Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » ICCJ a admis pe jumatate recursul procurorului general

ICCJ a admis pe jumatate recursul procurorului general

  Publicat: 10 Jun 2008       4991 citiri       Sursa: HotNews.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Recursul in interesul legii al Procurorului General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a fost admis de ICCJ intr-o forma combinata, care lasa loc intepretarilor, judecatorii putind continua sa aprecieze de la caz la caz.

Cauza care inlatura caracterul penal al faptei,
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului reprezinta un tribunal international care are sediul la Strasbourg.
Aceasta este un tratat international deschis spre semnare numai statelor membre ale Consiliului Europei.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului
Cu toate acestea, Legea 10 a imobilelor nationalizate va avea prioritate in fata Codului civil, dar va lasa loc Conventiei Europene a Drepturilor Omului acolo unde este cazul . Fostii proprietari ameninta ca vor contesta la CEDO decizia ICCJ si spun ca demersul lui Kovesi le ingradeste accesul la Justitie.

Motivand prin existenta unei practici neunitare, Laura Codruta Kovesi a cerut Sectiilor Unite ale ICCJ sa admita ca procesele fostilor proprietati sa se deruleze de acum incolo doar in baza Legii 10/2001, considerand ca actiunile intemeiate pe dreptul comun sunt inadmisibile.

Kovesi vrea anularea Codului civil pentru fostii proprietari

Pana la intrarea in vigoare a Legii 10 toate litigiile legate de imobilele preluate abuziv de comunisti se rezolvau in baza Codului civil. Cum legea speciala este derogatorie de la dreptul comun, atunci instantele nu trebuie sa mai ia in considerare actiunile in revendicare de drept comun, a declarat Procurorul General al Romaniei.

De-a lungul timpului judecatorii au dat sentinte si in baza Legii 10, si in baza dreptului comun. Proprietarii care nu au castigat procesele in Romania au ajuns la CEDO, unde statul roman a pierdut cel mai adesea. Codruta Kovesi spune ca a inaintat recursul tocmai pentru a evita discordantele dintre sentinte si eventualele condamnari la Curtea Europeana . Insa, conform ICCJ, judecatorii vor putea inca sa aprecieze de la caz la caz.

Conventia Europeana bate Legea 10

Presedintele ICCJ, Nicolae Popa, a motivat admiterea recursului intr-o forma combinata prin faptul ca “doamna Kovesi nu a propus o solutie unitara ci a dat mai multe variante. Noi am luat decizia in baza unui principiu de drept, care statueaza faptul ca intre legea speciala si legea generala are prioritate legea speciala".

"Cu alte cuvinte, spune Nicolae Popa, intre Conventia Europeana a Drepturilor Omului si legea 10, are prioritate Conventia Europeana intr-o actiune de revendicare”.

Proprietarii se vor duce la CEDO

Un prim proces este deja planuit de Asociatia Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat . "Vom contesta decizia la Strasbourg si credem ca vom obtine o hotarire favorabila, bazandu-ne ca, intr-o situatie similara, CEDO a dat caştig de cauza proprietarilor din Bulgaria intr-un proces cu statul bulgar" a precizat Maria Theodoru, presedintele APDAS.

Fostii proprietari dau vina pe felul in care statul a gestionat problema in cei optsprezece ani de dupa revolutie."Prin ceea a făcut procurorul general ne-a luat dreptul de a ne adresa in instanta pentru a ne recupera casele. Dreptul la justitie nu poate fi ingradit" a declarat Maria Theodoru pentru HotNews.ro.

CRJ impotriva procurorului general

Acum o saptamina, intr-un comunciat de presa, Centrul pentru Resurse Juridice a atras atentia ca Romania risca sa piarda si mai multe procese la CEDO, daca Sectiile Unite de la ICCJ imbratiseaza punctul de vedere al procurorului general si declara inadmisibila o actiune in revendicare promovata pe dreptul comun, dupa aparitia Legii 10/2001.

Motivele: legea nu contine clar articole care o deroga de la dreptul comun; termenul de 10 ani in care cumparatorii fostelor imobile nationalizate nu aveau dreptul sa le instraineze se apropie de sfarsit si in contextul noii legi fostii proprietari risca sa-si piarda definitiv imobilele, deci cei mai multi se vor indrepta din nou spre CEDO.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Limitarea beneficiului unei prestatii suplimentare instituite in favoarea anumitor sportivi de inalt nivel numai la cetatenii statului membru in cauza
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Prescriptibilitatea dreptului de a invoca impreviziunea in contractul civil
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Abuz de pozitie dominanta. Efectele favorabile pentru concurenta trebuie luate in considerare fara a tine seama de obiectivele urmarite de autorul sau
Sursa: EuroAvocatura.roJurisprudenţă

ICCJ. Fals in inscrisuri sub semnatura privata. Continutul infractiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

Conditiile de exercitare a actiunii directe in contencios administrativ
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal Decizia nr. 1792/2019

Competenta materiala. Locul executarii obligatiei. Lipsa unei stipulatii contrare ori daca locul platii nu se poate stabili potrivit naturii prestatie
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia I civila Decizia nr. 418/2019

Legislaţie

Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a ICCJ
Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justit ...

Legea nr. 61/1991, Republicata si actualizata 2020, pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linist
Legea nr. 61/1991, Republicata si actualizata 2020, pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor ...

OUG 25/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului
Ordonanta de urgenta nr. 25/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma ...