din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1234 de useri onlinePrima pagină » Jurisprudenţă » Dreptul Muncii » Modificarea unilaterala a contractului individual de munca

Modificarea unilaterala a contractului individual de munca

  Publicat: 13 Mar 2013       3067 citiri        Secţiunea: Dreptul Muncii  


1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
Codul de procedura civila reglementeaza judecata in fond a cauzelor civile, judecata care cunoaste trei faze (etape):
La data de 27.01.2011, reclamanta C.A. s-a adresat Tribunalului Dolj cu o cerere de chemare in judecara impotriva paratului SPITALUL CLINIC MUNICIPAL FILANTROPIA Craiova, solicitand anularea dispozitiei nr. 21 di 17.01.2011 emisa de parata, precum si a tuturor masurilor dispuse prin aceasta si repunerea in situatia anterioara emiterii acestei dispozitii si obligarea paratei la plata cheltuielilor de judecata .

Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Este parte in cadrul unui proces care se afla in situatia unui parat in caz de recurs sau in alta cale de atac, respectiv persoana impotriva careia se declara recursul.
Codul muncii este actul normativ care reuneste normele ce constituie dreptul comun in materia raporturilor de munca.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Parte dintr-un proces
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Codul muncii este actul normativ care reuneste normele ce constituie dreptul comun in materia raporturilor de munca.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
Este parte in cadrul unui proces care se afla in situatia unui parat in caz de recurs sau in alta cale de atac, respectiv persoana impotriva careia se declara recursul.
Codul muncii este actul normativ care reuneste normele ce constituie dreptul comun in materia raporturilor de munca.
Obligatie ce revine partilor dintr-un proces de a face dovada imprejurarilor, faptelor, afirmatiilor, sustinerilor pe care isi intemeiaza pretentiile ori apararile prezentate in fata organului de jurisdictie.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Parte dintr-un proces

In motivare, a aratat ca este angajata cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata in cadrul unitatii parate, incepand cu data de 01.12.1988, fiind salarizata numai de Clinica Medicala 80 paturi (Spital), conform pontajelor si statelor de plata, iar potrivit deciziei nr. 1031 din 17.12.1997, incepand cu data de 01.11.1997 a prestat activitate jumatate de norma la Clinica Medicala II (Spital) si jumatate de norma la Policlinica de Adulti, Cabinet Endocrinologie (Policlinica), pontajele si salarizarea fiind facuta separat de cele doua locuri de munca .

Reclamanta a mai aratat ca, la data de 17.01.2011, intimatul Spitalul Clinic Municipal Filantropia a emis dispozitia nr. 21, schimbandu-i locul de munca, fara acordul sau, urmand sa-si desfasoare activitatea numai la Cabinetul Endocrinologie din cadrul Ambulatoriului de Specialitate Adulti ( Policlinica). Considera ca dispozitia mentionata a fost emisa cu nerespectarea dispozitiilor art. 4 alin. 3 din Codul Muncii si ca este lovita de nulitate, fiind emisa de un organ neabilitat, respectiv managerul Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova, fara acordul Consiliului de Administratie, asa cum prevede Lege nr. 95/2006.

In scop probator a depus la dosarul cauzei, in copie, carnetul de munca, dispozitia nr. 1021/17.12.1997, dispozitia nr. 21/17.01.2011 si fluturasii de salariu pentru luna decembrie 2010 emisi de cele doua locuri de munca .

Intimatul Spitalul Clinic Municipal Filantropia Craiova, desi a fost legal citat cu mentinea de a formula intampinare, fiindu-i acordate mai multe termene de judecata in acest scop, nu a inteles sa-si formuleze apararea.

Prin sentinta nr. 9486/08.09.2011 instanta a admis contestatia, a anulat dispozitia nr. 21/17.01.2011 emisa de intimat si a dispus repunerea partilor in situatia anterioara emiterii dispozitiei, in sensul ca activitatea contestatoarei se va desfasura conform deciziei nr. 1031/17.12.1997 retinand urmatoarele:

Contestatoarea este angajata ca medic in cadrul intimatului Spitalul Clinic Municipal Filantropia Craiova, cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata, incepand cu data de 01. 12. 1988, iar in baza deciziei nr. 1031 din 17.12.1997, incepand cu dat de 01.11.1997 a prestat activitate diferentiat, jumatate de norma la Clinica Medicala II (Spital) si jumatate de norma in cadrul Policlinicii de Adulti , Cabinet Endocrinologie (Policlinica), fiind pontata si salarizata separat de cele doua locuri de munca, asa cum rezulta din fluturasii de salarii pe luna decembrie 2010, aflati la filele 11 si 12 din dosarul cauzei.

Prin dispozitia nr. 21 din 17.01.2011 emisa de unitatea intimata, s-a dispus , fara acordul contestatoarei, ca incepand cu data de 15.01.2011, aceasta sa-si desfasoare activitatea, cu norma intreaga, numai la Cabinetul Endocrinologie din cadrul Ambulatoriului de Specialitate Adulti (Policlinica), fara a mai putea sa presteze munca in cadrul Clinicii Medicale II a Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova.

