din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2688 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Pozitia MJLC ref. hotararile CJUE - statele membre nu pot rezerva propriilor cetateni accesul la profesia de notar

Pozitia MJLC ref. hotararile CJUE - statele membre nu pot rezerva propriilor cetateni accesul la profesia de notar

  Publicat: 26 May 2011       3422 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Ministerul Justitiei, in temeiul atributiilor legale care ii revin referitor la profesia de notar public, a luat act de hotararile Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si a demarat o ampla analiza interna a impactului acestor decizii asupra legislatiei nationale relevante, urmarindu-se identificarea masurilor care se impun a fi promovate in perioada urmatoare.

Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Ansamblul normelor care reglementeaza relatiile sociale din cadrul unui singur stat.
Exceptie de la dispozitiile unui act normativ,
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Presupunere, supozitie cu privire la anumite (legaturi, relatii intre) fenomene; presupunere cu caracter provizoriu, formulata pe baza datelor experimentale existente la un moment dat.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
1. Impozite si taxe locale stabilite in suma globala si invariabila.
Legea notarilor publici şi a activităţii notariale
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.

In data de 24 mai 2011, Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronuntat in sapte cauze (actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor de stat membru1), declansate in 2008 de Comisia Europeana (CE) impotriva Belgiei, Frantei, Luxemburgului, Austriei, Germaniei, Greciei si Portugaliei.

Instanta de la Luxemburg a statuat ca impunerea conditiei cetateniei unui stat membru pentru accesul la profesia de notar constituie o discriminare interzisa de dreptul Uniunii Europene. Principalul argument a constat in faptul ca modul in care sunt concepute atributiile incredintate notarilor in dreptul intern al statelor parate nu implica o participare directa si specifica la exercitiul autoritatii publice, astfel incat sa justifice o derogare de la normele generale privind libertatea de stabilire.

Hotararile CJUE produc efecte obligatorii pentru statele membre parate2, carora le incumba obligatia de a lua toate masurile necesare (legislative, administrative) pentru respectarea acestora. In ipoteza in care statele in cauza nu isi adapteaza conduita la standardele impuse de CJUE, CE are posibilitatea de a sesiza din nou instanta de la Luxemburg pentru eventuala aplicare a unor sanctiuni pecuniare (sub forma unei sume forfetare si/sau penalitati cu titlu cominatoriu).

Similar statelor membre in privinta carora s-a constatat incalcarea dreptului UE, legislatia romana impune conditia detinerii cetateniei romane pentru exercitarea profesiei de notar, restrictionand astfel accesul cetatenilor din alte state membre la aceasta activitate, conform art. 16, lit. a din Legea 36/1995 privind notarii publici si activitatea notariala, cu modificarile si completarile ulterioare.



1. Cauzele C-47/08 Comisia c. Belgia, C-50/08 Comisia c. Franta, C-51/08 Comisia c. Luxemburg, C-53/08 Comisia c. Austria, C-54/08 Comisia c. Germania, C-61/08 Comisia c. Grecia si C-52/08 Comisia c. Portugalia.



2 Portugalia este singurul dintre cele sapte state parate in privinta caruia CJUE nu a retinut o neindeplinire a obligatiilor, deoarece singurul capat de cerere formulat de CE a vizat neaplicarea in cazul notarilor a directivelor UE privind recunoasterea calificarilor profesionale, iar acesta a fost respins de instanta pe motivul unei incertitudini in cadrul UE cu privire la existenta unei obligatii suficient de clare (CJUE neavand inca ocazia sa se pronunte asupra problemei daca activitatile notariale intra sau nu sub incidenta derogarii de la regulile generale privind libertatea de stabilire) pentru statele membre de a transpune in ceea ce priveste profesia de notar directivele privind recunoasterea calificarilor profesionale. Din punct de vedere formal, Portugalia a abrogat inca din anul 1997 conditia cetateniei pentru accesul la profesia de notar.



Citeşte mai multe despre:    Curtea de Justitie a Uniunii Europene    Notar    Notari publici

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Codul muncii comentat 2022. Noua organizare a muncii. Editia a III-a, completata si revizuita
26 Jan 2022 | 1987

Avocat Bucuresti - obtinere cazier judiciar, specimen de semnatura ONRC si certificate de stare civila
23 Sep 2020 | 2785

CJUE: Se preconizeaza reluarea sedintelor de audiere a pledoariilor incepand cu 25 mai 2020
30 Apr 2020 | 1620

Efectele noilor reglementari asupra profesiei de avocat, in contextul starii de urgenta
24 Mar 2020 | 1986

Intrare in functie a unui nou avocat general la CJUE
23 Mar 2020 | 1150

Prof. univ. dr. Ion Traian Stefanescu s-a stins. Condoleante!
14 Mar 2020 | 1326



Articole Juridice

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Concediul de maternitate si concediul de crestere a copilului. Aspecte practice
Sursa: MCP Cabinet avocati

GDPR: Montarea unor camere video in perimetrul apartamentului proprietate personala
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Dobandirea calitatii de notar public de catre judecatorii Curtii Constitutionale. Studiu de caz
Sursa: Dobre Ion

Jurisprudenţă

Necitare mostenitor prezumtiv la dezbaterea succesiunii. Sanctiune. Principiul rolului activ al judecatorului. Calificarea exacta a actiunii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia civila, Decizia civila nr. 176/17.03.2020

Timpul de lucru; munca suplimentara; sarcina probei privind timpul de munca al salariatului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 355/15.09.2020

Dreptul la concediu de odihna in cazul cumulului de contracte de munca ale aceluiasi salariat. Principiul nediscriminarii in cazul salariatilor angajati cu fractiune de norma
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 640/11.10.2018

Drept de autor asupra programului informatic. Obligatia de confidentialitate a fabricantului bazei de date
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 179 din 28 ianuarie 2020