Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Ştiri juridice » Consultare publica privind modalitatea de a ajuta victimele accidentelor rutiere in strainatate

Consultare publica privind modalitatea de a ajuta victimele accidentelor rutiere in strainatate

  Publicat: 19 Jul 2012       1773 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Anul acesta, aproximativ 130 de milioane de europeni si-au planificat o vacanta intr-o alta tara a Uniunii Europene.

Intamplare neplacuta care produce ranirea, mutilarea sau moartea cuiva.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Intamplare neplacuta care produce ranirea, mutilarea sau moartea cuiva.
Intamplare neplacuta care produce ranirea, mutilarea sau moartea cuiva.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,
Suma de bani pe care este indreptatit sa o pretinda de la autorul unei fapte ilicite, victima acelei fapte, daca i-a fost provocata o vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii,
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Pierdere a unor drepturi ca urmare a unei condamnari sau a neexercitarii unui drept.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Intamplare neplacuta care produce ranirea, mutilarea sau moartea cuiva.
Evenimentul care implica un numar de victime, care necesita declansarea unui plan special de interventie utilizand forte de interventie suplimentare fata de cele aflate de garda la momentul respectiv.
Ceea ce poate fi realizat cu usurinta.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Una dintre modalitatile de reparare a pagubei pricinuite prin infractiune.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Pierdere a unor drepturi ca urmare a unei condamnari sau a neexercitarii unui drept.
Concept explicat de legea penala
Pierdere a unor drepturi ca urmare a unei condamnari sau a neexercitarii unui drept.
Legatura juridico-politica permanenta ce exista intre stat si cetatean se numeste cetatenie.In societatea noastra se discuta pe larg problema cetateniei.

In jur de trei sferturi dintre acestia vor utiliza cel putin o data un autoturism sau o motocicleta pentru a ajunge la destinatie. In mod inevitabil, unii turisti vor fi implicati in accidente de circulatie, fie pe drum, fie in timpul vacantei. Insa cum pot cere despagubiri daca sunt victime ale unui accident intr-o alta tara decat a lor? Unde pot depune cererea? Si care este termenul-limita pentru depunerea unei cereri de despagubiri?

Comisia Europeana a lansat o consultare publica pentru a ajuta victimele accidentelor rutiere transfrontaliere, care in prezent se pot confrunta cu dificultati din cauza termenelor variabile in care pot solicita despagubiri pentru daunele suferite in cazul unui accident in interiorul UE, intr-o alta tara decat cea de origine (a se vedea anexa). Consultarea se va desfasura pana la 19 noiembrie.

Vicepresedintele Comisiei, doamna Viviane Reding, comisar al UE pentru justitie, a afirmat: ``In fiecare an, in UE se produc aproximativ 1 milion de accidente rutiere, iar unele dintre acestea implica, in mod inevitabil, persoane venite in vizita din alte tari ale UE. Un accident rutier este o experienta stresanta pentru oricine, dar poate fi si mai neplacuta daca victimei i se refuza acordarea de despagubiri, din cauza unor reguli complicate privind introducerea unei cereri. Comisia Europeana doreste sa afle mai multe informatii, astfel incat sa putem oferi solutii eficace si sa ne asiguram ca toate victimele au un acces adecvat la justitie. Cetatenii europeni ar trebui sa-si poata utiliza linistiti autoturismul personal pentru a pleca in vacanta intr-o alta tara a UE.``

In prezent, normele nationale diferite genereaza o situatie neclara pentru victime, care uneori pot rata termenele scurte si pot sfarsi prin a nu primi nicio despagubire . Scopul consultarii este de a intelege mai bine amploarea problemei si de a evalua solutiile posibile. Initiativa se suprapune eforturilor mai ample ale Comisiei de a ajuta victimele infractionalitatii in UE (IP/11/585) si urmeaza aprobarii recente de catre Parlamentul European si Consiliu a propunerii Comisiei privind drepturile minime pentru victimele infractionalitatii (MEMO/12/541).

Solutiile posibile abordate in cadrul consultarii publice variaza de la imbunatatirea informarii victimelor accidentelor rutiere transfrontaliere la armonizarea termenelor de decadere si de prescriptie (termenele pentru introducerea unei actiuni in despagubiri in urma unui accident). Consultarea se adreseaza victimelor accidentelor rutiere, tuturor celor care calatoresc in strainatate cu autoturismul personal, practicienilor din domeniul dreptului, companiilor de asigurari si oricaror altor persoane fizice sau organizatii interesate.