Executarea contractului individual de munca este guvernata de principiul stabilitatii in munca; modificarea sau incetarea acestuia poate interveni numai in conditiile prevazute de lege, aplicatie a principiului general prevazut de art. 969 C.civ.

Modificarea contractului individual de munca consta in mod obisnuit in trecerea salariatului intr-un alt loc de munca sau o alta activitate in mod temporar sau definitiv, insa printr-o asemenea masura nu trebuie sa se incalce drepturile salariatului care sunt ocrotite prin dispozitii legale imperative.

Inadmisibilitatea modificarii unilaterale a contractului individual de munca se refera in special la elementele esentiale ale contractului: felul muncii determinat de calificarea profesionala, functia sau meseria salariatului si locul muncii prin care se intelege unitatea si localitatea unde se presteaza munca si de achita salariul.

Potrivit dispozitiilor art. 41 alin. din Codul muncii , contractul individual e munca poate fi modificat numai prin acordul partilor, nerespectarea dispozitiilor legale avand drept consecinta anularea masurilor luate.

In cauza, unitatea intimata prin emiterea dispozitiei nr. 21 din 17.01.1011 a procedat la modificarea locului de munca al contestatoarei, fara consimtamantul acesteia, deci in mod unilateral, obligand-o pe aceasta sa desfasoare activitate, cu norma intreaga, numai la Cabinetul Endocrinologie din cadrul Ambulatoriului Integrat Adulti (Policlinica) si nu si la Clinica Medicala II a Spitalului Clinic Municipal Filantropia (Spital). Procedand astfel, intimatul a incalcat dispozitiile imperative ale art. 41 alin. 1 din Codul muncii.

Se retine, totodata ca, desi potrivit dispozitiilor art. 287, sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului, acesta fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare, unitatea intimata, careia i-au fost acordare mai multe termene de judecata in acest scop, nu si-a formulat apararea si nu a depus nici un fel de dovezi.

Fata de considerentele expuse, instanta apreciaza contestatia ca fiind intemeiata, urmand sa o admita, sa anuleze dispozitia nr. 21/17.01.2011 emisa de intimat si sa dispuna repunerea partilor in situatia anterioara emiterii dispozitiei, in sensul ca activitatea contestatoarei se va desfasura conform deciziei nr. 1031/17.12.1997.
Pronuntata de: Tribunalul Dolj - Sentinta civila nr. 9486 din 08-sep-2011


Citeşte mai multe despre:    Tribunalul Dolj    Contract individual de munca    Pontaj    Salarizare
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

Hartuirea morala la locul de munca. Atingerea personalitatii, demnitatii sau integritatii unei persoane
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Imunitatea de jurisdictie a Uniunii Europene. Incheiere contract individual de munca
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 40/A din 07.03.2018 a Curtii de Apel Galati

Institutie publica. Concurs pentru angajarea personalului contractual. Conditii de participare si criterii de selectie. Dispozitii legale aplicabile. Notiunile de �vechime in specialitatea studiilor absolvite� si �experienta profesionala si/sau in specialitate�. Activitate de voluntariat
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 993/11.11.2020

Pensionarii militari decorati cu ordinul �Meritul Militar�. Beneficiul semnului onorific se acorda in favoarea beneficiarului pensionar militar sub forma unui spor adaugat la cuantumul pensiei brute
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 304/16.07.2020

Hotarare penala prin care s-a solutionat si actiunea civila. Efecte asupra actiunii in regres formulata ulterior de prepusul - debitor solidar
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 45 din 16 ianuarie 2020

Drept de proprietate dobandit ope legis. Actiune in constatare interogatorie. Interes actual
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 956 din 27 mai 2020

Importanta indicarii unui spor stabilit prin CCM in contractul individual de munca sau actele aditionale la acesta
Pronuntaţă de: Tribunalul Gorj - Sentinta Civila nr. 1003/10.12.2020

Obligarea angajatorul la eliberarea unei adeverinte privind incadrarea in grupa a II-a de munca
Pronuntaţă de: Tribunalul Suceava - Sentinta civila nr. 517 din data de 14 iulie 2020

Stabilirea unei clauze penale prin Contractul individual de munca. Nulitate absoluta partiala
Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL PITESTI - DECIZIA CIVILA nr. 2493/20.05.2019

Modificarea unilaterala a contractului individual de munca prin schimbarea fisei postului. Termenul de contestare a deciziei curge de la momentul comunicarii fisei de post.
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 1275/2020 din 05.06.2020Articole Juridice

Model contract de munca 2024. CIM editabil 2024!
Sursa: EuroAvocatura.ro

Conditiile si durata perioadei de proba. Noi obligatii in sarcina angajatorilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

CIM 2023. Model contract individual de munca 2023
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Concediul de maternitate si concediul de crestere a copilului. Aspecte practice
Sursa: MCP Cabinet avocati

Demisia - drept unilateral al salariatului. Mecanism juridic si consecinte
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP (ep. 18): Norma de munca a salariatilor. Notiune si aspecte practice
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Salariatii cu mai multe CIM-uri. Reglementari legale si limitari
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut