din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2578 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Precizarile Uniunii Nationale a Notarilor Publici ref. certificatul de performanta energetica

Precizarile Uniunii Nationale a Notarilor Publici ref. certificatul de performanta energetica

  Publicat: 07 Jan 2011       3189 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
�Referirile insinuante aparute in presa scrisa si audiovizuala la adresa notarilor publici la intrarea in vigoare, de la 1 Ianuarie 2011, a Legii privind performanta energetica (372/2005) necesita urmatoarele clarificari pentru o informare corecta si obiectiva a opiniei publice:

Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Roman Cristian-Constantin - membru al Parlamentului Romaniei.
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Organ de stat sau al unitatii administrativ-teritoriale care actioneaza in regim de putere publica pentru satisfacerea unui interes public.
Pricipiu general de drept, potrivit caruia autoritatile de stat, institutiile publice si toti cetatenii sunt obligati sa respecte legea,comportamentul lor sa fie conform prevederilor acesteia.
Act adoptat de organele de stat,
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Act adoptat de organele de stat,
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Este puterea materiala pe care o exercita o persoana asupra bunului dandu-i posibilitatea de a se comporta ca si cum ar fi adevaratul proprietar al bunului.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Facultatea proprietarului de a intrebuinta bunul sau, culegand sau percepand in proprietate toate fructele pe care acesta le produce.
Act adoptat de organele de stat,
Legea notarilor publici şi a activităţii notariale
Reprezinta orice scriere care materializeaza pe hartie un act juridic, precum si orice obiect material care incorporeaza un asemenea act.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Act adoptat de organele de stat,
Totalitatea normelor juridice care reglementeaza raporturi sociale ce iau nastere in procesul exercitarii puterii de stat.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Act oficial prin care se confirma (de catre anumite organe de stat)
1. Locuinta care, spre deosebire de domiciliu, nu este statornica sau principala. O persoana poate avea, in dreptul nostru, un singur domiciliu si mai multe resedinte.
Parte a globului pamantesc delimitata prin frontiera de stat, cuprinzand solul, subsolul, apele si coloana aeriana de deasupra solului si apelor, asupra careia se exercita suveranitatea exclusiva a unui stat.
1. Aptitudine a persoanei de a-si da seama de sensul, importanta si urmarile actiunilor pe care le savarseste, precum si de a-si dirija liber vointa, potrivit cu scopurile urmarite.

1. Legea reprezinta actul de punere in aplicare in Romania a prevederilor Directivei CE 2002/91/CE privind performanta energetica a cladirilor care are ca obiectiv: ``a promova imbunatatirea performantei energetice a cladirilor, tinand cont de conditiile climatice din exterior si de specificitatile locale, cat si de cerintele legate de climatul interior si de raportul cost-eficienta``. Aceleasi obiective sunt urmarite si de legiuitorul roman . Este vorba prin urmare despre intentia de stimulare a proprietarilor de cladiri de isi adapta proprietatea la anumite conditii de performanta energetica, de a fi transparenti asupra criteriilor energetice pe care imobilul detinut le indeplineste sau nu, atunci cand doresc sa il vanda sau sa il inchirieze si, nu in ultimul rand, sa propuna un pret corect. Nu este vorba nicidecum, in noua lege, despre o conditionare a transferului proprietatii asupra cladirilor. De altfel proprietatea este un drept protejat prin constitutie, iar actele de dispozitie asupra acesteia nu pot fi ingradite.

2. Notarii publici din Romania sunt garantii respectarii legalitatii in raporturile dintre particulari. Sunt investiti prin lege de catre autoritatea publica a statului sa efectueze controlul de legalitate la incheierea tuturor actelor autentice pe care le efectueaza. Din acest motiv, in conformitate cu legea, Consiliul Uniunii Notarilor Publici a emis la 17 decembrie 2010 o hotarare prin care explica membrilor profesiei modul in care acestia trebuie sa actioneze de la 1 ianuarie pentru aplicarea legii nr. 375/2005, in domeniul lor de competenta - autentificarea contractelor de vanzare-cumparare a cladirilor. Intucat referirile din presa la aceasta hotarare a UNNPR sunt trunchiate si insinuante prezentam, pentru informarea corecta a opiniei publice, ceea ce a fost recomandat notarilor publici:

- In primul rand, ca ei sa autentifice contractele de vanzare-cumparare sau inchiriere numai dupa ce vanzatorul declara ca a pus la dispozitia cumparatorului certificatul de performanta energetica a cladirii, iar cumparatorul declara ca a primit acel certificat . Se recomanda chiar, ca o copie a certificatului sa se pastreze la dosarul actului. Aceasta este recomandarea nr. 1 facuta notarilor publici romani de catre Uniunea lor Nationala.

- In cazul in care prezentarea certificatului catre cumparator nu s-a facut, notarul public le va pune in vedere dispozitiile Legii nr.372/2005;

- Abia in situatiile in care partile insista la incheierea si autentificarea contractului de vanzare-cumparare sau inchiriere, fara a fi in posesia certificatulului de performanta energetica a cladirii, se recomanda ca notarii publici sa autentifice acel contract numai daca partile consimt la introducerea in contract a unei dispozitii din care sa reiasa urmatoarele:

- au fost informati de catre notarul public de dispozitiile Legii nr.372/2005 ;

- cunosc obligatia proprietarului de a pune la dispozitia potentialului cumparator sau chirias certificatul de performanta energetica a cladirii;

- cumparatorul sau chiriasul, dupa caz, consimt sa dobandeasca proprietatea sau folosinta imobilului respectiv, pe riscul lor, asumandu-si orice raspundere cu privire la efectele produse prin nedetinerea informatiilor cuprinse in continutul certificatului de performanta energetica a cladirii.

