din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1948 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Guvernul a aprobat modificarile cu privire la ucenicia la locul de munca.Clarificari teoretice si practice.

Guvernul a aprobat modificarile cu privire la ucenicia la locul de munca.Clarificari teoretice si practice.

  Publicat: 21 Jun 2019       1023 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Guvernul a aprobat, in sedinta din data de 20 06 2019, modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca .

Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Orice forma de educatie care pregateste calificarea pentru o anumita profesie, sau pentru un anumit loc de munca, competentele necesare exercitarii profesiei respective sau ocuparii unui loc de munca adecvat acesteia.
Reprezinta ansamblul de competente profesionale care permit unei persoane sa desfasoare activitati specifice unei ocupatii sau profesii.
Incalcarea dispozitiilor cu caracter administrativ sau disciplinar,
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Omul considerat in mod individual, ca membru al societatii, avand calitatea de subiect de drept.
Ocupatia activitatea utila, aducatoare de venit (in bani sau in natura)
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Persoana juridica sau persoana fizica cu sediul, respectiv domiciliul, in Romania ori sucursala, filiala, agentia, reprezentanta din Romania a unei persoane juridice straine cu sediul in strainatate, autorizata potrivit legii, care incadreaza forta de munca in conditiile legii.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Orice forma de educatie care pregateste calificarea pentru o anumita profesie, sau pentru un anumit loc de munca, competentele necesare exercitarii profesiei respective sau ocuparii unui loc de munca adecvat acesteia.
Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,

Actul normativ adoptat detaliaza si clarifica unele aspecte privind durata necesara pregatirii teoretice si practice prin ucenicie la locul de munca .
Astfel, durata minima a programului de formare profesionala prin ucenicie la locul de munca, exprimata in ore pentru pregatirea teoretica si practica, pe niveluri de calificare, este de 180 de ore pentru nivelul 1 de calificare, 360 de ore pentru nivelul 2, 720 de ore pentru nivelul 3 si 1.080 de ore pentru nivelul 4 de calificare .
De asemenea, sunt stabilite in mod clar motivele imputabile ucenicului, respectiv demisia si concedierea pentru o abatere disciplinara grava pentru care, daca ii inceteaza contractul de ucenicie, dupa perioada de proba, mai poate beneficia, numai dupa o perioada de 2 ani, de un alt program de ucenicie.
Totodata au fost introduse masuri propuse de angajatori si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca prin care se urmareste imbunatatirea relatiilor contractuale privind ucenicia la locul de munca .
In acest sens, documentul adoptat prevede ca salariatul sau, dupa caz, intreprinzatorul persoana fizica care are calitatea de coordonator de ucenicie sa aiba o experienta de cel putin 2 ani in ultimii 5 ani in activitatea sau ocupatia pentru care se organizeaza ucenicia.
Planificarea orara a pregatirii teoretice si practice a ucenicilor, dar si formarea profesionala, se stabilesc de comun acord intre angajator si furnizorul de formare, in functie de programul de lucru al angajatorului si cu respectarea particularitatilor ucenicilor si a reglementarilor legale referitoare la sanatatea si securitatea muncii, iar perioada de proba a ucenicului nu poate depasi 30 de zile lucratoare.
Din documentatia necesara incheierii contractului de ucenicie este eliminat contractul de formare profesionala prevazut de OG nr. 129/2000, iar in locul acestui document se introduce o declaratie pe propria raspundere a ucenicului, din care sa reiasa ca in ultimii doi ani nu i-a incetat un alt contract de ucenicie din motive imputabile lui si nu detine calificarea pentru care se organizeaza ucenicia la locul de munca .
Pentru acordarea sumelor din bugetul asigurarilor pentru somaj, angajatorul poate incheia cu agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca o conventie, in termen de 60 de zile lucratoare de la data expirarii perioadei de proba cuprinse in contractul de ucenicie, fata de 30 zile in prezent.



Citeşte mai multe despre:    Ucenicie la locul de munca    Guvernul Romaniei    Legea 279/2005    OG 129/2000

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

REVISAL 2021. Forma actualizata pusa la dispozitie de Inspectia Muncii
27 Dec 2020 | 3971

Documentele pentru obtinerea somajului tehnic se depun, din 1 mai, prin aplicatia aici.gov.ro
30 Apr 2020 | 1848

Agenda sedintei Guvernului Romaniei din 26 martie 2020
26 Mar 2020 | 1103

Proiectele de acte normative adoptate de Guvern in sedinta din 18 martie 2020
19 Mar 2020 | 1425

Proiectele de acte normative adoptate de Guvern in cadrul sedintei din 10 martie 2020
11 Mar 2020 | 1276

Peste 65.000 de elevi vor beneficia de extinderea programului �Masa calda�
06 Feb 2020 | 2231



Articole Juridice

Acordarea vizei de scurta sedere pe teritoriul Romaniei (Short-stay visa)
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Modificarea unilaterala si temporara a locului si felului muncii in contextul pandemiei cu coronavirus
Sursa: MCP Cabinet avocati

Consideratii asupra constitutionalitatii scutirii autoritatilor publice de taxa judiciara de timbru in actiunile care au ca obiect venituri publice
Sursa: Irina Maria Diculescu

Noile reglementari privind ucenicia la locul de munca. Conditii de angajare, drepturi si obligatii ale partilor
Sursa: Avocat Andrei-Gheorghe Gherasim

Jurisprudenţă

Anulare Hotarare CNSSU privind instituirea carantinei si interzicerea de participare doar la evenimente religioase
Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL SUCEAVA SECTIA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL Sedinta publica din 24 mai 2021 Dosar nr. 479/32/2020

Dreptul persoanei vatamate printr-o ordonanta declarata neconstitutionala sa aprecieze asupra obiectului actiunii in contencios
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal Decizia nr. 1765/2019

Sentinta nr. 263/CA/2016 -Actiune in Contencios administrativ S.D. - S.A. impotriva Guvernului Romaniei si intervenientului Ministerul Finantelor Publice
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Oradea

Sentinta civila nr. 2.682/2016 privind solutionarea actiunii promovate de reclamantul V.A. in contradictoriu cu paratul Guvernul Romaniei, avand ca obiect "anulare act administrativ"
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti