din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2834 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Jud. Cristi Danilet. Jurnal SUA: Turul orasului

Jud. Cristi Danilet. Jurnal SUA: Turul orasului

  Publicat: 16 Aug 2011       1811 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Am ajuns in SUA sambata, pe 13 august, dupa un drum in care am schimbat doua avioane (Bucuresti-Amsterdam un zbor de trei ore, Amsterdam-Washington un zbor de opt ore).

1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Descoperire de cont ce apare atunci cand titularul a efectuat prelevari superioare activelor existente sau limitei de credit acordate.
Din punct de vedere contabil, totalul lichiditatilor monetare curente (piese monetare, bilete de banca nationale si traine)
Asociatia internationala a transportului aerian
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
Specialist cu o competenta profesionala deosebita care poate fi desemnat de catre organul de urmarire penala ori de catre organul de jurisdictie pentru a efectua lucrari sau a da lamuririle necesare asupra unor situatii de fapt, in vederea rezolvarii unui proces. In activitatea sa expertul nu transeaza conflicte si nici nu arbitreaza interese, ci executa analize, investigatii, calcule, formuland evaluari, precieri si concluzii in legatura cu situatia respectiva.
Scrisoare ce urmeaza unei oferte lansate de furnizor prin care clientul solicita livrarea de produse sau executarea de servicii,
Washington George, general si om de stat american (Bridges Creek, Virginia, 1732-Mount Vernon 1799).
Din punct de vedere contabil, totalul lichiditatilor monetare curente (piese monetare, bilete de banca nationale si traine)
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Persoana pusa sub interdictie judecatoreasca sau careia i s-a aplicat pedeapsa complementara a interzicerii unor drepturi prevazuta de legea penala.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Alocatie nerambursabila acordata persoanelor fizice, organizatiilor neguvernamentale, agentilor economici si institutiilor publice.
Din punct de vedere contabil, totalul lichiditatilor monetare curente (piese monetare, bilete de banca nationale si traine)
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Reprezentant al unei institutii, regii autonome, societati comerciale, care are anumite insarcinari.
Washington George, general si om de stat american (Bridges Creek, Virginia, 1732-Mount Vernon 1799).
Din punct de vedere contabil, totalul lichiditatilor monetare curente (piese monetare, bilete de banca nationale si traine)
Este un sistem de guvernare caracterizat prin participarea cetatenilor la procesul de conducere.Acest regim politic se defineste prin:
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Grup de cuvinte prin care se individualizeaza si se identifica o persoana fizica in societate si familie.
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
Din punct de vedere contabil, totalul lichiditatilor monetare curente (piese monetare, bilete de banca nationale si traine)
Cel mai cunoscut presedinte al Statelor Unite din secolul al XIX-lea s-a nascut la 12 februarie 1809 langa Hodgenville, statul Kentucky, intr-o familie de fermieri de con-ditie medie.

Procedura de transport si intrare in SUA este specifica: iti trebuie obligatoriu viza si ti se iau amprentele, electronic, la Ambasada SUA din tara; bagajul nu poate fi inchis cu lacatel; in avion se completeaza doua formulare de catre straini si unul singur de catre cetatenii americani, in care se descriu adresa unde vei sta, esti intrebat despre anumite produse pe care le-ai putea avea in bagaje sau daca ai fost in legatura cu anumite persoane, si costul altor produse pe care le introduci in tara; la trecerea granitei esti intrebat despre durata si scopul vizitei, ti se iau amprentele si ti se da viza de intrare.

Hotelul la care stau in Washington este in centru, pe Massachusetts Avenue, strada pe care se afla cele mai multe ambasade (peste 50, iar in oras sunt peste 170). Initial, crezusem ca orasul este mai mare. Insa am descoperit ca sunt la cateva minute de Casa Alba, iar in jur sunt principalele obiective. Iata mai jos cateva date despre oras si despre monumente:

Washington este capitala SUA, locul unde se afla sediul institutiilor federale. Este singurul oras care nu face parte din vreun stat . In prezent, este unul si acelasi lucru cu Districtul Columbia. Are o vechime de peste 200 ani si avut initial forma unui patrat, cu 2/3 din teritoriu cedata de Maryland, iar 1/3 de Virginia; ulterior, partea data de Virginia a fost retrocedata. Design-ul orasului a fost facut de un expert francez, Enfant, la comanda lui George Washington.

