din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2091 de useri onlinePrima pagină » Ştiri juridice » Proiect de lege pentru transpunerea conventiilor internationale privind criminalitatea informatica si protectia copiilor impotriva exploatarii sexuale si a abuzurilor sexuale

Proiect de lege pentru transpunerea conventiilor internationale privind criminalitatea informatica si protectia copiilor impotriva exploatarii sexuale si a abuzurilor sexuale

  Publicat: 04 May 2009       1538 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Proiectul de lege privind modificarea si completarea titlului III ´┐ŻPrevenirea si combaterea criminalitatii informatice´┐Ż al Legii nr. 161/2003 extinde sfera infractiunilor savarsite prin sisteme informatice in scopul implementarii:

Monitorul Oficial al Rom´┐Żniei este publicaţia oficială a statului rom´┐Żn, ´┐Żn care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
Este o modalitate principala de exprimare a consimtamantului de catre statele care au luat parte la negocierea tratatului si care este prevazuta si ceruta de dreptul intern al statelor semnatare, modalitate prin care tratatul este supus controlului parlamentar.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Infractiune care face parte din grupul infractiunilor contra libertatii persoanei,
Sau comiterea unei infractiuni, expresie folosita de legea penala, in t. VIII, art. 144, C. pen., partea generala, prin care se intelege savarsirea oricareia dintre faptele pe care legea le pedepseste
Este una dintre cele mai grave crime impotriva pacii si omenirii, ce consta in savarsirea in scopul de a distruge in intregime sau in parte o colectivitate sau un grup national, etnic, rasial sau religios, precum:
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Titlu translativ de proprietate , vanzare-cumparare, donatie, schimb etc, care, desi nu indeplineste conditiile de valabilitate, de exemplu, actul de vanzare incheiat intr-o alta forma decat era prevazuta de lege ori de vanzatorul care nu este proprietar,

´┐Ż Protocolului aditional la Conventia Consiliului Europei privind criminalitatea informatica, adoptata la Budapesta, la 23 noiembrie 2001 si ratificata prin Legea nr. 64/2004, publicata in Monitorul Oficial nr. 343 din 20 aprilie 2004
´┐Ż Unor prevederi ale Conventiei Consiliului Europei pentru protectia copiilor impotriva exploatarii sexuale si a abuzurilor sexuale, semnata de catre Romania la Lanzarote, in perioada 25 ´┐Ż 26 octombrie 2007.

Modificarea si completarea Legii nr. 161/2003 este necesara pentru ca Romania sa-si indeplineasca obligatiile asumate prin ratificarea acestor acte internationale, avand in vedere ca, in varianta actuala, prevederile legale nu acopera in totalitate sfera infractiunilor cuprinse in documentele mentionate mai sus.

Ca urmare, proiectul de lege introduce urmatoarele fapte care nu au fost preluate in noul Cod penal, avand in vedere ca acestea constituie obiectul de reglementare al unei legi speciale:
- accesarea fara drept de materiale pornografice cu minori
- distribuirea sau punerea la dispozitia publicului de materiale rasiste si xenofobe
- amenintarea cu savarsirea unei infractiuni pe motiv de rasa, culoare, ascendenta sau origine nationala sau etnica
- distribuirea sau punerea la dispozitia publicului de materiale ce neaga, minimalizeaza in mod evident, aproba sau justifica genocidul sau crimele impotriva umanitatii

Infractiunile nou introduse sunt savarsite prin intermediul sistemelor informatice, ca atare prevederea lor in legea speciala, al carei obiect il constituie prevenirea si combaterea criminalitatii informatice, este pe deplin justificata.

Potrivit legislatiei actuale, institutiile cu atributii in domeniul constituirii si actualizeaza baze de date privind criminalitatea informatica sunt Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, Ministerul de Interne, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Serviciul Roman de Informatii si Serviciul de Informatii Externe. Proiectul de lege propune excluderea Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti din randul institutiilor cu atributii in acest domeniu, deoarece nu are rolul de a se ocupa de acest domeniu, fara a atribui insa competente altor institutii decat cele prevazute deja in reglementarea in vigoare.

Proiectul de lege este supus dezbaterii publice pana la data de 28 mai si poate fi accesat, impreuna cu expunerea de motive, pe site-ul MJLC la:
http://www.just .ro/MeniuStanga/Normativepapers/Proiectedeactenormativeaflateindezbatere/tabid/93/Default.aspx


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Contestarea caracterului formal al deciziei de sanctionare disciplinara
Sursa: MCP avocati

Legalitatea procedurilor de organizare a concursului in institutiile publice
Sursa: MCP avocati

Calculul termenului de preaviz prin lumina Deciziei ICCJ nr. 8/20.05.2024
Sursa: MCP avocatiJurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...