In concret, un salariat concediat de catre angajator s-a adresat instantei de judecata in vederea anularii deciziei de concediere, reintegrarii si platii de despagubiri, iar angajatorul, odata cu intampinarea, a depus si cerere reconventionala prin care a solicitat instantei de judecata ca salariatul sa fie obligat sa restituie indemnizatia de neconcurenta.
Evident, au existat dezbateri cu privire la temeiul in baza caruia angajatorul ar putea sa solicite restituirea clauzei de neconcurenta.
Astfel, in aceasta situatie trebuie tratate doua aspecte esentiale: pe de o parte, cauza determinanta a incheierii acestei clauze care presupune, in mod evident, o obligatie din partea salariatului de a nu incalca respectiva clauza, vis a vis de obligatia angajatorului ca, in contraprestatie, sa plateasca salariatului indemnizatia respectiva.
Raportat la aceste aspecte, solutia confirmata de instanta de judecata prin hotarare definitiva, in consens cu practica majoritara a instantelor de judecata, este aceea ca nu exista un temei juridic pentru restituirea indemnizatiei de neconcurenta, fie si in ipoteza reintegrarii salariatului, intrucat nu se poate demonstra si nu exista o culpa a acestuia care sa arate ca s-a incalcat clauza de neconcurenta.
Asadar, ori de cate ori salariatul respecta clauza de neconcurenta este indreptatit sa primeasca indemnizatia si nu poate fi obligat sa o restituie.
Pe de alta parte, o alta chestiune importanta ce se impune a fi discutata este problema repunerii partilor in situatia anterioara, in sensul in care, intr-o astfel de situatie, nu se poate realiza in mod obiectiv o adevarata restitutio in integrum, deoarece, intr-adevar, salariatul poate restitui indemnizatia, fiind materializata in acea suma de bani, insa angajatorul nu are cum, in mod obiectiv, sa restituie prestatia salariatului de a respecta cele stipulate prin clauza de neconcurenta.
Cu alte cuvinte, ne aflam intr-o imposibilitate de a repune partile in situatia anterioara. Daca salariatul face dovada ca a respectat termenii stabiliti prin clauza de neconcurenta in sensul de a nu presta activitate asemanatoare celei pe care o presta la vechiul angajator, in nume propriu sau pentru alti angajatori, este indreptatit a pastra respectiva indemnizatie de neconcurenta.
Asadar, in astfel de situatii, o atare restituire a indemnizatiei nu ar reprezenta altceva decat un prejudiciu injust creat in patrimoniul salariatului care, de altfel si-a respectat obligatiile .
Nu in ultimul rand, aceasta reprezinta si o aplicare a dispozitiilor din Codul muncii referitoare la efectele nulitatii in cadrul prestatiilor cu executare succesiva.
Incetarea contractului de munca in perioada de proba. Este necesar ca angajatorul sa isi motiveze decizia? Sursa: MCP avocati
Anularea fisei de evaluare profesionala. Regulile fundamentale de efectuare a evaluarii profesionale Sursa: MCP avocati
Lipsa caracterului efectiv al desfiintarii postului ca urmare a infiintarii de catre angajator a altor posturi Sursa: MCP avocati
Concediul de odihna suspenda termenul de preaviz? Sursa: MCP avocati
Efectele ofertei de angajare in raporturile juridice de munca Sursa: MCP avocati
Contestarea caracterului formal al deciziei de sanctionare disciplinara Sursa: MCP avocati
Legalitatea procedurilor de organizare a concursului in institutiile publice Sursa: MCP avocati
In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti