din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1838 de useri onlinePrima pagină » Ştiri juridice » Comisia Europeana ia in considerare introducerea unor norme de siguranta la nivelul UE

Comisia Europeana ia in considerare introducerea unor norme de siguranta la nivelul UE

  Publicat: 15 Oct 2010       1127 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Pentru prima oara, Comisia Europeana intentioneaza sa elaboreze o legislatie cuprinzatoare la nivelul UE referitoare la platformele petroliere, in scopul asigurarii celor mai ridicate standarde de siguranta din lume.

Asociatia internationala a transportului aerian
Intamplare neplacuta care produce ranirea, mutilarea sau moartea cuiva.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
Evenimentul care implica un numar de victime, care necesita declansarea unui plan special de interventie utilizand forte de interventie suplimentare fata de cele aflate de garda la momentul respectiv.
Intamplare neplacuta care produce ranirea, mutilarea sau moartea cuiva.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Scopul politicii comunitare in domeniul mediului este de conserva, proteja si imbunatati calitatea mediului si de a proteja sanatatea oamenilor. De asemenea, are in vedere rezervele de materii prime, prin utilizarea prudenta si rationala a resurselor naturale. In cele din urma, prin aceasta politica se urmareste promovarea de masuri, la nivel international, pentru a rezolva problemele de mediu regionale si globale (Articolul 174).

In comunicarea privind siguranta activitatilor legate de petrol si gaze, Comisia ia in considerare introducerea unor noi standarde la nivelul UE, care sa includa criterii de acordare a permiselor de foraj, controale pe platforme si mecanisme de control de siguranta.

Comisarul european pentru energie, GA�nther Oettinger, a afirmat:a��Siguranta nu este negociabila.Trebuie sa ne asiguram ca in apele europene nu va avea loc niciodata un dezastru asemanator celui din Golful Mexic.Iata de ce propunem ca bunele practici existente deja in Europa sa devina un standard pentru intreaga Uniune Europeana.a��

In comunicarea sa, Comisia recomanda adoptarea unei legislatii specifice a UE privind platformele petroliere si afirma ca o propunere formala ar putea fi prezentata la inceputul anului viitor.Aceasta abordare la nivelul intregii UE este considerata necesara, deoarece daunele ecologice, economice si sociale generate de un eventual accident in larg nu se opresc la granite.

Comunicarea se refera la standarde privind preventia, masurile de reactie si raspunderea financiara.

- Acordarea permiselor:Cand vor acorda permise pentru noi foraje, statele membre vor trebui sa se asigure de indeplinirea de catre companiile petroliere a cerintelor esentiale ale UE:companiile trebuie sa aiba un plan de urgenta si sa demonstreze ca au la dispozitie mijloacele financiare necesare pentru a compensa daunele cauzate mediului de un eventual accident .

- Controale:Platformele petroliere sunt controlate de autoritatile nationale.Aceste sarcini de supraveghere ale autoritatilor nationale ar trebui evaluate de experti independenti.

- Standarde pentru echipamentele de siguranta:Standardele tehnice vor garanta autorizarea exclusiva a echipamentelor de control care indeplinesc cele mai ridicate standarde de siguranta.Acestea includ mai ales dispozitivele de prevenire a exploziilor.

- Daune/Reactie:Companiile petroliere trebuie sa curete si sa remedieze daunele cauzate mediului in urma unui accident intr-o zona aflata la maximum 200 de mile nautice de coasta.Agentia Europeana pentru Siguranta Maritima (EMSA), care se concentreaza in prezent asupra poluarii generate de nave, isi va aduce contributia si in domeniul poluarii generate de platformele petroliere.

- International:Comisia va depune eforturi in vederea aplicarii conventiilor internationale existente si a unor noi initiative comune.

Context:

In urma dezastrului din Golful Mexic din 20 aprilie 2010, Comisia Europeana a analizat normele existente privind platformele petroliere.Desi standardele de siguranta din industria UE sunt, in general, ridicate, normele variaza adesea de la companie la companie, iar legislatia difera de la un stat membru la altul.Unele aspecte privind siguranta sunt reglementate si de legislatia UE existenta, precum Directiva privind raspunderea pentru mediul inconjurator si Directiva-cadru privind deseurile.Totusi, analiza a aratat ca, pentru a se asigura cel mai ridicat standard de siguranta, sunt necesare o revizuire generala a legislatiei si crearea unui cadru legislativ mai coerent.Citeşte mai multe despre:    Comisia Europeana    Platforme petroliere    Ecologie    Deseuri

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 502

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1419

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 1101

Romania va avea cel putin un hub de inovare digitala cu grad ridicat de specializare in inteligenta artificiala
20 Feb 2020 | 1020

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1564

MFP a publicat, spre dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto
23 Sep 2019 | 1482Articole Juridice

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala intr-un stat membru nu poate fi comercializat in alt stat membru decat daca acesta din urma a autorizat la randul sau introducerea sa pe piata
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Contract de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apa si canalizare incheiat intre o asociatie intercomunitara de dezvoltare a serviciilor publice de apa-canal si un operator. Aderarea unei unitati administrativ teritoriale la asociatie. Aplicarea dispozitiilor legale privind stabilirea redeventei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 626/30.07.2020

Fonduri europene. Evaluarea gresita a proiectului de catre autoritatea de finantare. Stabilirea unor limite de cheltuieli cu depasirea plafoanelor maximale stabilite in Ghidul solicitantului
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 5636 din 30 octombrie 2020

Discriminare directa sau tratament diferentiat, justificat si rezonabil
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Sentinta civila nr. 39 din data de 17.01.2020

Perioada petrecuta in consemn la dispozitia si la sediul angajatorului. Timp de lucru
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Craiova - Decizia civila nr. 2777 din data de 23.11.2019