din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3361 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » 9 decembrie a fost declarata Ziua Internationala Anticoruptie

9 decembrie a fost declarata Ziua Internationala Anticoruptie

  Publicat: 10 Dec 2015       944 citiri       Sursa: euroavocatura.ro  


Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Ziua de 9 decembrie a fost declarata drept Ziua Internationala Anticoruptie prin Conventia Organizatiei Natiunilor Unite impotriva Coruptiei, document ratificat si de Romania.

Stari, situatii, intamplari calitati sau alte date, care nu fac parte din continutul infractiunii,
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Persoana care a implinit varsta de 18 ani.
Legea 10 din 2001. Intervalul de timp in care s-a facut preluarea abuziva, cuprins intre 6 martie 1945 si 22 decembrie 1989, in cazul Legii nr. 10 din 2001 si al O.U.G. nr.94/2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 501/2002, respectiv cuprins intre 6 septembrie 1940 si 22 decembrie 1989, in cazul O.U.G. nr. 83/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 66/2004;
Codul de procedura civila reglementeaza judecata in fond a cauzelor civile, judecata care cunoaste trei faze (etape):
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Roman Cristian-Constantin - membru al Parlamentului Romaniei.

Prin activitatea sa zilnica, DNA isi indeplineste rolul pentru care a fost creata si anume acela al combaterii coruptiei la nivel inalt.


DNA a obtinut rezultate semnificative in circumstante dificile in ultimii 10 ani: peste 8.000 de persoane trimise in judecata si aproape 5.000 condamnate definitiv, fara a mentiona procesele care inca se afla in desfasurare sau dosarele nou constituite. Intre cei pedepsiti pentru fapte de coruptie figureaza numerosi demnitari de rang inalt, ceea ce arata ca principiul ``nimeni nu este mai presus de lege" devine realitate in Romania.


Combaterea coruptiei raspunde unui interes major al societatii pe care cetatenii il inteleg si il asuma tot mai mult in ultima perioada .


Investigatiile desfasurate de DNA au expus scheme, practici si mecanisme de drenare a resurselor statului in beneficiul unei categorii restranse de privilegiati si in detrimentul majoritatii populatiei.


Anchetele de mare coruptie s-au finalizat cu stabilirea vinovatiei a 90% dintre persoanele trimise in judecata . Aceasta realitate arata ca investigatiile respecta legalitatea si se bazeaza pe probe valide, ceea ce a dus la un important spor de incredere publica in activitatea procurorilor DNA, dar si in actul de justitie in general.


Numarul tot mai mare de sesizari inregistrate de la persoanele fizice sau juridice, in ultimii doi ani la DNA arata ca tot mai multi oameni inteleg efectele nocive ale coruptiei si refuza sa mai tolereze practicile ilegale de care se lovesc .


In anul 2015, numarul sesizarilor de la cetateni si peroane juridice a fost cu 40 % mai mare decat anul trecut, iar anul 2014 a crescut cu 75 % fata de anul precedent.


Caracterul incisiv al anchetelor la nivel inalt ale DNA a provocat reactii din partea celor vizati care detin putere, influenta si notorietate. Tentative de a limita eficienta institutiei, de a reduce drastic instrumentele legale de care dispun procurorii sau chiar de a bloca anchetele au esuat si datorita sustinerii din partea societatii civile care a exprimat interesul publicului.


Tot interesul publicului este acela care a plasat dezbaterea despre coruptie ca prioritate pe agenda publica. Sprijinul unei majoritati importante a populatiei, provenit din incredere si speranta, reprezinta un context adecvat pentru realizarea unei schimbari profunde de mentalitate care sa puna pret pe corectitudine, merite si respectarea legii.


Atata vreme cat independenta procurorilor si stabilitatea institutionala a DNA se vor mentine, institutia isi va continua activitatea in mod corect si profesionist, pentru asigurarea unui act de justitie corect, echilibrat, fara partizanat, in beneficiul statului de drept si cetateanului roman .



Citeşte mai multe despre:    DNA    anticoruptie    Conventia Organizatiei Natiunilor Unite impotriva Coruptiei    9 decembrie    ziua Internationala Anticoruptie

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Sase companii care ofera servicii de food & beverage in incinta Aeroportului Otopeni amendate pentru fixarea preturilor, concurenta neloiala
27 Mar 2021 | 1152

Procurori eliberati din functie la data de 28 februarie 2020
29 Feb 2020 | 1067

ANI lanseaza un set de trei proceduri pentru prevenirea si identificarea timpurie a situatiilor de incompatibilitate, a potentialelor conflicte de interese
29 Jan 2020 | 1161

Proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act in cadrul sedintei din 19 septembrie 2019
20 Sep 2019 | 903

CCR: Legea pentru modificarea si completarea Codului Penal si a Legii 78/2000 sunt neconstitutionale
29 Jul 2019 | 813

Decrete semnate de Presedintele Romaniei in data de 26.07.2019
26 Jul 2019 | 620



Articole Juridice

Dreptul Uniunii nu impiedica statele membre sa prevada proceduri civile de confiscare independent de constatarea unei infractiuni
Sursa: EuroAvocatura.ro

Instanta competenta in cererile privind drepturile salariale ale magistratilor
Sursa: Irina Maria Diculescu

Legea anticoruptie: efectuarea de operatiuni financiare incompatibile cu functia ca acte de comert � aspecte de constitutionalitate si previzibilitate
Sursa: Irina Maria Diculescu

Constitutionalitatea acordului de recunoastere a vinovatiei
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

CEDO: Kovesi impotriva Romaniei. Dreptul de acces la o instanta. Libertatea de exprimare
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Respingerea ca tardiva a cererii de incuviintare a probelor formulata in fata instantei de judecata
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 537 din 25 februarie 2020

Efectele fiscale ale cesiunii de creanta. Importanta determinarii caracterului cert sau incert al creantei preluate in determinarea corecta a impozitului pe profit
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 2536 din 16 iunie 2020

Dovedirea faptei ce reprezinta abatere disciplinara. Sarcina probei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel BUCURESTI - Decizie civila nr. 1343/07.03.2019