din anul 2007, atuul tau de DREPT!
4955 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Comisia Europeana examineaza protectia statelor membre impotriva atacurilor cibernetice

Comisia Europeana examineaza protectia statelor membre impotriva atacurilor cibernetice

  Publicat: 01 Apr 2011       2042 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Intr-un raport care face bilantul progreselor realizate in implementarea planului sau de actiune din 2009 la nivelul Uniunii, Comisia Europeana saluta eforturile statelor membre pentru protectia infrastructurilor critice de informatii impotriva atacurilor cibernetice si a perturbarilor.

Retea formata din sute de milioane de calculatoare, conectate intre ele, pe principiul \"oricine cu oricine\", pe care se gasesc cateva zeci de mii de servere care asteapta, gata sa deserveasca cereri de la oricare din milioanele de calculatoare client.
Poluanti evacuati �n mediu, inclusiv zgomote, vibratii, radiatii electromagnetice si ionizante, care se manifesta si se masoara la locul de plecare din sursa.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Categorie de fapte juridice, care se produc independent de vointa omului si de care legea leaga anumite efecte juridice.
Sustinerile si punctele de vedere ale partilor si procurorului exprimate in cursul procesului penal cu privire la solutionarea cauzei deduse judecatii.
Intreprindere care cumpara sau sconteaza facturile de la un fabricant sau de la un vanzator si urmareste incasarea pretului de la clienti.
Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.

Insa raportul subliniaza totodata ca este nevoie de noi masuri in acest sector, in special pentru infiintarea, pana in 2012, a unei retele eficiente de echipe de interventie in caz de urgenta informatica (Computer Emergency Response Teams - CERTs). Securitatea cibernetica si protectia infrastructurilor critice de informatii sunt esentiale pentru ca cetatenii si intreprinderile sa aiba incredere in internet si in alte retele si se numara printre prioritatile fundamentale ale Agendei digitale pentru Europa.


Vicepresedintele Comisiei Europene Neelie Kroes, responsabila cu Agenda digitala, a declarat: ``Cetatenii europeni au nevoie si se asteapta sa aiba acces la retele si servicii online sigure, reziliente si robuste. In ultimii doi ani am inregistrat progrese insemnate, insa eforturile trebuie intensificate, atat in UE, cat si la nivel mondial, pentru a face fata la noi si noi amenintari cibernetice``.


Evenimentele recente au demonstrat ca atacurile cibernetice noi si mai sofisticate din punct de vedere tehnologic pot perturba sau chiar distruge functii economice si societale vitale. Printre exemple se numara atacurile asupra retelelor Ministerului de Finante francez inainte de summitul G20, asupra sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii si, recent, asupra Serviciului European de Actiune Externa si a Comisiei insasi. Aceste evenimente demonstreaza necesitatea de a crea o retea perfect functionala de echipe guvernamentale/nationale de interventie in caz de urgenta informatica (CERT) la nivelul UE pana anul viitor, de a organiza mai multe simulari de atacuri cibernetice si de a cerceta problema guvernantei pentru a garanta securitatea tehnologiilor emergente cum este ``cloud computing``.


Principalele concluzii ale raportului sunt:




  • Majoritatea statelor membre au infiintat echipe guvernamentale/nationale de interventie in caz de urgenta informatica (CERT).




  • Cooperarea dintre statele membre se imbunatateste datorita schimburilor regulate de bune practici care au loc in cadrul Forumului european al statelor membre, creat in 2009.




  • Instituirea Parteneriatului european public-privat pentru rezilienta (EP3R) a fost un factor cheie pentru a stimula sectorul privat sa sporeasca nivelul de securitate al mediului nostru digital si pentru crearea unei piete solide a securitatii informatiilor in Europa .




Raportul prezinta etapele care se pot parcurge in continuare pentru intarirea cooperarii internationale in acest sector. Comisia va coopera cu statele membre si cu sectorul privat la nivel national, european si international, prin intermediul urmatoarelor masuri:




  • crearea de CERT in restul statelor membre si pentru institutiile UE pana in 2012;




  • elaborarea, pana in 2012, a unui plan de urgenta european in caz de incidente cibernetice, care se va baza pe planurile de urgenta nationale;




  • organizarea de exercitii regulate de simulare a incidentelor cibernetice, atat la nivel national (numai 12 state membre au facut acest lucru pana in prezent), cat si la nivel paneuropean, asa cum a fost exercitiul ``Cyber Europe 2010``;




  • promovarea unor principii convenite la nivel mondial cu privire la stabilitatea si rezilienta internetului;




  • instituirea unor parteneriate strategice in acest domeniu alaturi de tari terte (in principal SUA), promovand totodata discutiile in cadrul forurilor internationale, de exemplu G8;




  • identificarea celor mai bune strategii de guvernanta pentru tehnologiile emergente cu impact global, cum este ``cloud computing``.




In martie 2009, Comisia a adoptat o comunicare privind protectia infrastructurilor critice de informatii - ``Protejarea Europei de atacuri cibernetice si perturbatii de amploare: ameliorarea gradului de pregatire, a securitatii si a rezilientei`` , care prezenta un plan de actiune pentru protejarea infrastructurilor critice de informatii prin cresterea gradului de pregatire si a rezilientei UE in fata atacurilor cibernetice si a perturbarilor.


Agenda digitala pentru Europa, adoptata in 2010, subliniaza importanta increderii si a securitatii si insista asupra necesitatii ca toate partile interesate sa isi uneasca eforturile pentru a crea mecanisme eficiente si coordonate de reactie la atacurile cibernetice noi si tot mai sofisticate.


In data de 30 septembrie 2010, Comisia a adoptat o propunere pentru consolidarea si modernizarea Agentiei Europene pentru Securitatea Retelelor Informatice si a Datelor (ENISA)



Citeşte mai multe despre:    Comisia Europeana    Atacuri cibernetice    Infractiuni informatice    Computer Emergency Response Teams    CERTs

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 465

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1404

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 1089

Romania va avea cel putin un hub de inovare digitala cu grad ridicat de specializare in inteligenta artificiala
20 Feb 2020 | 1009

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1551

MFP a publicat, spre dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto
23 Sep 2019 | 1465



Articole Juridice

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala intr-un stat membru nu poate fi comercializat in alt stat membru decat daca acesta din urma a autorizat la randul sau introducerea sa pe piata
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Contract de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apa si canalizare incheiat intre o asociatie intercomunitara de dezvoltare a serviciilor publice de apa-canal si un operator. Aderarea unei unitati administrativ teritoriale la asociatie. Aplicarea dispozitiilor legale privind stabilirea redeventei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 626/30.07.2020

Fonduri europene. Evaluarea gresita a proiectului de catre autoritatea de finantare. Stabilirea unor limite de cheltuieli cu depasirea plafoanelor maximale stabilite in Ghidul solicitantului
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 5636 din 30 octombrie 2020

Discriminare directa sau tratament diferentiat, justificat si rezonabil
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Sentinta civila nr. 39 din data de 17.01.2020

Perioada petrecuta in consemn la dispozitia si la sediul angajatorului. Timp de lucru
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Craiova - Decizia civila nr. 2777 din data de 23.11.2019