din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3899 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Consultare publica privind modalitatea de a ajuta victimele accidentelor rutiere in strainatate

Consultare publica privind modalitatea de a ajuta victimele accidentelor rutiere in strainatate

  Publicat: 19 Jul 2012       2717 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Anul acesta, aproximativ 130 de milioane de europeni si-au planificat o vacanta intr-o alta tara a Uniunii Europene.

Intamplare neplacuta care produce ranirea, mutilarea sau moartea cuiva.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Intamplare neplacuta care produce ranirea, mutilarea sau moartea cuiva.
Intamplare neplacuta care produce ranirea, mutilarea sau moartea cuiva.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,
Suma de bani pe care este indreptatit sa o pretinda de la autorul unei fapte ilicite, victima acelei fapte, daca i-a fost provocata o vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii,
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Pierdere a unor drepturi ca urmare a unei condamnari sau a neexercitarii unui drept.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Intamplare neplacuta care produce ranirea, mutilarea sau moartea cuiva.
Evenimentul care implica un numar de victime, care necesita declansarea unui plan special de interventie utilizand forte de interventie suplimentare fata de cele aflate de garda la momentul respectiv.
Ceea ce poate fi realizat cu usurinta.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Una dintre modalitatile de reparare a pagubei pricinuite prin infractiune.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Pierdere a unor drepturi ca urmare a unei condamnari sau a neexercitarii unui drept.
Concept explicat de legea penala
Pierdere a unor drepturi ca urmare a unei condamnari sau a neexercitarii unui drept.
Legatura juridico-politica permanenta ce exista intre stat si cetatean se numeste cetatenie.In societatea noastra se discuta pe larg problema cetateniei.

In jur de trei sferturi dintre acestia vor utiliza cel putin o data un autoturism sau o motocicleta pentru a ajunge la destinatie. In mod inevitabil, unii turisti vor fi implicati in accidente de circulatie, fie pe drum, fie in timpul vacantei. Insa cum pot cere despagubiri daca sunt victime ale unui accident intr-o alta tara decat a lor? Unde pot depune cererea? Si care este termenul-limita pentru depunerea unei cereri de despagubiri?

Comisia Europeana a lansat o consultare publica pentru a ajuta victimele accidentelor rutiere transfrontaliere, care in prezent se pot confrunta cu dificultati din cauza termenelor variabile in care pot solicita despagubiri pentru daunele suferite in cazul unui accident in interiorul UE, intr-o alta tara decat cea de origine (a se vedea anexa). Consultarea se va desfasura pana la 19 noiembrie.

Vicepresedintele Comisiei, doamna Viviane Reding, comisar al UE pentru justitie, a afirmat: ``In fiecare an, in UE se produc aproximativ 1 milion de accidente rutiere, iar unele dintre acestea implica, in mod inevitabil, persoane venite in vizita din alte tari ale UE. Un accident rutier este o experienta stresanta pentru oricine, dar poate fi si mai neplacuta daca victimei i se refuza acordarea de despagubiri, din cauza unor reguli complicate privind introducerea unei cereri. Comisia Europeana doreste sa afle mai multe informatii, astfel incat sa putem oferi solutii eficace si sa ne asiguram ca toate victimele au un acces adecvat la justitie. Cetatenii europeni ar trebui sa-si poata utiliza linistiti autoturismul personal pentru a pleca in vacanta intr-o alta tara a UE.``

In prezent, normele nationale diferite genereaza o situatie neclara pentru victime, care uneori pot rata termenele scurte si pot sfarsi prin a nu primi nicio despagubire . Scopul consultarii este de a intelege mai bine amploarea problemei si de a evalua solutiile posibile. Initiativa se suprapune eforturilor mai ample ale Comisiei de a ajuta victimele infractionalitatii in UE (IP/11/585) si urmeaza aprobarii recente de catre Parlamentul European si Consiliu a propunerii Comisiei privind drepturile minime pentru victimele infractionalitatii (MEMO/12/541).

Solutiile posibile abordate in cadrul consultarii publice variaza de la imbunatatirea informarii victimelor accidentelor rutiere transfrontaliere la armonizarea termenelor de decadere si de prescriptie (termenele pentru introducerea unei actiuni in despagubiri in urma unui accident). Consultarea se adreseaza victimelor accidentelor rutiere, tuturor celor care calatoresc in strainatate cu autoturismul personal, practicienilor din domeniul dreptului, companiilor de asigurari si oricaror altor persoane fizice sau organizatii interesate.

Estimarile privind numarul de persoane implicate in accidente rutiere transfrontaliere variaza, deoarece nu sunt disponibile statistici centralizate. Cu toate acestea, este probabil ca, in cel putin 2 % din accidentele rutiere din UE, sunt implicate persoane venite in vizita dintr-o alta tara a UE. Acestea pot fi turisti, lucratori transfrontalieri (cum ar fi soferii de camioane) sau persoane care fac naveta intr-o alta tara pentru a ajunge la locul de munca .

Calatorii europeni care sunt victime ale unui accident auto intr-o alta tara a UE vor solicita probabil despagubiri pentru daunele suferite in accident . Fiecare tara a UE are norme de procedura diferite pentru solicitarea de despagubiri, normele nationale privind termenele de introducere a unei cereri variind enorm, de la 1 la 10 ani (a se vedea anexa). Este putin probabil ca persoanele venite in vizita din alte state membre sa fie la curent cu aceste norme, ceea ce genereaza probleme in ceea ce priveste accesul la justitie al victimelor.

In unele cazuri, victimele se pot chiar confrunta cu riscul de a nu primi nicio despagubire pentru daunele suferite din cauza unor termene de decadere sau de prescriptie extrem de scurte care se aplica in tara in care s-a produs accidentul . De asemenea, calatorii pot sa nu aiba cunostinta despre inceperea termenelor de decadere si de prescriptie sau despre posibilitatile de a suspenda aceste termene.

Consultarea de astazi face parte din efortul continuu al Comisiei Europene de a imbunatati drepturile cetatenilor UE. La 9 mai, Comisia a lansat cea mai ampla consultare publica europeana de pana acum privind drepturile cetatenilor, cu scopul de a identifica posibilele obstacole cu care cetatenii continua sa se confrunte, de exemplu atunci cand calatoresc in Europa sau cand fac cumparaturi online (IP/12/461). Consultarea va fi deschisa pana la 9 septembrie, iar raspunsurile primite vor fi utilizate direct in Raportul pe 2013 privind cetatenia UE, care urmeaza a fi prezentat in luna mai a anului viitor.



Citeşte mai multe despre:    Comisia Europeana    Dezbatere publica    Accidente auto

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 465

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1404

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 1089

Romania va avea cel putin un hub de inovare digitala cu grad ridicat de specializare in inteligenta artificiala
20 Feb 2020 | 1009

Proiect de Hotarare privind (re)organizarea si functionarea Ministerului Muncii. Cate posturi sunt alocate?
30 Nov 2019 | 1731

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1551



Articole Juridice

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala intr-un stat membru nu poate fi comercializat in alt stat membru decat daca acesta din urma a autorizat la randul sau introducerea sa pe piata
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Contract de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apa si canalizare incheiat intre o asociatie intercomunitara de dezvoltare a serviciilor publice de apa-canal si un operator. Aderarea unei unitati administrativ teritoriale la asociatie. Aplicarea dispozitiilor legale privind stabilirea redeventei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 626/30.07.2020

Fonduri europene. Evaluarea gresita a proiectului de catre autoritatea de finantare. Stabilirea unor limite de cheltuieli cu depasirea plafoanelor maximale stabilite in Ghidul solicitantului
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 5636 din 30 octombrie 2020

Discriminare directa sau tratament diferentiat, justificat si rezonabil
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Sentinta civila nr. 39 din data de 17.01.2020

Perioada petrecuta in consemn la dispozitia si la sediul angajatorului. Timp de lucru
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Craiova - Decizia civila nr. 2777 din data de 23.11.2019