din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2744 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » CE consolideaza capitolul legat de justitie si drepturi fundamentale din bugetele viitoare ale UE

CE consolideaza capitolul legat de justitie si drepturi fundamentale din bugetele viitoare ale UE

  Publicat: 15 Nov 2011       2162 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


In Europa, cetatenii au nevoie sa se simta in siguranta atunci cand locuiesc, calatoresc sau isi fac cumparaturile in alt stat membru decat cel propriu. Ei ar trebui sa se poata baza pe accesul la justitie, indiferent in care parte a UE se afla.

Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Spatiu aflat dincolo de atmosfera Pamantului, care nu este supus suveranitatii vreunui stat.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Balanta veniturilor si cheltuielilor dintr-o anumita perioada
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Se refera la dezavantajul social, la pierderea si limitarea sanselor unei persoane de a lua parte la viata comunitatii la un nivel echivalent cu ceilalti membri.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Legatura juridico-politica permanenta ce exista intre stat si cetatean se numeste cetatenie.In societatea noastra se discuta pe larg problema cetateniei.
Spatiu aflat dincolo de atmosfera Pamantului, care nu este supus suveranitatii vreunui stat.
Indicator care reflecta aportul valoric adus de o intreprindere prin activitatile sale asupra bunurilor cumparate.
Balanta veniturilor si cheltuielilor dintr-o anumita perioada
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Balanta veniturilor si cheltuielilor dintr-o anumita perioada
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
Caracteristica a raportului juridic de obligatii cu pluralitate de subiecte, mai multi creditori si un singur debitor, un singur creditor si mai multi debitori, mai multi creditori si mai multi debitori.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.

Astazi, Comisia Europeana a prezentat o serie de propuneri de simplificare a programelor de finantare UE menite sa sprijine instituirea unui spatiu de justitie in UE. Programele vor sprijini actiunile UE cu scopul de a imbunatati cooperarea europeana in materie civila si penala, a permite persoanelor sa isi exercite mai bine drepturile in calitate de cetateni ai UE si a promova egalitatea de sanse. De asemenea, acestea vor contribui la consolidarea eforturilor UE de combatere a infractionalitatii si a cererii si ofertei de droguri si de protejare a drepturilor cetatenilor (cum ar fi persoanele acuzate de o infractiune sau victimele infractiunilor) in cadrul procedurilor penale. Cele doua noi programe reprezinta o simplificare majora fata de programele existente, implicand mai putine formalitati si o mai mare eficienta la nivelul gestionarii. Ele se vor desfasura in perioada 2014-2020, cu un buget propus in valoare de 803milioaneEUR.


``Datorita Tratatului de la Lisabona, Comisia are in prezent instrumentele necesare pentru a lua mai multe masuri in domeniul justitiei, drepturilor fundamentale si cetateniei. Comisia elaboreaza propuneri concrete pentru a proteja drepturile cetatenilor``, a declarat Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie. ``Insa nu este suficient ca legislatia sa existe. Trebuie sa sensibilizam cetatenii cu privire la drepturile lor, sa oferim practicienilor din domeniul juridic instrumentele necesare pentru ca acestia sa poata aplica legislatia UE si sa punem in comun solutiile de politica. Aceste doua noi programe vizeaza imbunatatirea accesului cetatenilor la justitie si promovarea drepturilor lor. Ele vor imbunatati cooperarea judiciara, vor sprijini formarea judecatorilor, a procurorilor si a altor membri ai profesiilor juridice, vor combate traficul de droguri si vor sprijini victimele infractiunilor, promovand in acelasi timp egalitatea de gen si drepturile persoanelor cu handicap . Datorita lor, spatiul de justitie si de drept va deveni o realitate la nivelul intregii UE.``


Programul privind justitia si programul privind drepturile si cetatenia vor consolida sase programe de finantare existente in domeniul justitiei si drepturilor cetatenilor. Acestea vor sustine eforturile Comisiei de a crea un veritabil spatiu UE al justitiei, concentrandu-se asupra activitatilor care prezinta o mai mare valoare adaugata la nivelul UE.


Programul privind justitia, cu un buget de 416 de milioaneEUR, are drept obiectiv garantarea aplicarii efective a legislatiei UE in materie de justitie civila si penala. Acesta va contribui la asigurarea unui acces corespunzator la justitie al persoanelor si intreprinderilor in procedurile juridice transfrontaliere din Europa si va sprijini actiunile UE de combatere a drogurilor si a infractiunilor.


Programul privind drepturile si cetatenia, cu un buget de 387 de milioaneEUR, va contribui la respectarea efectiva, in situatii practice, a drepturilor si libertatilor cetatenilor, sporindu-le vizibilitatea si asigurand aplicarea mai coerenta a acestora pe intreg teritoriul UE. De asemenea, el va promova drepturile copilului, principiile nediscriminarii (pe baza originii rasiale sau etnice, religiei sau convingerilor, handicapului, varstei sau orientarii sexuale) si egalitatii de gen (inclusiv prin proiecte de combatere a violentei impotriva femeilor si copiilor).


Pentru a atinge aceste obiective, noile programe vor sprijini activitati precum:



De asemenea, Comisia va propune, inainte de sfarsitul anului, un nou program, denumit ``Europa pentru cetateni``. Acest program va sprijini o serie de activitati adresate cetatenilor, pentru ca acestia sa poata cunoaste si intelege mai bine Uniunea Europeana, valorile si istoria acesteia, cum ar fi rememorarea trecutului Europei si organizarea de parteneriate intre orase (infratirea oraselor).


Noile programe vor consolida sase programe deja existente in domeniul justitiei, drepturilor fundamentale si cetateniei, care se deruleaza in perioada de finantare 2007-2013:



In cele doua consultari publice care au stat la baza propunerilor de astazi, majoritatea respondentilor au fost de acord cu necesitatea de a simplifica programele de finantare in curs si de a reduce numarul acestora.



Citeşte mai multe despre:    Drepturi fundamentale    Comisia Europeana    Justitie

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 462

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1403

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 1089

Romania va avea cel putin un hub de inovare digitala cu grad ridicat de specializare in inteligenta artificiala
20 Feb 2020 | 1009

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1551

MFP a publicat, spre dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto
23 Sep 2019 | 1465



Articole Juridice

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala intr-un stat membru nu poate fi comercializat in alt stat membru decat daca acesta din urma a autorizat la randul sau introducerea sa pe piata
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Interdictia de a purta orice forma vizibila de exprimare a convingerilor politice, filozofice sau religioase la locul de munca poate fi justificata de nevoia angajatorului de a se prezenta in mod neutru fata de clienti sau pentru a preveni conflicte sociale
Sursa: EuroAvocatura.ro

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Contestatie decizie de suspendare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului. Trimiterea in judecata a angajatului pentru fapte incompatibile cu functia detinuta
Pronuntaţă de: Curtea de apel Iasi, Sectia litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 361/22.09.2020

Dreptul la concediu de odihna in cazul cumulului de contracte de munca ale aceluiasi salariat. Principiul nediscriminarii in cazul salariatilor angajati cu fractiune de norma
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 640/11.10.2018

Raspundere civila delictuala. Postarea unor afirmatii cu caracter defaimator pe o retea de socializare
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 319 din 5 februarie 2020

Nu orice conditie pentru exercitarea unui drept constituie si criteriu de discriminare
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 4058 din data de 09 Noiembrie 2020