Estimarile privind numarul de persoane implicate in accidente rutiere transfrontaliere variaza, deoarece nu sunt disponibile statistici centralizate. Cu toate acestea, este probabil ca, in cel putin 2 % din accidentele rutiere din UE, sunt implicate persoane venite in vizita dintr-o alta tara a UE. Acestea pot fi turisti, lucratori transfrontalieri (cum ar fi soferii de camioane) sau persoane care fac naveta intr-o alta tara pentru a ajunge la locul de munca .

Calatorii europeni care sunt victime ale unui accident auto intr-o alta tara a UE vor solicita probabil despagubiri pentru daunele suferite in accident . Fiecare tara a UE are norme de procedura diferite pentru solicitarea de despagubiri, normele nationale privind termenele de introducere a unei cereri variind enorm, de la 1 la 10 ani (a se vedea anexa). Este putin probabil ca persoanele venite in vizita din alte state membre sa fie la curent cu aceste norme, ceea ce genereaza probleme in ceea ce priveste accesul la justitie al victimelor.

In unele cazuri, victimele se pot chiar confrunta cu riscul de a nu primi nicio despagubire pentru daunele suferite din cauza unor termene de decadere sau de prescriptie extrem de scurte care se aplica in tara in care s-a produs accidentul . De asemenea, calatorii pot sa nu aiba cunostinta despre inceperea termenelor de decadere si de prescriptie sau despre posibilitatile de a suspenda aceste termene.

Consultarea de astazi face parte din efortul continuu al Comisiei Europene de a imbunatati drepturile cetatenilor UE. La 9 mai, Comisia a lansat cea mai ampla consultare publica europeana de pana acum privind drepturile cetatenilor, cu scopul de a identifica posibilele obstacole cu care cetatenii continua sa se confrunte, de exemplu atunci cand calatoresc in Europa sau cand fac cumparaturi online (IP/12/461). Consultarea va fi deschisa pana la 9 septembrie, iar raspunsurile primite vor fi utilizate direct in Raportul pe 2013 privind cetatenia UE, care urmeaza a fi prezentat in luna mai a anului viitor.Citeşte mai multe despre:    Comisia Europeana    Dezbatere publica    Accidente autoComentează: Consultare publica privind modalitatea de a ajuta victimele accidentelor rutiere in strainatate
Alte titluri

MFP a publicat, spre dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto
23 Sep 2019 | 144

MFP aduce modificari importante schemelor de ajutor de stat 807/2014 si 332/2014
11 Sep 2019 | 91

PROIECT MFP privind infiintarea Bancilor Nationale de Dezvoltare
24 Aug 2019 | 71

PROIECT privind stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masa pentru semestrul II al anului 2019
18 Aug 2019 | 91

A fost modificata legea privind sistemul unitar de pensii publice. Schimbari cu privire la stagiile de cotizare ale personalului din unitatile miniere.
18 Jul 2019 | 166

Proiectele de acte normative aprobate sau de care guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 3 iulie 2019
03 Jul 2019 | 232Articole Juridice

Legea concurentei: raportarea amenzii la cifra de afaceri realizata in anul anterior pedeapsa justa sau grava inechitate
Sursa: Irina Maria Diculescu

Drepturi noi sau extinse ale cetatenilor in contextul implementarii GDPR Partea I
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Repausul saptamanal al lucratorilor nu trebuie acordat in mod necesar in ziua urmatoare unei perioade de sase zile consecutive de munca
Sursa: MCP Cabinet avocati

Onorariile minime ale avocatilor. Si despre concurenta ...
Sursa: Avocat drd. Janos Szekely - Baroul Satu-Mare

Jurisprudenţă

Decizia C.C.R. nr. 222/2019 asupra initiativei legislative a cetatenilor intitulate "Lege de revizuire a Constitutiei Romaniei"
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia C.C.R. nr. 140/2019 referitoare la admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia CCR nr. 139/2019 referitoare la admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a Legii pentru completarea OG 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar.
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Modificarea unilaterala a contractului individual de munca respecta Codul muncii in ipoteza in care prin actul modificator se urmareste a se reintra in legalitate
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti Sectia a VII-a pentru cauze privind C.M.A.S., Decizia civila nr. 220/2017, in sedinta publica din 18 ianuarie 2017