Aceasta hotarare a Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici a fost data in conformitate cu dispozitiile art. 6 din Legea 36/1995 privind notarii publici si activitatea notariala (``Daca inscrisul prezentat are un continut indoielnic, iar notarul public nu poate refuza instrumentarea actului, va atrage atentia partilor asupra consecintelor juridice la care se expun si va face mentiune expresa in act. Daca partea se opune la inserarea mentiunii, notarul public va refuza intocmirea actului``.)

4. Legea nr.372/2005 se adreseaza cetatenilor care sunt chemati sa treaca la evaluarea bunurilor si sa prezinte certificate de performanta energetica atunci cand le vand sau le inchiriaza, indiferent de forma actului de transfer al proprietatii: adica atat atunci cand se invoiesc in fata notarului, cat si atunci cand instanta prin hotarare decide instrainarea sau cand imobilul face obiectul instrainarii silite. Si chiriasul este indreptatit, conform legii, sa cunoasca performanta energetica a imobilului pe care il inchiriaza, indiferent daca actul de inchiriere este unul sub semnatura privata sau unul incheiat in forma autentica. Nici instanta, nici executorul, nici notarul nu pot impiedica in nici un fel proprietarul, cumparatorul sau chiriasul sa vanda, sa cumpere sau sa inchirieze. Partile au libertatea - pe care le-o confera insasi legea, de a-si exercita dreptul constitutional de a dispune de bunul care le apartine in forma pe care o considera necesara. O eventuala ``cenzura`` a notarului fata de acest drept ar implica din partea acestuia o imixtiune inadmisibila in libera circulatie a proprietatii, sarcina notarului fiind exclusiv aceea de a garanta corectitudinea si valabilitatea legala a actului elaborat.

5. Mai mult, exista situatii particulare in practica, cunoscute de notarii publici si carora incercam sa le acordam un raspuns in conformitate cu legea si ``specificitatile locale``. Exemple: cumpararea unei case in paragina pentru terenul aferent, cumpararea unor case in zone rurale (de paianta sau pamant, de pilda, deci total ineficiente energetic), la valori care depasesc cu putin valoarea inmultita de cateva ori a unui certificat energetic, etc. Si acestea sunt situatii in care nimeni nu poate refuza transferul proprietatii daca partile au consimtit sa procedeze astfel.

6. Exista apoi si o serioasa problema practica: deficitul de auditori energetici si concentrarea lor in municipiile resedinta de judet.

Cei 975 de auditori energetici calificati la ora actuala , sunt concentrati in marile orase, in timp ce judete intregi - precum Covasna, Ialomita, Teleorman sau Tulcea - nu dispun decat de cate 3 auditori , Calarasi , Salaj sau Vrancea care dispun de cate 4 auditori , Vaslui sau Botosani de cate 5 auditori etc.

Din acest motiv, numeroase tranzactii imobiliare nu vor putea fi efectuate in orase mici sau la tara, sau vor implica intarzieri considerabile. Notari publici isi desfasoara activitatea pe intreg teritoriu tarii, inclusiv in localitatile mai mici. Speram ca odata cu trecerea timpului numarul auditorilor energetici sa sporeasca si sa li se acorde sectoare de activitate clare, in asa fel incat sa faca fata exigentelor reale ale populatiei. Informam opinia publica asupra faptului ca suntem primii dispusi ca oricand sa cooperam cu organizatia lor profesionala si sa le impartasim din experienta noastra in teritoriu . De asemenea le uram colegial succes in activitatea plina de responsabilitate care ii asteapta.

Am dori, in final, ca opinia publica sa retina faptul ca Uniunea Nationala a Notarilor Publici militeaza cu consecventa pentru respectarea legilor tarii , dar nu isi poate depasi atributiile, favorizand sau defavorizand partile, dincolo de competentele sale.``



Citeşte mai multe despre:    Certificat de performanta energetica    Notar Public    UNNPR

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Efectele noilor reglementari asupra profesiei de avocat, in contextul starii de urgenta
24 Mar 2020 | 1988

Ordin A.N.R.E.: procedura de confirmare a dreptului de participare pe pietele de energie electrica se va aplica si furnizorilor de gaze din UE
21 Jan 2019 | 1158

Gorun & Asociatii anunta inceperea serviciului notarial on line
26 Apr 2018 | 3580

DNA a inceput urmarirea penala in dosarul de vanzare Ciuperceasca (Parc Industrial Plopeni)
11 Dec 2015 | 1572

Conferinta cu tema �Provocari lansate practicienilor de noile coduri: civil si procedura civila�
30 Oct 2015 | 4242

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 806 din 05.11.2014
06 Nov 2014 | 1427



Articole Juridice

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Dobandirea calitatii de notar public de catre judecatorii Curtii Constitutionale. Studiu de caz
Sursa: Dobre Ion

Termenul in care se accepta si se dezbate succesiunea
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Societatea comerciala cu raspundere limitata. Particularitati. Infiintarea si inregistrarea in registrul comertului
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Incidenta regulilor de concurenta in activitatea notariala
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie: Decizia nr. 3415 din 30 octombrie 2015

Elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia Penala, Decizia nr. 171/A din 13 mai 2015

Masura incetarii calitatii de notar public in situatia condamnarii definitive pentru savarsirea unei infractiuni care aduce atingere prestigiului profesiei
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 3257 din 13 martie 2013

Inregistrare birou notarial in Registrul Curtii de Apel
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Galati - Decizie nr. 1/CC din data 31.01.2011