din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3822 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Pentru a impulsiona cercetarea si inovarea, Comisia Europeana propune protectia unitara a brevetelor

Pentru a impulsiona cercetarea si inovarea, Comisia Europeana propune protectia unitara a brevetelor

  Publicat: 13 Apr 2011       2088 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Comisia Europeana supune examinarii, ca parte a Actului privind piata unica prezentat, un pachet cu doua propuneri legislative, bazate pe cooperarea consolidata, care vor reduce substantial � cu pana la 80% � costul brevetelor in Europa, ceea ce va permite oricarei societati sau persoane sa isi protejeze inventiile prin intermediul unui brevet european unic care este valabil in 25 de state membre.

Ansamblul complex de masuri si actiuni realizate pentru a raspunde nevoilor sociale ale persoanelor, familiilor, grupurilor sau comunitatilor,
Unitate a unei banci fara personalitate juridica, care primeste un anumit mandat din partea acesteia de a efectua operatiuni intr-o anumita zona de interes.
Titlu de protectie eliberat de Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci inventatorului sau succesorului sau in drepturi
Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
Traducerea autorizata reprezinta materialul tradus de catre un traducator autorizat. La sfarsitul traducerii lucrarii propriu-zise, este obligatoriu a se insera un text prin care traducatorul autorizat certifica faptul ca traducerea este conforma cu documentul original.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
1. Autorizarea eliberata de catre o administratie unei persoane pentru a exercita o profesie sau meserie.
Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.
Timpul de munca reprezinta timpul pe care salariatul il foloseste pentru indeplinirea sarcinilor de munca.
Sistemul de operare este acel program sau colectie de programe care asigura fuctionarea de baza a calculatorului precum si intermedierea dintre utilizator si calculator.
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Cauza care inlatura caracterul penal al faptei,
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.

Regulamentele propuse prevad termenii si conditiile pentru obtinerea protectiei unitare brevetelor, efectele juridice ale acesteia si dispozitiile aplicabile traducerii. Proiectele de regulamente vor fi transmise acum Consiliului si Parlamentului European pentru a fi examinate. Comisia spera ca Spania si Italia, care nu se numara inca printre participanti, se vor alatura cooperarii consolidate.


``Scopul protectiei unitare a brevetului este de a diminua costurile inovatiilor si de a facilita activitatea de inovare pentru intreprinderile si inventatorii de pretutindeni din Europa``, a declarat Michel Barnier, comisarul pentru piata interna si servicii . ``Aceasta protectie va insemna o reducere importanta a costurilor si a birocratiei si va constitui un stimulent pentru inovare in Europa, fiind accesibila tuturor societatilor din Uniunea Europeana, indiferent de locul unde isi au sediul . Sper in continuare ca toate statele membre vor opta, cu timpul, pentru participarea la aceasta cooperare consolidata. Am profunda convingere ca fara inovare nu exista crestere economica durabila. Iar inovarea nu exista fara protectia eficienta a proprietatii intelectuale.``


Situatia actuala in materie de brevete in Europa


Actualul sistem european de brevetare este foarte costisitor si complex, in special in etapa care urmeaza acordarii unui brevet . Este larg recunoscut ca aceasta reprezinta un obstacol in calea inovarii in Europa . Oficiul European pentru Brevete (OEB) - un organism al Organizatiei Europene de Brevete, organizatie interguvernamentala compusa din 38 de tari (UE27 + alte 11tari europene) - examineaza cererile de brevete si este responsabil de acordarea brevetelor europene daca sunt indeplinite conditiile necesare. Insa, pentru ca brevetul acordat sa fie valabil intr-un stat membru, inventatorul trebuie sa solicite validarea acestuia la nivel national in fiecare tara in care se urmareste protectia brevetelor. Acest proces presupune costuri administrative si de traducere considerabile care ajung la aproximativ32000EUR atunci cand se urmareste protectia brevetelor in UE-27, suma din care23000EUR reprezinta numai tarifele de traducere . In comparatie, un brevet in SUA costa in medie1850EUR.


Mai mult, pentru pastrarea valabilitatii brevetelor este necesar sa se plateasca anual taxe de prelungire in fiecare tara, iar un transfer al brevetului sau un acord de licenta pentru folosirea inventiei brevetate trebuie inregistrate in acelasi mod.


