din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1742 de useri onlinePrima pagină » Articole juridice » Dreptul muncii. Contractul de Munca » Dialogurile MCP (XV) - Restituirea indemnizatiei de neconcurenta dupa anularea deciziei de concediere

Dialogurile MCP (XV) - Restituirea indemnizatiei de neconcurenta dupa anularea deciziei de concediere

  Publicat: 09 Mar 2022       1256 citiri       Sursa: MCP Cabinet avocati        Secţiunea: Dreptul muncii. Contractul de Munca  


Ansamblu de solutii pronuntate de catre organele de jurisdictie in legatura cu probleme de drept sau institutiile juridice examinate cu prilejul desfasurarii litigiilor din competenta lor.
Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
Efecte induse - Efecte secundare (colaterale) ale unui acord sau ale unei concentrari dintre cel putin doua intreprinderi, care afecteaza concurenta dintre ele, pe o alta piata relevanta decat cea vizata de intelegerea sau de concentrarea in cauza.
In continuarea seriei de Dialoguri organizata de MCP Cabinet avocati (fondat in anul 2008 de Av. Marius-Catalin Predut) s-a pus in discutie o situatie juridica des intalnita in practica, inclusiv in jurisprudenta Cabinetului, respectiv problema existentei/inexistentei obligatiei salariatului de a restitui, dupa anularea deciziei de concediere, indemnizatia de neconcurenta primita in perioada in care decizia de concediere a produs efecte .

Desemneaza orice persoana care este asigurata, in baza unei asigurari obligatorii sau facultative continue, impotriva unuia sau mai multor riscuri ce corespund ramurilor unui regim de securitate sociala care se aplica salariatilor.
Persoana juridica sau persoana fizica cu sediul, respectiv domiciliul, in Romania ori sucursala, filiala, agentia, reprezentanta din Romania a unei persoane juridice straine cu sediul in strainatate, autorizata potrivit legii, care incadreaza forta de munca in conditiile legii.
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Moment (etapa) al judecatii in prima instanta,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Act adoptat de organele de stat,
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Presupunere, supozitie cu privire la anumite (legaturi, relatii intre) fenomene; presupunere cu caracter provizoriu, formulata pe baza datelor experimentale existente la un moment dat.
(lat. culpa "vina")Forma a vinovatiei, prevazuta in cap. I, t. II, art. 19, C. pen., partea generala.
Prevedere cuprinsa intr-un contract, tratat etc. ce are drept
Prevedere cuprinsa intr-un contract, tratat etc. ce are drept
Prevedere cuprinsa intr-un contract, tratat etc. ce are drept
Prevedere cuprinsa intr-un contract, tratat etc. ce are drept
Grup de cuvinte prin care se individualizeaza si se identifica o persoana fizica in societate si familie.
Suma de bani ce se acorda unei persoane pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare (de deplasare, detasari etc) sau pentru efectuarea de activitati in afara programului obisnuit de lucru
Efect negativ, cu caracter patrimonial sau nepatrimonial, produs unei persoane prin fapta ilicita a altei persoane ori prin actiunea lucrurilor sau animalelor care se afla sub paza juridica a altei persoane.
Reprezinta cerinte si indatoriri specifice impuse organismelor prestatoare in fiecare sector al serviciilor publice de catre legiuitor sau de catre autoritatile administratiei publice competente cu reglementarea, autorizarea sau gestiunea serviciului public respectiv.
Codul muncii este actul normativ care reuneste normele ce constituie dreptul comun in materia raporturilor de munca.


In concret, un salariat concediat de catre angajator s-a adresat instantei de judecata in vederea anularii deciziei de concediere, reintegrarii si platii de despagubiri, iar angajatorul, odata cu intampinarea, a depus si cerere reconventionala prin care a solicitat instantei de judecata ca salariatul sa fie obligat sa restituie indemnizatia de neconcurenta.


Evident, au existat dezbateri cu privire la temeiul in baza caruia angajatorul ar putea sa solicite restituirea clauzei de neconcurenta.


[Integral VIDEO]


Astfel, in aceasta situatie trebuie tratate doua aspecte esentiale: pe de o parte, cauza determinanta a incheierii acestei clauze care presupune, in mod evident, o obligatie din partea salariatului de a nu incalca respectiva clauza, vis a vis de obligatia angajatorului ca, in contraprestatie, sa plateasca salariatului indemnizatia respectiva.


Raportat la aceste aspecte, solutia confirmata de instanta de judecata prin hotarare definitiva, in consens cu practica majoritara a instantelor de judecata, este aceea ca nu exista un temei juridic pentru restituirea indemnizatiei de neconcurenta, fie si in ipoteza reintegrarii salariatului, intrucat nu se poate demonstra si nu exista o culpa a acestuia care sa arate ca s-a incalcat clauza de neconcurenta.


Asadar, ori de cate ori salariatul respecta clauza de neconcurenta este indreptatit sa primeasca indemnizatia si nu poate fi obligat sa o restituie.


Pe de alta parte, o alta chestiune importanta ce se impune a fi discutata este problema repunerii partilor in situatia anterioara, in sensul in care, intr-o astfel de situatie, nu se poate realiza in mod obiectiv o adevarata restitutio in integrum, deoarece, intr-adevar, salariatul poate restitui indemnizatia, fiind materializata in acea suma de bani, insa angajatorul nu are cum, in mod obiectiv, sa restituie prestatia salariatului de a respecta cele stipulate prin clauza de neconcurenta.


Cu alte cuvinte, ne aflam intr-o imposibilitate de a repune partile in situatia anterioara. Daca salariatul face dovada ca a respectat termenii stabiliti prin clauza de neconcurenta in sensul de a nu presta activitate asemanatoare celei pe care o presta la vechiul angajator, in nume propriu sau pentru alti angajatori, este indreptatit a pastra respectiva indemnizatie de neconcurenta.


Asadar, in astfel de situatii, o atare restituire a indemnizatiei nu ar reprezenta altceva decat un prejudiciu injust creat in patrimoniul salariatului care, de altfel si-a respectat obligatiile .


Nu in ultimul rand, aceasta reprezinta si o aplicare a dispozitiilor din Codul muncii referitoare la efectele nulitatii in cadrul prestatiilor cu executare succesiva.


Citeşte mai multe despre:    Dialogurile MCP    Codul muncii    avocat dreptul muncii    clauza de confidentialitate    clauza de neconcurenta    indemnizatia de neconcurenta    concediere

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Model contract de munca 2024. CIM editabil 2024!
Sursa: EuroAvocatura.ro

Cand il preceda in mod direct repausul zilnic se adauga la repausul saptamanal
Sursa: MCP Cabinet avocati

Transportatorii rutieri nu pot transfera unor terte persoane responsabilitatea de a respecta perioadele de conducere si perioadele de repaus ale conducatorilor auto
Sursa: MCP Cabinet avocati

Concedierea Salariatilor. Modalitati de incetare a CIM si contestarea deciziei de concediere
Sursa: MCP Cabinet avocati

Interdictia suprapunerii programului de lucru in cazul salariatilor cu mai multe locuri de munca
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Calculul termenului de preaviz la concedierea salariatului. Aspecte practice si procedurale
Sursa: MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti