din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2985 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Persoanele care nu au calitatea de pensionar si care vor sa isi completeze stagiul de cotizare pentru dreptul de pensie vor putea sa plateasca retroactiv contributia la sistemul public de pensii pentru cel mult 6 ani

Persoanele care nu au calitatea de pensionar si care vor sa isi completeze stagiul de cotizare pentru dreptul de pensie vor putea sa plateasca retroactiv contributia la sistemul public de pensii pentru cel mult 6 ani

  Publicat: 30 Sep 2020       2359 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Perioada in care s-a platit contributia de asigurari sociale atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
De asemenea, in situatii exceptionale, in care carnetele de munca nu se mai gasesc sau sunt deteriorate, perioadele de stagiu de cotizare realizate in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001 ar putea fi valorificate in baza informatiilor din arhiva electronica de la casele de pensii publice, daca acestea sunt complete.


Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Instrument care ofera clientilor protectie impotriva riscului.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Perioada in care s-a platit contributia de asigurari sociale atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Desemneaza ansamblul de masuri, prestatii in bani si in natura, acordate in vederea protejarii veniturilor in cazul aparitiei riscurilor sociale.
Instrument care ofera clientilor protectie impotriva riscului.
Inscris constatator al contractului de mandat care da posibilitatea ca mandatarul sa lucreze in numele si pe socoteala mandatului.
Din punct de vedere contabil, totalul lichiditatilor monetare curente (piese monetare, bilete de banca nationale si traine)
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
1. Locuinta care, spre deosebire de domiciliu, nu este statornica sau principala. O persoana poate avea, in dreptul nostru, un singur domiciliu si mai multe resedinte.
Este o tranzactie sau o serie de tranzactii cu valori mobiliare conferind persoanei sau grupului de persoane implicate, prin titlurile astfel dobandite, singure ori impreuna cu cele deja detinute ori controlate, o pozitie de control sau majoritara in participare la capitalul emitentului.
Perioada in care s-a platit contributia de asigurari sociale atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Mijloace de proba prevazute in cap . II, t. III, C. proc. pen., partea generala.
Suma care se plateste periodic de catre titulsrul unei obligatii legale de

Cele doua masuri au fost aprobate de Guvern printr-o Ordonanta de Urgenta care modifica si completeaza Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.


Astfel, cetatenii romani din tara sau din strainatate, care nu au fost pensionari, si care nu au fost asigurati in anumite perioade, vor putea incheia, pana la 31 august 2021, un contract de asigurare prin care isi pot plati retroactiv contributia de asigurari sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii incheierii contractului.


Aceasta masura luata de Guvern da posibilitatea obtinerii dreptului la pensie si persoanelor care, desi au varsta de pensionare, nu au stagiul minim de cotizare pentru a obtine o pensie pentru limita de varsta.


Persoanele solicitante trebuie sa nu fi realizat, in perioadele pentru care solicita plata retroactiva, stagiu de cotizare sau asimilat acestuia in sistemul public de pensii din tara sau in sisteme neintegrate acestuia, ori in alte state membre ale Uniunii Europene sau cu care Romania are acorduri de securitate sociala .


Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia, desemnat prin procura speciala, si casa teritoriala de pensii competenta, in functie de domiciliul sau resedinta persoanei.


Venitul pentru care se achita contributia de asigurari sociale nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data incheierii contractului de asigurare, iar cota de contributie potrivit Codului fiscal este de 25 % in anul 2020.


Plata contributiei se poate face intr-o singura transa sau in transe lunare, pana la 31 august 2021.


O alta reglementare importanta prevazuta in acest act normativ vizeaza crearea cadrului legal pentru ca la stabilirea drepturilor de pensie sa poata fi utilizate, in mod exceptional, informatiile din arhiva electronica existenta la nivelul caselor de pensii publice, arhiva creata prin HG nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare, care cuprinde atat datele preluate din carnetele de munca, cat si carnetele de munca scanate. Din pacate, activitatea de scanare nu a fost complet si corect executata, astfel incat sa poata fi utilizate toate informatiile din carnetele de munca pentru orice persoana care astazi ar fi avut nevoie.


Decizia Executivului vine in sprijinul persoanelor care in prezent sunt in imposibilitatea de a dovedi stagiile de cotizare si veniturile pe care le-au realizat in timpul activitatii profesionale, din cauza unor situatii exceptionale cum ar fi distrugerea, degradarea sau pierderea carnetului de munca .


Astfel, in baza unei declaratii pe proprie raspundere a solicitantului ca nu detine carnetul de munca sau ca este degradat, daca informatiile introduse in baza de date sunt identice cu cele din carnetele de munca scanate, vechimea in munca realizata anterior datei de 1 aprilie 2001 va putea fi valorificata pentru stabilirea drepturilor la pensie .



Citeşte mai multe despre:    Pensii    Pensii 2020    Recalculare pensii 2020    Contract de asigurare sociala

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Casa Nationala de Pensii Publice incepe modernizarea sistemului informatic integrat
15 Jun 2024 | 184

Formularul 230 pe 2023 editabil si PDF
26 Dec 2022 | 55117

Casele de pensii vor avea obligatia de a informa angajatorii cu privire la pensionarea salariatului
06 Apr 2022 | 14526

Formularul 230 editabil 2022 pdf pentru redirectionarea a 2 sau 3,5 la suta din impozitul datorat
27 Dec 2021 | 56679

Firma de avocatura CMS Romania isi muta birourile la One Tower
10 Aug 2021 | 1456

INTERVIU | Drumul catre pensionare. Realitatea constituirii si distribuirii bugetului de pensii
06 May 2021 | 2317



Articole Juridice

Declaratia unica (212) pe 2024. Model Declaratia unica pe 2024
Sursa: EuroAvocatura.ro

Formularul 230 model editabil 2024 PDF. Completeaza Declaratia 230!
Sursa: EuroAvocatura.ro

Contestarea deciziei de pensionare conform Noii Legi a Pensiilor (Legea 360/2023)
Sursa: MCP Cabinet avocati

Perioadele de crestere a copilului realizate in alte state membre trebuie luate in considerare la calcularea pensiei pentru limita de varsta
Sursa: MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Alegerea perioadei care se ia in considerare la stabilirea bazei de calcul al pensiei militare de stat se poate face o singura data
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 7783/28.11.2018 a Curtii de Apel Galati

Legislatia pensiilor militare are un caracter special, derogatoriu, si nu poate fi completata cu dispozitiile Legii nr. 263/2010
Pronuntaţă de: Decizia civila nr.620/18.10.2018 a Curtii de Apel Galati

Venituri care nu intra in categoria �veniturilor din alte surse� si care sunt supuse platii contributiei de asigurari sociale de sanatate
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 506/20.09.2018 a Curtii de Apel Galati