Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Reactia CCR fata de atacurile la care a fost supusa

Reactia CCR fata de atacurile la care a fost supusa

  Publicat: 04 Jul 2012       1888 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Curtea Constitutionala a dat publicitatii in data de 3 iulie 2012 urmatorul comunicat:

Totalitatea membrilor unui organ colectiv, a unei organizatii sau adunari constituite.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Puterile publice existente in stat.
Totalitatea activitatilor desfasurate, in regim de putere publica,
Totalitatea activitatilor desfasurate, in regim de putere publica,
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Sunt subiectele derivate ale dreptului international, titulare de drepturi si obligatii in conformitate cu normele internationale, instituite de state prin acorduri incheiate intre ele.
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
(in sensul legii contenciosului administrativ, legea 554/2004) Orice drept fundamental prevazut de Constitutie sau de lege, caruia i se aduce o atingere printr-un act administrative.
Persoana fizica sau juridica, parte in contractul de asigurare, care, in temeiul acestui contract,
Alaturi de persoanele fizice, persoanele juridice apar in circuitul civil ca subiecte de drepturi si obligatii. In aceasta calitate, ele au aptitudinea generala si abstracta de a dobandi drepturi si de a-si asuma obligatii si, in virtutea acesteia, pot dobandi drepturi si isi pot asuma obligatii.
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
1. Cuvantare, discurs, expunere facuta in public referitor la o tema stiintifica, literara etc.

``Judecatorii Curtii Constitutionale, reuniti in plen la data de 3 iulie 2012,


luand act de atacurile virulente pe care Guvernul, alte autoritati publice, precum si unele mijloace de informare in masa le-au declansat la adresa Curtii Constitutionale, culminand cu tot felul de solutii pentru desfiintarea acestei institutii, au decis sa faca urmatoarele precizari pentru toate autoritatile publice prevazute in Titlul III al Constitutiei - Parlament, Presedintele Romaniei, Guvernul Romaniei, Administratia publica centrala, Administratia publica locala, Autoritatea judecatoreasca - precum si pentru toti cetatenii Romaniei:


In conformitate cu prevederile art.142 alineatul (1) din Legea fundamentala,Curtea Constitutionala este garantul suprematiei Constitutiei.


In cei 20 de ani de la constituire, Curtea Constitutionala si-a exercitat cu toata responsabilitatea atributiile stabilite prin Constitutie, activitatea ei fiind apreciata atat de fortele politice si de institutiile juridice interne, de cetateni, cat si de institutiile similare din alte state si de organizatiile internationale.


Prin activitatea sa, Curtea Constitutionala s-a manifestat ca o adevarata instanta nationala a apararii drepturilor omului si a institutiilor statului, contribuind la consolidarea prestigiului tarii ca stat democratic si de drept .


Tinem sa subliniem ca, prin activitatea lor, judecatorii Curtii Constitutionale, fideli juramantului depus, au asigurat respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor.


Toate atacurile din ultima perioada echivaleaza cu desfiintarea Curtii Constitutionale in componenta actuala stabilita pe baza Constitutiei. Aceasta masura incalca grav dispozitiile art.145 din Constitutia Romaniei, in care se prevede ca pe durata exercitarii mandatului judecatorii sunt inamovibili - adica nu pot fi revocati.


Pentru garantarea impartialitatii, Constitutia prevede reinnoirea Curtii cu o treime din judecatorii ei, din 3 in 3 ani, iar judecatorii sa nu fie numiti de una si aceeasi autoritate ci, intr-o proportie egala de cate trei judecatori, de catre Camera Deputatilor, Senat si Presedintele Romaniei.


Ne adresam pe aceasta cale atat Parlamentului, cat si Presedintelui Romaniei sa ia pozitie fata de masurile ce se preconizeaza si prin care se incalca in mod flagrant Constitutia, normele democratice si principiile statului de drept, cu consecinte grave, prin precendentul care se creeaza si prin deprecierea imaginii internationale a tarii.


Neapartinand niciunei puteri in stat (legislativa, executiva sau judecatoreasca) si niciunui partid politic, atributiile Curtii sunt concretizate in deciziile si hotararile adoptate si care sunt general obligatorii pentru autoritatile publice, celelalte institutii publice, persoane juridice private si persoane fizice. De aceea, Curtea Constitutionala, in raporturile cu celelalte subiecte de drept, nu se supune decat dispozitiilor Constitutiei Romaniei.


Avand in vedere situatia deosebit de grava, atacurile fara precedent la adresa Curtii Contitutionale si a judecatorilor sai, precum si amenintarile cu revocarea lor, Curtea Constitutionala a sesizat Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia), Conferinta Curtilor Constitutionale din Europa, precum si celelalte institutii europene.


Plenul Curtii Constitutionale a Romaniei in urmatoarea componenta: Augustin Zegrean, presedintele Curtii; Aspazia Cojocaru; Acsinte Gaspar; Petre Lazaroiu; Mircea-Stefan Minea; Iulia Antoanella Motoc; Ion Predescu; Puskas Valentin Zoltan; Tudorel Toader - judecatori.``Citeşte mai multe despre:    Curtea Constitutionala

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Casele de pensii vor avea obligatia de a informa angajatorii cu privire la pensionarea salariatului
06 Apr 2022 | 1418

[Vatra MCP] Schimbarile vizate de Codul Patrimoniului Cultural al Romaniei
23 Feb 2022 | 504

[Vatra MCP] Contextul, motivele si necesitatea adoptarii Codul Patrimoniului Cultural al Romaniei
22 Feb 2022 | 529

MCP Cabinet avocati recruteaza avocat stagiar/definitiv
07 Feb 2022 | 859

Codul muncii comentat 2022. Noua organizare a muncii. Editia a III-a, completata si revizuita
26 Jan 2022 | 809

Nivelul Sponsozarilor ONG-urilor si Asociatilor incepand cu 1 ianuarie 2022
30 Dec 2021 | 901Articole Juridice

Concediul de maternitate si concediul de crestere a copilului. Aspecte practice
Sursa: MCP Cabinet avocati

Aspecte practice privind necorespunderea profesionala a salariatului
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Cercetarea disciplinara a salariatilor. Legalitatea Regulamentului intern si a altor Proceduri
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Inechitatile salariale in sectorul public si in sectorul privat
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Jurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Contestatie pentru depasirea termenului de redactare a unei decizii penale
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 549/2021

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Anulare Hotarare CNSSU privind instituirea carantinei si interzicerea de participare doar la evenimente religioase
Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL SUCEAVA SECTIA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL Sedinta publica din 24 mai 2021 Dosar nr. 479/32/2020