Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » 6 tari vor putea sa-si diminueze contributia la proiectele pe care le cofinanteaza in prezent impreuna cu Uniunea Europeana

6 tari vor putea sa-si diminueze contributia la proiectele pe care le cofinanteaza in prezent impreuna cu Uniunea Europeana

  Publicat: 01 Aug 2011       1938 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Comisia Europeana a decis astazi o serie de masuri care ar trebui sa aduca o contributie semnificativa la relansarea unora dintre economiile din UE care se confrunta cu cele mai mari dificultati.

(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
(co-finantare) Partea de finantare care trebuie asigurata de fiecare dintre partile implicate intr-un contract de finantare
Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Acea ramura a disciplinei economice consacrata analizei deciziilor de alocare a resurselor monetare in procesele de productie de bunuri sau de servicii,
Stari, situatii, intamplari calitati sau alte date, care nu fac parte din continutul infractiunii,
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
(co-finantare) Partea de finantare care trebuie asigurata de fiecare dintre partile implicate intr-un contract de finantare
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Sistemul de facilitati, echipamente si servicii necesare operarii unei organizatii.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
(Balance of payments) Sistem de inregistrare a tuturor tranzactiilor economice ale unei tari cu restul lumii intr-o anumita perioada.
Denumire data monedei unice europene.
Denumire data monedei unice europene.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Ansamblul resurselor materiale, financiare, institutionale si umane de care dispune o unitate administrativ-teritoriala,
Legea 10 din 2001. Suprafata de teren afectata utilizarii constructiei retrocedabile, in limita imprejmuirilor existente;
(Haircut) In Statele Unite, termen utilizat in industria instrumentelor financiare care se refera la formulele folosite in evaluarea instrumentelor financiare pentru a calcula capitalul net al unui broker/dealer.
(Assimilation) Absorbtia unei emisiuni noi de actiuni de catre publicul investitor dupa ce toate actiunile au fost vandute de catre distribuitorii emisiunii,
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale în interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Sistemul de facilitati, echipamente si servicii necesare operarii unei organizatii.
Setul de masuri si actiuni multidimensionale din domeniile protectiei sociale, ocuparii fortei de munca, locuirii, educatiei, sanatatii,
Dispozitie cuprinsa in testament prin care testatorul dispune ca dupa decesul sau ca o anumita persoana sa primeasca intreaga mostenire (legat universal),

Conform propunerii, sase tari vor putea sa-si diminueze contributia la proiectele pe care le cofinanteaza in prezent impreuna cu Uniunea Europeana. Comisia pune la dispozitia Greciei, Irlandei, Portugaliei, Romaniei, Letoniei si Ungariei o cofinantare UE suplimentara, esentiala pentru proiectele de impulsionare a cresterii si a competitivitatii din aceste tari . Prin urmare, ele vor putea sa-si diminueze contributia in cadrul cofinantarii, intr-un moment in care bugetele lor nationale sunt supuse unei presiuni considerabile; in acest mod, programele care nu au fost inca executate din lipsa de fonduri nationale vor putea sa fie lansate si sa injecteze bani in economie .

Presedintele Comisiei Europene, JosA© Manuel Barrosoa€‹, a declarat: ``Aceste propuneri constituie un raspuns exceptional la circumstante exceptionale. Accelerarea acestor fonduri, impreuna cu programele de asistenta financiara, demonstreaza angajamentul Comisiei de a impulsiona prosperitatea si competitivitatea tarilor cel mai grav afectate in urma crizei financiare - contribuind in acest mod la un fel de ``Plan Marshall`` pentru redresarea economica. Aceasta decizie va injecta fonduri esentiale in economiile nationale, reducand necesitatea de cofinantare a proiectelor din bugetele nationale. Invit Parlamentul European si Consiliul sa aprobe de urgenta aceasta decizie, pentru ca fondurile sa ajunga pe teren pana in cursul primei parti a anului urmator.``

Masura nu reprezinta o finantare noua sau suplimentara, ci permite plata anticipata a unor fonduri deja alocate in cadrul politicilor UE privind coeziunea, dezvoltarea rurala si pescuitul. Contributia UE va creste pana la o valoare maxima de 95%, daca acest lucru va fi solicitat de unul dintre statele membre in cauza. Aceasta masura ar trebui sa fie insotita de stabilirea unei ordini a prioritatilor in favoarea proiectelor axate pe crestere si ocuparea fortei de munca, de exemplu privind formarea lucratorilor, crearea unor clustere de intreprinderi sau investitiile in infrastructura de transport . In acest fel se poate mari nivelul executarii si al absorbtiei fondurilor si se pot injecta bani suplimentari in economie mai rapid.

Masura vizeaza statele membre care au fost cel mai grav afectate de criza si care primesc sprijin financiar in cadrul unui program prin intermediul mecanismului privind balanta de plati pentru tari din afara zonei euro (Romania, Letonia si Ungaria) sau prin intermediul mecanismului european de stabilizare financiara pentru tari din zona euro (Grecia, Irlanda si Portugalia).

Comisia va cere Consiliului si Parlamentului European sa adopte propunerea, printr-o procedura legislativa accelerata, pana la sfarsitul lui 2011, pentru a permite ca proiectele foarte importante sa fie transpuse in realitate cat mai curand posibil.

Aceasta masura de completare are o natura exceptionala si temporara si va lua sfarsit de indata ce statele membre vor inceta sa primeasca fonduri in cadrul programelor de asistenta financiara.

Pentru a contribui la absorbtia fondurilor, Comisia coopereaza cu statele membre in cauza pentru a elimina blocajele, a consolida capacitatea administrativa si a accelera punerea in aplicare si utilizarea fondurilor pe teren . In cazul specific al Greciei, Comisia a stabilit un grup operativ care o va ajuta sa puna in aplicare masurile prevazute de programul de ajustare economica si va lua toate masurile necesare pentru a asigura o absorbtie mai rapida a fondurilor UE.

Ce fonduri sunt vizate si care sunt obiectivele lor?

Fondul european de dezvoltare regionala (FEDER)

FEDER are obiectivul de a consolida coeziunea economica si sociala din Uniunea Europeana. El abordeaza dezechilibrele regionale si finanteaza programe privind dezvoltarea regionala, schimbarea economica, marirea competitivitatii si cooperarea teritoriala din cadrul Uniunii. Fondul urmareste sa amelioreze infrastructura, sa impulsioneze competitivitatea, sa stimuleze cercetarea si inovarea, precum si dezvoltarea regionala durabila. Investitiile vizeaza proiecte axate, de exemplu, pe inovare si economia cunoasterii, pe mediu si prevenirea riscurilor, pe eficienta energetica si interconectivitatea transporturilor si a telecomunicatiilor.

Fondul de coeziune (FC)

Fondul de coeziune este axat pe infrastructura de transport si de mediu, precum si pe eficienta energetica si energiile din surse regenerabile, pentru statele membre cu un venit national brut (VNB) mai mic de 90% din media UE. El contribuie la reducerea deficitului economic si social al acestor state, precum si la stabilizarea economiei lor. Fondul investeste in proiecte de dezvoltare a retelelor transeuropene de transport si energie, sprijinind eficienta energetica si utilizarea energiilor regenerabile si consolidand transporturile publice.

Fondul social european (FSE)

Fondul social european finanteaza programe care urmaresc obtinerea unor niveluri mai ridicate de ocupare a fortei de munca si de incluziune sociala in UE. El sprijina eforturile statelor membre pentru ca forta de munca si intreprinderile Europei sa devina mai bine pregatite pentru a face fata provocarilor la nivel global. Fondul ajuta, de exemplu, lucratorii sa dobandeasca noi competente sau intreprinderile sa faca fata schimbarilor.

Fondul european pentru pescuit (FEP)

Fondul european pentru pescuit ofera asistenta financiara pentru a promova un echilibru viabil intre resurse si capacitatea de pescuit a flotei UE, pentru a incuraja dezvoltarea durabila a pescuitului in apele interioare, pentru a consolida competitivitatea sectoarelor pescuitului si acvaculturii, pentru a proteja si stimula protectia mediului legat de activitatile de pescuit si acvacultura, pentru a incuraja dezvoltarea durabila si imbunatatirea calitatii vietii in zonele cu activitati in sectoarele pescuitului si acvaculturii.

Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR)

Fondul european agricol pentru dezvoltare ruralaare obiectivul de a consolida politica de dezvoltare rurala a UE. Fondul contribuie la imbunatatirea (1) competitivitatii agriculturii si silviculturii (2) mediului si zonelor rurale (3) calitatii vietii si gestionarii activitatilor economice in zonele rurale. Fondul completeaza masuri nationale, regionale si locale, care contribuie la realizarea prioritatilor Uniunii.Citeşte mai multe despre:    Comisia Europeana    Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala    Fondul european pentru pescuit    Fondul social european    Fondul de coeziune    Fondul european de dezvoltare regionala

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1327

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 1033

Romania va avea cel putin un hub de inovare digitala cu grad ridicat de specializare in inteligenta artificiala
20 Feb 2020 | 961

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1506

MFP a publicat, spre dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto
23 Sep 2019 | 1400

MFP aduce modificari importante schemelor de ajutor de stat 807/2014 si 332/2014
11 Sep 2019 | 849Articole Juridice

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala intr-un stat membru nu poate fi comercializat in alt stat membru decat daca acesta din urma a autorizat la randul sau introducerea sa pe piata
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Contract de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apa si canalizare incheiat intre o asociatie intercomunitara de dezvoltare a serviciilor publice de apa-canal si un operator. Aderarea unei unitati administrativ teritoriale la asociatie. Aplicarea dispozitiilor legale privind stabilirea redeventei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 626/30.07.2020

Fonduri europene. Evaluarea gresita a proiectului de catre autoritatea de finantare. Stabilirea unor limite de cheltuieli cu depasirea plafoanelor maximale stabilite in Ghidul solicitantului
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 5636 din 30 octombrie 2020

Discriminare directa sau tratament diferentiat, justificat si rezonabil
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Sentinta civila nr. 39 din data de 17.01.2020

Perioada petrecuta in consemn la dispozitia si la sediul angajatorului. Timp de lucru
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Craiova - Decizia civila nr. 2777 din data de 23.11.2019