Primul obiectiv vazut a fost Casa Alba, locul unde lucreaza si locuieste cel mai puternic presedinte de pe planeta. Constructia a inceput pe vremea primului presedinte american, dar acesta a decedat mai inainte de a fi terminata. Fortele de ordine sunt impresionante: la intrarea dinspre nord (aici am fost eu si aceasta parte este cea care apare in reportajele TV, in care imaginile sunt filmate de pe cladirea de vizavi; in partea de sud este zona unde aterizeaza elicopterul prezidential si e gradina ingrijita de sotia presedintelui) sunt masini de politie ale Serviciilor Secrete, pe acoperis se afla lunetisti, pe partea opusa strazii se afla masini ale politiei locale, iar prin parc este politia parcului calare. Cladirea este alba, dar nu e una inalta - nu s-a vrut a fi palat, caci SUA se distanta de monarhie. Pentru a obtine o vizita in interiorul cladirii e nevoie de un aranjament facut prin ambasada tarii tale in Washington si dureaza intre una si sase luni. In fata Casei Albe este o strada care o separa de parc, numit initial Parcul Lafayette, apoi Parcul Presedintelui. Curios, in parc sunt patru statui ale unor eroi din timpul razboiului de independenta care nu sunt de origine engleza: doi francezi, unul polonez si unul prusac. Pe partea cu parcul, vizavi de cladire, este un cort: o doamna din Spania protesteaza impotriva armelor nucleare de peste 20 ani. Acum s-a interzis prin lege orice manifestatie in fata cladirii, insa doamna a ``prins`` vechea lege.

In zona se afla mai multe Departamente (echivalent al ministerelor, dar la nivel federal), conduse de secretari. Primul secretar de stat este cel al Departamentului de Stat (echivalent al Ministerului de Externe); urmatorii secretari de stat, in ordinea importantei, sunt cel al finantelor si cel al apararii. De asemenea, in zona este Washington Hotel, cel mai vechi din oras. Langa el este Hotelul Willard, unde zice ca presedintele Grant venea din Casa Alba pentru a-si cumpara tigari si coniac. Aici era cautat de oamenii care vroiau sa vorbeasca cu el politica, si se intalneau in hol - in engl, lobby, de unde denumirea de lobby pentru acea activitate si lobby-isti pentru cei care o practica. Pe drum (Pennsylvania Avenue) zaresc cartierul general al F.B.I., iar vizavi de el este Departamentul de Justitie, caruia ii este subordonat. Pe aceeasi strada sunt doar doua ambasade - cea a Canadei si cea a Mexicului, pentru a arata buna legatura dintre SUA si vecinele sale.

Capitol Hill este cladirea care simbolizeaza poporul american. E mai inalta si mai impozanta ca White House - asta pentru a aminti ca deasupra Executivului se afla Legislativul. In cladire isi desfasoara activitatea Congresul SUA, alcatuit din doua camere: Senatul si Camera Reprezentantilor (din 50 state, doar unul nu are, doua camere ale legislativului). Pe acoperisul cladirii este o statuie a unei femei amero-indiene. Femeia reprezinta justitia si echitatea si e deasupra pentru a aminti tuturor care valoarea suprema in statul de drept; barbatul reprezinta legea si ordinea iar el nu are o statuie, pentru ca (initial numai) barbatii sunt (erau) in interiorul cladirii, pentru a legifera. Capitol Hill este zona zero a orasului: de aici radiaza toate strazile si incepe numaratoarea lor (de fapt, strazile de la est la vest au litere sau nume, iar cele pe directia nord-sud poarta numere).

Obeliscul este cel mai inalt monument de agent gen din lume si a fost construit in 14 ani, in cinstea primului presedinte, George Washington care e considerat fondatorul democratiei. In zona se afla un fel de ``cruce a democratiei``: asadar GW este fondatorul democratiei, cladirea Capitol Hill este locul unde se face democratie (prin activitatea legislativa), Casa Alba este locul unde se duce la indeplinire democratia (prin activitatea executiva), Abraham Lincoln, al carui monument este tot in zona, este salvatorul democratiei (castiga razboiul civil, conservand astfel Uniunea). Iar Thomas Jeferson vegheaza asupra White House.

Independence Avenue este o strada avand pe o parte muzee, iar pe cealalta agentii guvernamentale. Muzeele sunt gratuite - ni se spune ca aceasta este rezultatul unui tanar nelegitim dintr-o familie nobila (am uitat numele) care a progresat in SUA prin efortul propriu; el si-a lasat toata averea statului american, convins ca acesta promoveaza meritocratia (nu conteaza din ce familie faci parte sau ce nume porti, ci efortul si talentul personal). Cel mai vizitat muzeu este cel aerospatial. Muzeul indienilor este rotund (se respecta credinta indienilor americani cum ca diavolul se ascunde in colturile cladirilor). SUA nu au minister al culturii sau al economiei - se explica prin aceea ca aceste aspecte tin de persoana, ca urmare nu pot fi reglementate de stat . Un muzeu care e in parte si cladire a administratiei este Castelul Smithsonian. Cea mai mare cladire guvernamentala din oras este Departamentul de Agricultura (cred ca in SUA e care mai mare dupa Pentagon, care e in statul alaturat, Virginia).

In drum am vazut monumentul lui Jefferson, considerat parinte fondator al natiunii - el a scris Declaratia de Independenta. Este undeva langa raul Potomac. In fata sunt mai multi pomi de cires (sakura), donati o parte de sotia japoneza a unui ofiter american, altii donati apoi de guvernul japonez. Dincolo de rau se afla Virginia, unde sunt Ministerul Apararii, casa generalului Lee (comandat al armatei Uniunii in timpul razboiului civil) si celebrul cimitir Arligton, unde se schimba garda din 15 in 15 minute.

Monumentul lui Lincoln (Lincoln Memorial) contine statuia lui Abraham Lincoln in cadrul unei cladiri strajuita de coloane dupa modelul grecesc (doar Grecia e statul unde s-a nascut democratia). Se spune ca statuia infatiseaza doua stari ale lui: o jumatate este incruntat, si cealalta este relaxata. Pe peretii din lateralul statuii sunt picturi, una cu un inger care leaga doi oameni cu lanturi, una cu un inger care ii elibereaza - alegorie la sclavie, dar insusi Lincoln avea sclavi. Pe scari se afla incrustate vorbele lui M.L. Konk ``I had a dream``.

De pe treptele monumentului se vede cu usurinta ca acesta e pe acelasi aliniament cu Obeliscul si cu Cladirea Capitolului (in simbolistica masonica acest lucru are o semnificatie deosebita, la fel ca obiectivele din Paris aflate pe aceeasi linie).

Am incheiat vizita cu Memorialul veteranilor din Vietnam, situat in apropierea Monumentului Lincoln. Este un monument nou, datand din anii 80. Cuprinde o placa lunga, de culoare neagra si dimensiuni progresive, pe care sunt incrustate numele celor 60.000 soldati americani decedati in acel razboi; proiectul a fost facut de un student in varsta de 21 ani. In fata se afla o statuie cu 3 soldati imaginand cele trei categorii participante (un alb, un african si un hispanic), precum si cele trei arme (marina, uscat, aeriana). In fata monumentului se afla si loc pentru consultat cataloagele cu numele celor inscrisi.

Jud. Cristi DANILET
Membru CSM



Citeşte mai multe despre:    Cristi Danilet    Turisti

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Ministerul Economiei incurajeaza angajatorii sa ofere vouchere de vacanta
23 Jun 2020 | 1219

Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri preia schema de ajutor de sprijinpentru industria cinematografica
31 Jan 2020 | 1112

Concediere abuziva. Salariat versus Robot. Dreptul la munca
29 Sep 2019 | 1138

Proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act in cadrul sedintei din 19 septembrie 2019
20 Sep 2019 | 884

Proiectele de acte normative aprobate sau de care Guvernul a luat act in sedinta din 27 august 2019
01 Sep 2019 | 1156

Guvernul Romaniei a aprobat Acordul in domeniul turismului semnat cu Guvernul Republicii Moldova
28 Jun 2019 | 625



Articole Juridice

Acordarea vizei de scurta sedere pe teritoriul Romaniei (Short-stay visa)
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Nulitate, cu efect retroactiv, a unui contract incheiat de banca cu un consumator. Competenta instantei.
Sursa: EuroAvocatura.ro

Procedura acordarii voucherelor de vacanta in anul 2018 pentru unitatile de invatamant, MEN si alte unitati din subordinea/coordonarea acestuia
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Viza de scurta/lunga sedere a strainilor in Romania
Sursa: Euroavocatura.ro

Jurisprudenţă

Taxa hoteliera datorata de operatorii din turism, stabilita prin acte normative ce nu au fost contestate
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Constanta - Sectia comerciala - Decizia 12/CA/ din 20.01.2010

Anulare act administrativ fiscal. Taxa hoteliera datorata de operatorii din turism, stabilita prin acte normative ce nu au fost contestate
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Constanta - 2010

Hotarare Judecatoreasca privind taxa auto
Pronuntaţă de: Tribunalul Cluj, SENTINŢA CIVILĂ Nr. 165/2008