din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3332 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Drept Civil » Noul Cod de procedura civila: prezenta obligatorie a avocatului in faza recursului

Noul Cod de procedura civila: prezenta obligatorie a avocatului in faza recursului

  Publicat: 29 May 2013       7865 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Drept Civil  


In scopul imbunatatirii activitatii judecatoresti, Noul Cod de procedura civila impune prezenta avocatului in faza recursului. Pe aceasta cale, avand in vedere pregatirea juridica a avocatului, se asigura o mai buna desfasurare a proceselor, evitandu-se incidentele cauzate de lipsa cunoasterii procedurii de catre justitiabili.

Codul de procedura civila reglementeaza judecata in fond a cauzelor civile, judecata care cunoaste trei faze (etape):
Principiu de baza al procesului penal, prevazut in cap. I, t. I, C. porc. pen., partea generala, consta in prerogativele
(in sensul legii contenciosului administrativ, legea 554/2004) Orice drept fundamental prevazut de Constitutie sau de lege, caruia i se aduce o atingere printr-un act administrative.
1. Modalitate de savarsire a unei fapte ilicite, care consta in neindeplinirea de catre autorul ei a ceea ce era obligat sa faca.
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Act normativ care cuprinde principiile si regulile referitoare la desfasurarea procesului civil.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.

Noua reglementare procedurala civila impune obligativitatea reprezentarii, respectiv a asistarii justitiabililor de un avocat (sau consilier juridic, in cazul persoanelor juridice) pe intreaga durata a fazei recursului: atat la redactarea cererii si a motivelor de recurs, cat si la sustinerea acestora, la toate termenele de judecata .
Dispozitiile art. 13 alin. 2 C. proc. civ., referitoare la dreptul la aparare al partilor, stabilesc, sub sanctiunea nulitatii prevazute la art. 83 alin. 3, obligativitatea formularii si sustinerii cererilor si concluziilor in faza recursului de catre o persoana care are calitatea de avocat sau consilier juridic. Exceptia o constituie situatia in care partea ori mandatarul acesteia, sot sau ruda pana la gradul al doilea inclusiv, este licentiata in drept .
In cazul persoanelor fizice, art. 83 alin. 3 (din Sectiunea a 4-a, Reprezentarea partilor in judecata) stabileste expres: ``La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele fizice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat, in conditiile legii, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 13 alin.2``.
In ceea ce priveste situatia personelor juridice, obligativitatea reprezentarii acestora de un avocat sau un consilier juridic in faza recursului este stabilita de art. 84 alin. 2 C. proc. civ., care prevede ca ``La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele juridice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat sau consilier juridic, in conditiile legii``.
Avand in vedere dispozitiile art. 490 C. proc. civ., coroborate cu art. 83 alin. 3 si cu art. 84, depunerea unei cereri de recurs care nu cuprinde semnatura unui avocat, respectiv a unui consilier juridic va fi de natura sa atraga nulitatea cererii de recurs. Potrivit noii reglementari, aceasta omisiune procedurala nu va putea fi complinita prin semnarea in cadrul sedintei de judecata a cererii de recurs de catre un avocat/consilier juridic, intrucat se prevede obligativitatea semnarii in conditiile in care avocatul/consilierul juridic a asistat/a reprezentat partea la momentul redactarii respectivei cereri, tot el fiind cel care va sustine respectiva cerere de recurs inaintea instantei de judecata, potrivit dispozitiilor art. 13 alin. 2 C. proc. civ.
De asemenea, Codul de procedura civila stabileste obligativitatea reprezentarii de catre un avocat/consilier juridic si atunci cand se formuleaza o cerere de suspendare a executarii hotararii recurate, cand declararea recursului nu este suspensiva de drept de executare (orice alte cauze in afara de cele privind stramutarea de hotare, desfiintarea de constructii, plantatii sau a oricaror lucrari avand o asezare fixa, precum si alte cazuri prevazute de lege in care declararea recursului are efect suspensiv de executare).
Intrucat prezenta avocatului este obligatorie pe tot parcursul recursului, cererea de recurs trebuie sa cuprinda, in mod obligatoriu, pe langa alte elemente prevazute expres de lege, numele, prenumele, domiciliul profesional si semnatura avocatului care formuleaza cererea, respectiv numele, prenumele si semnatura consilierului juridic, in cazul persoanei juridice.
In mod corespondent, si intampinarea si raspunsul la intampinare trebuie sa fie redactate de un avocat si sa cuprinda semnatura acestuia, in cazul persoanei juridice aceste atributii putand fi indeplinite fie de un avocat, fie de un consilier juridic.
Asemenator recursului, si in cazul celorlalte doua cai extraordinare de atac (revizuirea si contestatia in anulare) art. 83 alin. 4 din Noul Cod de procedura civila impune obligativitatea participarii avocatului sau a consilierului juridic.


Loredana Popescu, Partnership EuroAvocatura





Citeşte mai multe despre:    Noul Cod de procedura civila    Recurs    Avocat    Intampinare    Raspuns la intampinare    Consilier juridic    Cerere de recurs    Prezenta    Revizuire    Contestatie

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Perioadele de crestere a copilului realizate in alte state membre trebuie luate in considerare la calcularea pensiei pentru limita de varsta
Sursa: MCP Cabinet avocati

O conventie colectiva care micsoreaza remuneratia lucratorilor care isi desfasoara activitatea prin agent de munca temporara fata de lucratorii recrutati direct trebuie sa prevada avantaje compensatorii
Sursa: MCP Cabinet avocati

Interdictia suprapunerii programului de lucru in cazul salariatilor cu mai multe locuri de munca
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Plata drepturilor cuvenite salariatilor detasati. Aspecte particulare
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Inlaturarea inechitatilor salariale dintre functionarii publici. Anularea hotararilor Consiliilor Locale
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Salariatii NU pot fi obligati sa suporte cheltuielile cu testele PCR impuse de catre angajatori
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Inregistrarea la EUIPO unei marci sonore prezentate in format audio
Sursa: EuroAvocatura.ro



Jurisprudenţă

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Anularea inregistrarii in scopuri de TVA
Pronuntaţă de: Decizia nr. 879/20.04.2018 a Curtii de Apel Galati

Restituirea, cu titlu de plata nedatorata, a drepturilor salariale incasate fara temei legal
Pronuntaţă de: Decizia civila nr.410/14.06.2018 a Curtii de Apel Galati

Contestatie tardiva. Apararile pe care le mai poate invoca pensionarul in cadrul unei contestatii, odata ce titlul executoriu este deja pus in executare
Pronuntaţă de: Decizia civila nr.399/14.06.2018 a Curtii de Apel Galati

Admisibilitate Cerere de drept comun de obligare a Fondului de Garantare a Asiguratilor la plata daunelor morale si materiale determinate de un accident rutier
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 113/A din 15.06.2018 a Curtii de Apel Galati