din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2905 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » CEDO reitereaza importanta dreptului de a nu da nicio declaratie si de a dreptului de a fi asistat de un aparator

CEDO reitereaza importanta dreptului de a nu da nicio declaratie si de a dreptului de a fi asistat de un aparator

  Publicat: 14 Jul 2019       733 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Curtea Europeana a Drepturilor Omului reprezinta un tribunal international care are sediul la Strasbourg.
Aceasta este un tratat international deschis spre semnare numai statelor membre ale Consiliului Europei.
Prevazute in cap. I, t. VII, art.119, si urm. C, pen., partea generala,
In Hotararile Camerei din data de 11.07.2019 in cauzele Olivieri c. Frantei si Bloise c. Frantei, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a retinut, in unanimitate, ca au existat incalcari ale Articolului 6 pct. 1 (dreptul la un proces echitabil) si pct. 3 lit. c) (dreptul de a fi asistat de un aparator) din Conventia Europeana a Drepturilor Omului in cele doua cauze .

Persaoana care are calificarea profesionala si cunostinte de specialitate si are dreptul sa acorde asistenta juridica sau sa reprezinte partile intr-un proces.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Mijloace de proba prevazute in cap . II, t. III, C. proc. pen., partea generala.
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Una dintre solutiile pe care le pronunta instanta care a judecat cauza penala,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.

Ambele cauze priveau perioade petrecute in cusodia politiei anterior reformei legislative din data de 14 aprilie 2011. In ambele situatii autoritatile nu i-au informat pe reclamanti cu privire la drepturile acestora de a nu da nicio declaratie in timpul arestului precum si de a fi asistati de un aparator ales in timpul audierilor.


In cauza Olivieri c. Frantei, si cu privire la dreptul acestuia de a nu se autoincrimina, Curtea a subliniat existenta unor declaratii si raspunsuri date autoritatilor ce i-au afectat in mod direct pozitia pe parcursul procesului penal. In primul rand, reclamantul a fost audiat de politie timp de aproximativ 10 ore, aflandu-se in stare de arest, rezultand intr-o recunoastere a vinovatiei acestuia. In al doilea rand, in ancheta nationala nu s-a relevat nicio dovada a faptului ca aceasta condamnare s-ar fi bazat si pe alte elemente probatorii. Curtea a retinut, prin urmare, ca procesul penal ca intreg nu a remediat viciile procedurale aparute in perioada arestului.


In cauza Bloise c. Frantei, Curtea a retinut in particular ca atat instanta de fond cat si cea de apel si-au intemeiat deciziile si pe alte prbe in afara declaratiilor date de reclamant in perioada arestului, respectiv pe probe obtinute pe parcursul anchetei penale, cand reclamantul era reprezentat de un avocat, pe audierile din fata primei instante, pe declaratiile precise si detaliate ale unor martori implicati direct in activitatile reclamantului precum si pe probe rezultate din analiza operatiunilor bancare realizate de acesta. Curtea a aratat ca in aceasta cauza procesul penal in intregimea sa a remediat viciile procedurale aparute in perioada arestului.



Citeşte mai multe despre:    CEDO    Articolul 6    Dreptul la un proces echitabil    Dreptul de a fi asistat de un aparator    Dreptul de a nu se autoincrimina    Olivieri c. Frantei    Bloise c. Frantei

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CEDO: o disputa intre avocat si judecator poate afecta dreptul la un proces echitabil
03 Nov 2019 | 2722

CEDO: Educatia religioasa obligatorie in scoala si obligarea la dezvaluirea convingerilor religioase - o incalcare a Conventiei
02 Nov 2019 | 1515

CEDO: Ilinca c. Romaniei - cererea privind retragerea permisului de port-arma - inadmisibila
28 Oct 2019 | 1206

CEDO: Supravegherea video in secret a salariatilor nu reprezinta o incalcare a dreptului la viata privata atunci cand exista o justificare adecvata
23 Oct 2019 | 1574

CEDO: Incalcari ale drepturilor unei mame si ale copiilor ei retinuti in regim de detentie a imigrantilor
23 Oct 2019 | 1290

CEDO: Doua condamnari condamnari diferite pentru aceleasi fapte reprezinta o incalcare a conventiei. Curtea recomanda schimbari in sistemul penal al Rusiei.
13 Oct 2019 | 1087



Articole Juridice

Ce se intampla cu sumele achitate in temeiul unui act administrativ fiscal anulat. Poate instanta dispune direct restituirea lor?
Sursa: Alex Slujitoru si Cristiana Ionescu, Avocati, Radu si Asociatii SPRL

Raspunderea juridica a unui editor care emite un sfat inexact privind sanatatea umana
Sursa: EuroAvocatura.ro

Libera prestare a serviciilor si a celor ale lucratorilor lor detasati intr-un stat membru gazda. Respectarea conditii de concurenta echitabile intre Statele UE
Sursa: EuroAvocatura.ro

Restrictiile impuse de Ungaria finantarii organizatiilor civile de catre persoane stabilite in afara acestui stat membru nu sunt conforme cu dreptul Uniunii
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Legalitatea platii esalonate a drepturilor salariale obtinute prin hotarari judecatoresti
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Rambursarea retroactiva a somajului eronat de catre autoritatea publica
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Hotararea CEDO in Cauza Danciu si altii impotriva Romaniei. ancheta prompta si efectiva
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului - CEDO

Revocare Hotarare ANRP dupa ce acesta a intrat in circuitul civil si si-a produs efectele prin efectuarea unei plati partiale a despagubirilor
Pronuntaţă de: Decizia nr. 1667 din 17.09.2018 a Curtii de Apel Galati