatura.ro | Av. Marius-Catalin Predut

Judecatorul Sindic, subiect al infractiunii de remuneratie injusta
Sursa: PNA.ro | Autor: Dorin Ciuncan

Constituirea societatilor comerciale
Sursa: EuroAvocatura

Jurisprudenţă

Plata de despagubiri salariatului in cazul suspendarii contractului de munca. Principiul raspunderii civile contractuale
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Craiova - Decizia civila nr. 2351/2019

Termenul de contestare a deciziei prin care s-a dispus suspendare a contractului individual de munca.
Pronuntaţă de: Curtea de Apel BRASOV - Decizia civila nr. 897/26.06.2019

Decizia CCR 279/17.06.2015 nu este aplicabila atunci cand decizia de suspendare fost consolidata prin trimiterea in judecata a salariatului pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Brasov - Decizia civila nr. 897/26.06.2019

Lipsa caracterului penal al faptei, raportata la valoarea derizorie a folosului obtinut
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 29/RC/2020