din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2906 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Bancile nu mai accepta ca garantie proprietatile imobiliare

Bancile nu mai accepta ca garantie proprietatile imobiliare

  Publicat: 04 Feb 2009       2132 citiri       Sursa: Curierul National  


Credit deschis de un bancher si garantat printr-un drept de gaj asupra marfurilor sau titlurilor (valorilor mobiliare) apartinand clientului.
In momentul de fata piata imobiliara este blocata datorita conditiilor de creditare severe, astfel incat bancile nu mai acorda finantari, iar in multe cazuri au inchis liniile de finantare, solicitand rambursarea in avans .

Contract prin care este asigurata plata de catre debitor/garantul/garantii sai a obligatiilor sale fata de creditorul sau.
Contract prin care este asigurata plata de catre debitor/garantul/garantii sai a obligatiilor sale fata de creditorul sau.
Clientul unei banci rammburseaza integral un credit vechi folosind unul nou, de la aceiasi banca sau de la alta in conditii mult mai avantajoase
Oprea Andreiu - membru al Parlamentului Romaniei.
(Bankruptcy) Stare de insolvabilitate a unei persoane fizice sau juridice; cu alte cuvinte, incapacitatea acesteia de a-si plati datoriile.
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Aceasta sintagma se refera la finantarea unei activitati de doua ori, din doua surse diferite.
Plata efectuata din eroare de catre o persoana pentru o datorie inexistenta sau de care nu era tinuta sa raspunda, avand ca urmare obligatia beneficiarului de a restitui cee ce a primit in mod necuvenit.
Oprea Andreiu - membru al Parlamentului Romaniei.
Datorita acestui aspect, bancile nu mai accepta garantie imobiliara, ci numai cu cash.

"Daca altadata o garantie imobiliara ar fi contribuit in mod semnificativ la obtinerea finantarii de catre companie, acum pare ca nicio alta garantie, cu exceptia renumitului 100% cash- collateral, nu se ridica la inaltimea asteptarilor finantatorului. Solicitarile de finantare si refinantare venite de la clienti, altadata dorite in mod febril de banci in goana realizarii targeturilor pe active, nu mai reusesc sa trezeasca interesul nimanui", a declarat intr-un comunicat de presa Etienne Oprea, partener al companiei de avocatura de afaceri Cozmaciuc, Puiu & Oprea .

Companiile se zbat sa ramana pe linia de plutire

Potrivit sursei, in lipsa unor creditori dispusi sa asigure sursele de finantare necesare, un numar tot mai mare de societati ajung in fata completelor de judecata, inaintand cereri de faliment. Alte companii depun eforturi pentru a ramane pe linia de plutire, cu speranta asigurarii unui minim necesar pentru supravietuirea afacerii, insa nu la fel gandesc si finantatorii in ceea ce priveste expunerile lor pe unii clienti, altadata deosebit de importanti pentru business.

"Desi, la prima vedere, interesul mentinerii finantarilor pare sa fie mutual, contractele de credit incheiate anul trecut acum sufoca firmele care nu mai reusesc sa gaseasca surse de finantare . Creditorul va fi inclinat sa ia decizia care-l avantajeaza cel mai mult, lasand debitorul fara prea multe solutii de supravietuire si, in unele cazuri, in situatia incapacitatii de plata . Este cunoscut faptul ca, in conditii de panica, peste 90% din deciziile luate sunt gresite. Daca la starea economica actuala se mai adauga limitarile legale, economice si chiar culturale ale finantatorilor, atunci deznodamantul pentru unele societati comerciale nu se anunta deloc satisfacator", a precizat reprezentantul firmei de avocatura de business Cozmaciuc, Puiu& Oprea .


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...