din anul 2007, atuul tau de DREPT!


Prima pagină » Ştiri juridice » Comisia Europeana: toleranta zero fata de discriminarea romilor

Comisia Europeana: toleranta zero fata de discriminarea romilor

  Publicat: 21 Sep 2010       2335 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Combaterea prejudecatilor si a atitudinilor ostile fata de romi se afla in centrul unui proiect de raport al Comitetului Regiunilor (CoR) care propune masuri concrete pentru imbunatatirea integrarii populatiei rome.

Unitate de baza a organizarii administrativ-teritoriale a statului, alcatuita dintr-unul sau mai multe sate si
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.

Sprijinind pozitia Comisiei cu privire la acest subiect, Adunarea UE a reprezentantilor locali si regionali solicita statelor membre, regiunilor si autoritatilor locale sa respecte cu fermitate drepturile fundamentale inscrise in tratatele europene si sa lupte impotriva oricarei forme de discriminare a populatiilor rome. Aceasta trebuie sa includa o sensibilizare sporita a administratiilor nationale, regionale si locale pentru evitarea masurilor inadecvate sau ilegale.

Aceste propuneri vor fi dezbatute la 29 septembrie 2010 la Bruxelles, in prezenta dnei Livia JA�RA�KA, raportor al Parlamentului European pe problema romilor, care apartine ea insasi acestei minoritati.

a��Comunitatile de romi a�� a subliniat presedinta CoR, dna Mercedes BRESSO a�� sunt inca deseori victime ale discriminarilor si excluziunii sociale, inclusiv in tarile europene, ceea ce constituie o violare a valorilor fundamentale ale Uniunii Europene si a drepturilor omului. Se impune, fara indoiala, o mai buna sensibilizare a administratiilor nationale, regionale si locale cu privire la responsabilitatile pe care le au de a respecta drepturile fundamentale ale fiecarui cetatean european.a��

In proiectul sau de aviz, raportorul Comitetului Regiunilor, dl Alvaro ANCISI (IT-PPE), subliniaza ca a��Uniunii Europene si statelor membre le revine o raspundere comuna fata de populatia romaa�� si afirma ca este necesara a��traducerea in fapte a valorilor fundamentale ale UE, in scopul combaterii discriminarii si manifestarilor de xenofobie, precum si al promovarii incluziunii celei mai numeroase minoritati etnice a UE.a��

Integrarea romilor, populatie care numara in jur de 10-12 milioane de persoane, este responsabilitatea statelor membre si a institutiilor Uniunii Europene. CoR isi exprima insa ingrijorarea cu privire la faptul ca, in prezent, eficacitatea politicilor existente este compromisa de lipsa de sensibilizare a autoritatilor locale si a populatiei in cauza.

Diagnosticul raportorului, consilier municipal al orasului italian Ravena, este sever: a��Desi instrumentele adoptate la nivelul UE sunt adecvate, exista o carenta cu privire la punerea in aplicare la nivel national, regional si local, din cauza absentei implementarii, la nivel local, a unor instrumente adecvate, in masura sa schimbe conditiile concrete de trai ale populatiei rome.a�� a��Dificultatile autoritatilor locale a�� afirma acesta in continuare a�� nu se datoreaza numai prejudecatilor si stereotipurilor administratiilor si comunitatilor locale, ci si guvernelor nationale, care stabilesc cadrul legislativ de referinta, unei repartizari nu totdeauna precise a competentelor intre diferitele niveluri de guvernare, in domeniul combaterii excluziunii sociale, unei insuficiente cooperari intre autoritatile centrale si locale.a��

Pentru rezolvarea acestei situatii, raportorul CoR propune solutii la trei niveluri: a��La nivel european, este asteptata elaborarea unei strategii menite sa puna in aplicare politici comune diferitelor state membre si sa faciliteze accesul la fonduri europene destinate proiectelor initiate de autoritatile locale.a�� a��Cred a�� adauga acesta a�� ca statele membre trebuie sa adopte urgent reglementari care sa permita aplicarea eficienta a legislatiei europene de combatere a discriminarilor si de protejare a drepturilora��. In ceea ce priveste nivelul regional si local, raportorul a��considera ca, la nivel teritorial, este necesar sa se puna in aplicare politici regionale integrate, precum si forme de cooperare cu tarile de origine ale romilor imigranti.a��

Comitetul Regiunilor

Comitetul Regiunilor este Adunarea UE a reprezentantilor locali si regionali. Misiunea celor 344 de membri din cele 27 de state membre ale UE este de a implica autoritatile locale si regionale si comunitatile pe care acestea le reprezinta in procesul decizional al UE si de a le informa cu privire la politicile UE. Comisia Europeana, Parlamentul European si Consiliul au obligatia de a consulta Comitetul in domeniile politice care privesc regiunile si orasele. Daca drepturile sale nu sunt respectate sau daca este de parere ca o lege a UE incalca principiul subsidiaritatii sau nu respecta competentele regionale sau locale, Comitetul se va putea adresa Curtii de Justitie a Uniunii Europene.Citeşte mai multe despre:    Comitetul Regiunilor    Comisia Europeana    Romi    Tigani    Discriminare

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 295

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1375

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 1069

Romania va avea cel putin un hub de inovare digitala cu grad ridicat de specializare in inteligenta artificiala
20 Feb 2020 | 988

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1534

Proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act in cadrul sedintei din 4 noiembrie 2019
04 Nov 2019 | 1940Articole Juridice

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala intr-un stat membru nu poate fi comercializat in alt stat membru decat daca acesta din urma a autorizat la randul sau introducerea sa pe piata
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati