din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3060 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Comisia Europeana pregateste terenul pentru 4G in Europa

Comisia Europeana pregateste terenul pentru 4G in Europa

  Publicat: 05 Nov 2012       1386 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Comisia Europeana a hotarat astazi sa adauge inca 120 MHz la portofoliul de spectru de frecvente radio pentru tehnologiile 4G, precum LTE (Long Term Evolution), pe langa banda de 2 GHz.

Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
Definirea pietei relevante este un instrument in vederea identificarii si a definirii perimetrului in interiorul caruia se desfasoara concurenta dintre firme.
Retea formata din sute de milioane de calculatoare, conectate intre ele, pe principiul \"oricine cu oricine\", pe care se gasesc cateva zeci de mii de servere care asteapta, gata sa deserveasca cereri de la oricare din milioanele de calculatoare client.

In prezent, aceasta banda este folosita numai pentru comunicatiile wireless UMTS (Universal Mobile Telecommunications System), cunoscute sub numele de retele 3G. Decizia obliga statele membre sa deschida spectrul corespunzator pana la 30 iunie 2014 cel mai tarziu si stabileste conditii tehnice armonizate care permit coexistenta diferitelor tehnologii. Astfel, UE va beneficia de acum inainte de un spectru de frecvente pentru servicii wireless de banda larga de mare viteza de doua ori mai mare decat cel din Statele Unite, si anume de aproximativ 1000 MHz.

Ca urmare a deciziei Comisiei, operatorii de telefonie mobila vor avea mai multe posibilitati de a investi in imbunatatirea retelelor mobile, ceea ce va fi benefic pentru intreaga economie, iar consumatorii vor beneficia, in timp, de transferuri de date mai rapide si de mai multe servicii in banda larga. Un acces mai larg la spectrul de frecvente pentru tehnologii 4G va avea o contributie substantiala la indeplinirea obiectivului in materie de banda larga prevazut de Agenda digitala, si anume acoperirea universala de banda larga la cel putin 30 Mb/s la nivelul UE pana in 2020 (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 si MEMO/10/200).

Neelie Kroes, vicepresedinte al Comisiei Europene, a declarat: ``Acest spectru suplimentar pentru 4G in Europa inseamna ca putem raspunde mai bine cererii tot mai mari si mai variate de servicii wireless in banda larga. Doresc sa vad ca statele membre actioneaza rapid in vederea schimbarii licentelor existente. Avem cu totii de castigat daca dispunem de conexiuni wireless mai rapide in Europa .``

Prin aceasta decizie se pune in aplicare liberalizarea armonizata a benzii de 2 GHz (1920-1980 MHz pereche cu 2110-2170 MHz) in toate statele membre, evitandu-se fragmentarea pietei interne in viitor, cand va fi utilizata aceasta banda de frecventa.

Flexibilizarea utilizarii benzilor de spectru prin eliminarea restrictiilor tehnologice ofera un mod rentabil de dezvoltare a infrastructurii wireless avansate ca raspuns la cererea de pe piata .

Spectrul de frecvente radio este o resursa extrem de valoroasa, dar care devine din ce in ce mai limitata. Importanta socio-economica a acesteia creste semnificativ pe masura ce serviciile wireless precum accesul la servicii in banda larga sau ``internetul obiectelor`` se generalizeaza in toate domeniile. Surse din domeniu estimeaza ca traficul mondial de date in retelele mobile va creste cu 26 % pe an pana in 2015. Pana atunci, vor putea fi conectate la internet peste 7 miliarde de telefoane, tablete si alte dispozitive mobile.

Explozia traficului de date wireless, in contextul unui spectru insuficient, impune adoptarea unei abordari inteligente in ceea ce priveste gestionarea spectrului. Aceasta trebuie sa includa o mai buna utilizare a benzilor de spectru care sunt deja utilizate, de exemplu prin eliminarea restrictiilor tehnologice si prin utilizarea in comun a spectrului.

Banda terestra pereche de 2 GHz (1920-1980 MHz pereche cu 2110-2170 MHz) a fost utilizata in mod traditional de retelele UMTS (retelele 3G) ca urmare a asa-numitei decizii UMTS adoptata in 1999, care a lansat introducerea coordonata si treptata a UMTS in intreaga UE pana la 1 ianuarie 2002.

In vederea punerii in aplicare a programului pentru politica in domeniul spectrului de frecvente radio, in special pentru indeplinirea obiectivului de cel putin 1200 MHz pentru serviciile wireless in banda larga, realizarea inventarului spectrului precum si utilizarea in comun si flexibila a acestuia reprezinta prioritati ale reformei UE privind spectrul, care vizeaza stimularea inovatiei, a utilizarii eficiente si a investitiilor.

Prin urmare, Decizia Comisiei prevede utilizarea flexibila a benzii de 1920-1980 MHz si a celei de 2110-2170 MHz pentru serviciile de comunicatii electronice din UE pe baza tehnologiilor wireless avansate, precum LTE si alte tehnologii de varf. Evolutiile din domeniu arata ca aceste tehnologii sunt din ce in ce mai in masura sa asigure viteze de 30 Mbps pentru un numar mare de utilizatori in acelasi timp, oferind astfel consumatorilor acces la servicii in banda larga de mare viteza la preturi competitive.

De asemenea, Comisia are in vedere o masura de follow-up vizand spectrul terestru nepereche de 2 GHz (1900-1920 MHz si 2010-2025 MHz), care, in prezent, este alocat utilizarii de catre retelele UMTS, dar ramane neutilizat in UE. O astfel de initiativa va viza asigurarea utilizarii eficiente a benzilor nepereche, fapt deosebit de avantajos din punct de vedere economic, social si din punctul de vedere al mediului, prin analizarea aplicatiilor alternative la serviciile mobile terestre in banda larga si avand in vedere drepturile de utilizare existente. In aceasta privinta, Comisia a emis deja un mandat pentru CEPT (Conferinta Europeana a Administratiilor de Posta si Telecomunicatii) pentru a studia aplicatii adecvate si pentru a elabora conditiile tehnice si mecanismele de partajare.



Citeşte mai multe despre:    4G    Comisia Europeana    Wireless

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 469

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1406

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 1090

Romania va avea cel putin un hub de inovare digitala cu grad ridicat de specializare in inteligenta artificiala
20 Feb 2020 | 1010

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1556

MFP a publicat, spre dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto
23 Sep 2019 | 1471



Articole Juridice

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala intr-un stat membru nu poate fi comercializat in alt stat membru decat daca acesta din urma a autorizat la randul sau introducerea sa pe piata
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Contract de leasing. Dreptul de optiune al utilizatorului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizie nr.193 din data 12.04.2011

Omologare autoturism. Stabilire provenienta autovehicul
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Galati - Decizie nr.137 din data 24.02.2009