Protectia unitara a brevetelor


In sensul propunerilor de astazi, costul unui brevet european cu valabilitate unitara in25 de state membre va fi de680EUR, dupa o etapa de tranzitie in care costurile nu ar depasi inca suma de2500EUR.


Comisia propune urmatoarele:




  • Titularii de brevete europene pot depune cereri pe langa OEB pentru obtinerea protectiei unitare a brevetelor valabile pe teritoriul a25 de state membre. Brevetele vor garanta acelasi nivel de protectie a inventiilor lor in toate cele 25 de tari .




  • Cererile de brevete pot fi prezentate in orice limba; totusi, pe baza procedurilor de lucru existente, EBO va continua sa analizeze cererile si sa acorde brevetele in engleza, franceza sau germana (limbile oficiale ale EBO). Pentru solicitantii care locuiesc in UE si isi depun cererea in alta limba decat cele trei limbi oficiale ale EBO, se va compensa costul traducerii in una dintre limbile oficiale ale EBO. In sfarsit, dupa acordarea brevetului, cererile de brevet, care definesc domeniul de aplicare al protectiei, trebuie traduse in celelalte doua limbi oficiale ale EBO.




  • Pentru o perioada de tranzitie de maximum12 ani, va fi necesar ca brevetele europene cu valabilitate unitara care au fost acordate in franceza sau in germana sa fie traduse in engleza. Brevetele acordate in engleza vor trebui traduse in alta limba oficiala a UE. Aceste traduceri vor fi necesare pana cand va deveni disponibila traducerea automata de calitate superioara pentru a garanta accesibilitatea informatiilor continute in brevete. Traducerile suplimentare din perioada de tranzitie vor contribui in mod direct la dezvoltarea unui sistem de traducere automata de calitate superioara.




Propunerea Comisiei privind brevetul UE unic a fost supusa dezbaterii timp de peste un deceniu, dar au existat blocaje la nivelul Consiliului in ceea ce priveste aspectele lingvistice. Comisia a incercat sa deblocheze dosarul prezentand propunerea sa din 2010 privind cerintele de traducere referitoare la brevetul european . Dar deoarece Consiliul nu a putut aproba in unanimitate sistemul de traducere aplicabil, Comisia a prezentat in decembrie 2010 o propunere care a deschis calea catre autorizarea unei cooperari consolidate in acest domeniu . Ca urmare a acordului exprimat, la 15 februarie 2011, de catre Parlamentul European, Consiliul Competitivitate a adoptat la 10 martie decizia de autorizare a instituirii protectiei unitare a brevetelor pe teritoriul celor 25 de state membre participante.


In temeiul Tratatului UE si al Tratatului privind functionarea UE, cooperarea consolidata permite unui numar de noua sau mai multe state membre sa actioneze intr-un anumit domeniu, ca solutie ultima in cazul in care nu s-a putut ajunge la niciun acord la nivelul intregii UE intr-o perioada de timp rezonabila. Alte state membre pot alege sa li se alature in orice moment inainte sau dupa demararea procesului de cooperare consolidata.



Citeşte mai multe despre:    Comisia Europeana    Brevete de inventie    Piata unica    Inovatii

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 465

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1404

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 1089

Romania va avea cel putin un hub de inovare digitala cu grad ridicat de specializare in inteligenta artificiala
20 Feb 2020 | 1009

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1551

MFP a publicat, spre dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto
23 Sep 2019 | 1466



Articole Juridice

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala intr-un stat membru nu poate fi comercializat in alt stat membru decat daca acesta din urma a autorizat la randul sau introducerea sa pe piata
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Contract de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apa si canalizare incheiat intre o asociatie intercomunitara de dezvoltare a serviciilor publice de apa-canal si un operator. Aderarea unei unitati administrativ teritoriale la asociatie. Aplicarea dispozitiilor legale privind stabilirea redeventei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 626/30.07.2020

Fonduri europene. Evaluarea gresita a proiectului de catre autoritatea de finantare. Stabilirea unor limite de cheltuieli cu depasirea plafoanelor maximale stabilite in Ghidul solicitantului
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 5636 din 30 octombrie 2020

Discriminare directa sau tratament diferentiat, justificat si rezonabil
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Sentinta civila nr. 39 din data de 17.01.2020

Perioada petrecuta in consemn la dispozitia si la sediul angajatorului. Timp de lucru
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Craiova - Decizia civila nr. 2777 din data de 23.11.2019