din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2612 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Guvernul a completat legislatia ref. PFA-uri, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale

Guvernul a completat legislatia ref. PFA-uri, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale

  Publicat: 04 Oct 2013       1774 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale �n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
In Sedinta de Guvern de miercuri, 2 octombrie 2013, Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism a propus spre dezbatere Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Debitor care se angajeaza alaturi de debitorul initial (numit delegant) sau in locul acestuia sa execute obligatia pe care delegantul o are fata de creditorul delegatar.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Ansamblul normelor care reglementeaza relatiile sociale din cadrul unui singur stat.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.

Demersurile Ministrului Delegat Maria Grapini incearca alinierea la normele europene stipulate de Directiva 2010/41/EU. Aceasta Directiva urmareste atat cresterea economica, cat si realizarea unei coeziuni sociale, reglementand egalitatea de tratamente intre barbatii si femeile care desfasoara o activitate independenta.

Astfel ``in cazul in care intr-un stat membru exista un sistem de protectie sociala pentru lucratorii independenti, respectivul stat ia masurile necesare astfel incat sotia/sotul colaborator a/al lucratorului independent, respectiv a/al titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate sa poata beneficia de protectie sociala in conformitate cu dreptul intern.

Avand in vedere participarea lor la activitatile intreprinderii familiale, sotiile/sotii, partenerele/partenerii de viata ale/ai lucratorilor independenti care au acces la un sistem de protectie sociala ar trebui sa aiba la randul lor dreptul de a beneficia de protectie sociala. Statele membre pot prevedea ca aceasta protectie sociala sa fie proportionala cu participarea la activitatile lucratorului independent si/sau cu nivelul contributiei.
``

Pana in acest moment aceasta categorie de beneficiari nu era definita in legislatia nationala in vigoare fiind necesara modificarea OUG nr. 44/2008, in sensul includerii intre termenii si expresiile definite de ordonanta a sotiei/sotului colaborator a/al lucratorului independent, respectiv a/al titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate.

In cadrul Sedintei de Guvern s-a decis modificarea Ordonantei de Urgenta in Proiect de Lege.



Citeşte mai multe despre:    PFA    OUG 44/2008

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Frames: Peste 1 milion de angajati romani risca de intre in somaj din cauza coronavirusului
13 Mar 2020 | 1088

STATISTICA: Ce probleme pot aparea la infiintarea unei firme in Romania?
13 Sep 2019 | 1531

Asistatii social vor pierde ajutorul social daca refuza un loc de munca
05 Aug 2018 | 2231

DNA a dispus trimiterea in judecata a inclupatilor din dosarul de achizitie de trenuri metrou
15 Dec 2015 | 2556

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 452 din 20.06.2014
23 Jun 2014 | 1221

Ghidul complet al contributiilor datorate de PFA in 2014
22 Jan 2014 | 4881



Articole Juridice

Declaratia unica (212) pe 2024. Model Declaratia unica pe 2024
Sursa: EuroAvocatura.ro

Protectia sociala a salariatilor. Drepturi si Proceduri de care acestia pot beneficia (II � pe durata starii de urgenta)
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Noile reglementari privind ucenicia la locul de munca. Conditii de angajare, drepturi si obligatii ale partilor
Sursa: Avocat Andrei-Gheorghe Gherasim

(P) Avocat Dreptul Muncii Brasov. Asistenta si Reprezentare Juridica
Sursa: MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Decizia nr. 209/2019 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 31 din OUG 44/2008
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Contract de munca si contract de prestari de serviciu. Distinctii
Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL BUCURESTI-SECTIA A VII-A CIVILA SI PENTRU CAUZE PRIVIND CONFLICTE DE MUNCA SI ASIGURARI SOCIALE, DECIZIA CIVILA NR.5964/21.09.2011

Solicitare respingere contestatie in anulare
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Cluj - Decizie nr. 28 din data 05.01.2012

Persoana fizica autorizata. Exceptia nulitatii raportului de inspectie fiscala
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Cluj - Decizie nr. 3445 din data 03.05.2012