din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1551 de useri onlinePrima pagină » Ştiri juridice » DNA: trimitere in judecata angajati Ministerul Afacerilor Externe

DNA: trimitere in judecata angajati Ministerul Afacerilor Externe

  Publicat: 10 Nov 2015       1335 citiri       Sursa: euroavocatura.ro  


Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie � Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpatilor:

Depasire a legalitatii,
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Denumire data monedei unice europene.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Documentatie economica prin care se determina cantitatea necesara de materiale, de manopera si de utilaj precum si valoarea lucrarii ce urmeaza a se executa.
Denumire data monedei unice europene.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Propunere ce o adreseaza un subiect de drept, persoana fizica sau juridica, unui alt subiect de drept, cu privire la incheierea unei conventii, in conditii determinate.
Documentatie economica prin care se determina cantitatea necesara de materiale, de manopera si de utilaj precum si valoarea lucrarii ce urmeaza a se executa.
Denumire data monedei unice europene.
Denumire data monedei unice europene.
Denumire data monedei unice europene.
Paguba sau prejudiciu provocata unei persoane,
Efect negativ, cu caracter patrimonial sau nepatrimonial, produs unei persoane prin fapta ilicita a altei persoane ori prin actiunea lucrurilor sau animalelor care se afla sub paza juridica a altei persoane.
Denumire data monedei unice europene.
(In sensul Legii 10 din 2001). Orice teren si/sau constructie situat in intravilan, cu oricare din destinatiile avute la data preluarii, precum si orice bun mobil devenit imobil prin incorporare in aceasta constructie,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,

B. N., la data faptelor sef birou administrativ la Accademia di Romania de la Roma (centru cultural roman aflat in administrarea Ministerului Afacerilor Externe), sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu si luare de mita,


siB. G., la data faptelor economist la Biroul Financiar din cadrul Ambasadei Romaniei de la Roma, sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita.


In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:


In perioada octombrie 2012 - iulie 2013, inculpatii B. N. si B. G., in calitate de angajati ai Ministerului Afacerilor Externe, au pretins pentru ei, de la reprezentantii unei societati comerciale, sume de bani si un autoturism pe care unul dintre acestia din urma il avea la vanzare, pentru suma de 5.000 euro, in contul unui procentaj de 10% din valoarea lucrarilor atribuite de ambasada si centrul cultural catre firma acestora. Inculpatii au primit efectiv de la oamenii de afaceri suma de 11.850 euro. Primirea respectivei sume de bani, de catre inculpatii B. N. si B. G., s-a facut in mai multe etape, in perioada noiembrie 2012 - martie 2013, in orasul Roma din Italia.


De mentionat este faptul ca societatea comerciala respectiva a executat mai multe lucrari de reparatii si constructii la Accademia di Romania de la Roma, la Consulatul Romaniei de la Roma si la Ambasada Romaniei din Italia.


Inculpatii au pretins si primit suma respectiva de bani pentru ca, in executarea atributiilor de serviciu, sa atribuie in mod preferential contracte si sa indeplineasca acte, astfel incat firma privata sa beneficieze de toate verificarile si aprobarile necesare achitarii sumelor solicitate in contul lucrarilor efectuate.
In luna iulie 2013, urmare a unui anunt de lucrari pentru Accademia di Romania din Roma, firma respectiva a prezentat un deviz de efectuare reparatii a 12 spatii din incinta institutiei in suma initiala de 19.300 euro. Inculpatul B. N. a solicitat ca, pe devizul prezentat pentru procedura de selectare in scopul atribuirii acelor lucrari, cunoscand ca o alta firma propusese un pret de 25.000 euro, oferta sa fie suplimentata cu 5.000 euro, indicand punctual si ce costuri sa fie supraevaluate.
Societatea respectiva a prezentat in final un deviz pentru suma de 24.300 euro, iar lucrarile au fost executate si facturate in doua transe de 10.250 euro si respectiv 14.050 euro.
Prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu de supraevaluare cu 5.000 de euro a devizului prezentat initial, Bitica Nelu a produs in dauna Ministerului Afacerilor Externe din Romania un prejudiciu material de 5.000 euro.


In cauza, procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra cotei de 37,5% dintr-un imobil aflat in proprietatea inculpatei Bitica Gabriela si asupra unui autoturism ce apartine inculpatului Bitica Nelu.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de mentinere a masurilor preventive si asiguratorii dispuse in cauza.


Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.Citeşte mai multe despre:    DNA    trimitere in judecata    abuz in serviciu    luare de mita    prezumtia de nevinovatie    Codul de procedura penala

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Sase companii care ofera servicii de food & beverage in incinta Aeroportului Otopeni amendate pentru fixarea preturilor, concurenta neloiala
27 Mar 2021 | 1190

CCR: eliminarea atributului Statului de a acorda amnistia sau gratierea colectiva/ individuala pentru �fapte de coruptie� incalca limitele revizuirii Constitutiei.
18 Jul 2019 | 1517

DNA: Sinteza condamnarilor din luna iunie 2019
16 Jul 2019 | 807

Persoane condamnate definitiv in luna mai 2019, in dosarele instrumentate de DNA
28 Jun 2019 | 1246

Proiectele de acte normative aprobate sau de care guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 12 iunie 2019
12 Jun 2019 | 1330

Persoane condamnate definitiv in luna aprilie 2019, in dosarele instrumentate de DNA
25 May 2019 | 964Articole Juridice

Logodna. Evolutie. Conditii de valabilitate. Efecte juridice. Exemple practice
Sursa: Liliana Gologan

Suspendarea raportului de serviciu in cazul savarsirii de infractiuni de catre functionarii publici. Legalitatea desfasurarii unei activitati in domeniul privat
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Conditiile dobandirii calitatii de �victima indirecta� in cazul decesului unei persoane in jurisprudenta CEDO
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Despre regimul matrimonial, in general
Sursa: avocat STOICA IOANA

Jurisprudenţă

Respingerea ca tardiva a cererii de incuviintare a probelor formulata in fata instantei de judecata
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 537 din 25 februarie 2020

Suspendarea raportului de serviciu al functionarului public. Conditii
Pronuntaţă de: Tribunalul ARGES - Sentinta civila nr. 292/17.07.2020

Efectele fiscale ale cesiunii de creanta. Importanta determinarii caracterului cert sau incert al creantei preluate in determinarea corecta a impozitului pe profit
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 2536 din 16 iunie 2020

Dovedirea faptei ce reprezinta abatere disciplinara. Sarcina probei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel BUCURESTI - Decizie civila nr. 1343/07.03.2019