din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3492 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Precizari ref. implicarea ANPC in comercializarea produselor denumite etnobotanice

Precizari ref. implicarea ANPC in comercializarea produselor denumite etnobotanice

  Publicat: 01 Mar 2011       2623 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Mntiunile, indicatiile, marcile sau denumirile comerciale,
In domeniul produselor denumite etnobotanice, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a actionat, inca din anul 2009, prin controale proprii sau in colaborare cu alte institutii � Garda Financiara, Politia Economica, Serviciul Antidrog din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate, Inspectoratul de Sanatate Publica, primarii, pentru verificarea modului de etichetare a produselor.

Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.
Actiuni pe care administratorii unei societati pe actiuni sunt tinuti sa le depuna in garantia responsabilitatii lor pe intreaga durata a mandatului lor.
Prevazuta in cap.VII, t.V, C. proc. pen., partea generala, constau in diverse incalcari desavarsite in cursul procesului penal,
Indicator care reflecta aportul valoric adus de o intreprindere prin activitatile sale asupra bunurilor cumparate.
Pricipiu general de drept, potrivit caruia autoritatile de stat, institutiile publice si toti cetatenii sunt obligati sa respecte legea,comportamentul lor sa fie conform prevederilor acesteia.
Conform Ordonantei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor (care a abrogat Legea 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor),
Legea privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri
Calificativ care exprima neconcordanta unui fapt sau act, a unei conduite, cu prevederile legii si cu celelalte norme de convietuire sociala.
Cauza care inlatura caracterul penal al faptei, prevazuta in cap. V, t. II, art. 51, C. pen., partea generala,
Boom - boom economic Explozie economica caracterizata prin dezvoltarea afacerilor, somaj redus, diminuarea stocurilor, profituri crescute
Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila,
Prevazuta in cap.VII, t.V, C. proc. pen., partea generala, constau in diverse incalcari desavarsite in cursul procesului penal,
Orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau ilustrat, care contine elemente de identificare a produsului si care insoteste produsul sau este aderent la ambalajul acestuia
Descoperire de cont ce apare atunci cand titularul a efectuat prelevari superioare activelor existente sau limitei de credit acordate.
Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila,
Mntiunile, indicatiile, marcile sau denumirile comerciale,
Mntiunile, indicatiile, marcile sau denumirile comerciale,

``Proliferarea comercializarii produselor pe baza de plante care contin substante cu efect halucinogen constituie un pericolul pentru sanatatea consumatorilor, confirmat prin frecvente interventii de urgenta ale medicilor. ANPC a intensificat actiunile de control in acest domeniu . Se verifica atat respectarea prevederilor legale de catre operatorii economici cat si modul in care consumatorii sunt informati si, implicit, protejati de riscul de a achizitiona produse care le pot pune in pericol viata sau sanatatea``, a declarat Constantin Cerbulescu, presedinte ANPC.


Cu ocazia controalelor, comisarii ANPC au constatat ca, din dorinta de a extinde vanzarea, imaginatia operatorilor economici din domeniul produselor etnobotanice nu are limite astfel incat produsele au parcurs diferite etape in ceea ce priveste denumirile sau descrierile acestora, precum: ``Produsul este recomandat exclusiv studiului etnobotanic sau colectionarilor de plante etnobotanice``, ``Forest Humus``, ``Ingrasamant natural``, ``Sare de baie`` toate fiind insa comercializate in ambalaje mici, de circa 1g, inadecvate pentru un ingrasamant sau o sare de baie.


In anul 2009, la nivel national, au fost identificati si controlati 38 de operatori economici ce comercializau produse pe baza de plante sub genericul ``etnobotanice`` sau ``pentru aromaterapie`` la care au fost aplicate 38 sanctiuni contraventionale constand in 4 avertismente si 34 amenzi contraventionale in valoare de 239 500 lei.


In anul 2010, structurile teritoriale ale Autoritatii au desfasurat 106 actiuni de control pentru verificarea respectarii prevederilor legale la comercializarea produselor etnobotanice, in 100 dintre acestea fiind constatate abateri . Au fost aplicate amenzi contraventionale in valoare totala de 865.000 lei. Odata cu sanctiunile aplicate, au fost dispuse masuri de retragere de la comercializare a produselor in 7 dintre cazuri, pentru restul cazurilor aplicandu-se masura opririi temporare de la comercializare a produselor, pana la intrarea in legalitate.


Exemple:
Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor al Municipiului Bucuresti, impreuna cu IGPC - BCCOB - Antidrog si Garda Financiara a aplicant 75 de sanctiuni contraventionale in valoare de 345.000 lei.
Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Brasov a emis 2 decizii de inchidere temporara a unitatilor intre 6 si 12 luni, pentru savarsirea repetata a abaterilor sanctionate de organele de control in decurs de 6 luni de la prima contraventie si 2 decizii de oprire definitiva a unitatilor pentru comercializarea de substante interzise de Legea 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri. Produsele ce contineau substante interzise au fost identificate ca urmare a Rapoartelor de constatare tehnico-stiintifica, emise de Laboratorul Central de Analiza si Profil al Drogurilor din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.
Au mai fost sanctionati operatori economici din judetele Braila, Cluj, Dolj, Galati, Giurgiu, Iasi, Maramures, Mures, Salaj, Valcea si Vrancea.


De la inceputul anului 2011 si pana in data de 12.02.2011, in judetele Constanta si Arges comisarii ANPC au aplicat comerciantilor de produse etnobotanice 8 sanctiuni contraventionale, 7 cu amenzi in valoare totala de 34.000 lei si un avertisment. Odata cu aceste sanctiuni s-a dispus si masura de oprire temporara de la comercializare a produselor, pana la remedierea deficientelor constatate.
Incepand cu data de 3.01.2011 pana in data de 26.02.2011, Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor al Municipiului Bucuresti, impreuna cu reprezentanti ai Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti - Serviciul Antidrog si Garzii Financiare, a aplicat 18 sanctiuni contraventionale in valoare de 88.000 lei. Operatorii economici verificati comercializau diverse plante etnobotanice sau asa numite ``nutrimente pentru plante``, ambalate in plicuri de 0,2 - 0,5 grame/bucata care, prin modul de prezentare si etichetare, puteau induce in eroare consumatorii cu privire la destinatia produselor. S-a mai constatat ca produsele aveau denumiri generice din care nu rezultau utilitatea acestora, de tipul: Nija, Chocolate, Flower Magic, Pure by Magic, Diesel Power Gold, Boom etc. Multe dintre aceste produse nu aveau elementele de identificare traduse in limba romana, consumatorii neintelegand informatiile esentiale despre produs. Mai mult, in cazul in care produsele aveau si inscriptionari in limba romana, acestea erau contradictorii, cum ar fi: ``Interzis consumului uman`` dar si ``Utilizarea este strict interzisa persoanelor sub 18 ani``.


In urma controlului efectuat in data de 14.02.2011, comisarii CJPC Braila au sanctionat comerciantii de etnobotanice cu amenda contraventionala in valoare totala de 25.000 lei, pentru abateri privind informatiile de pe eticheta.


In data de 14.02.2011, comisarii CJPC Mures au descoperit ca la o florarie se comercializau nu numai flori ci si substante etnobotanice, la plicuri de 0.20g. S-a aplicat o amenda contraventionala de 10.000 lei


Comisarii CJPC Constanta au sanctionat, in urma unui control efectuat in data de 15.02.2011, comerciantii de substante etnobotanice, aplicand amenzi contraventionale in valoare totala de 29.000 lei, pentru deficiente de etichetare.


In data de 28.02.2011, CJPC Neamt, in colaborare cu Politia Economica Neamt, a aplicat comerciantilor de produse etnobotanice amenzi contraventionale de 4000 lei, de asemenea, pentru deficiente de etichetare.



Citeşte mai multe despre:    ANPC    Garda Financiara    Politia Economica

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Consiliul Concurentei a lansat "Monitorul Preturilor Produselor Alimentare"
15 Oct 2019 | 1085

Consiliul Concurentei lanseaza "Monitorul Preturilor Carburantilor"
01 Jul 2019 | 772

A fost initiat un proiect de lege privind eliminarea standardelor duble la produsele de import
22 May 2019 | 754

ANPC a aplicat amenzi de peste 1,2 milioane de lei vanzatorilor de incaltaminte. Sfaturi pentru consumatori!
12 May 2019 | 870

DNA: Sinteza condamnarilor din luna martie 2019
07 May 2019 | 695

ANPC a amendat cu 70.000 de lei un operator de telefonie mobila, pentru utilizarea unei practici comerciale incorecte fata de consumatori
26 Apr 2019 | 747



Articole Juridice

Stabilirea salariului minim diferentiat si modul de contestare a decizilor emise de angajator. Lista functiilor si ocupatiilor care necesita studii superioare
Sursa: MCP Cabinet avocati

Un stat membru poate limita comisioanele bancare percepute de creditor
Sursa: EuroAvocatura.ro

Statele membre ale UE nu pot interzice comercializarea lentilelor de contact prin internet
Sursa: EuroAvocatura.ro

Alinierea contractelor de credit la prevederile OUG 50/2010 - intrebari si raspunsuri
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Desfacerea contractului de munca, la expirarea termenului de preaviz. Motive ce nu tin de persoana salariatului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a Conflicte de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 3074 din 08.06.2016

Decizia CCR 62/2017. Neconstitutionalitatea dispozitiilor Legii pentru completarea OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Situatia creditelor in franci elvetiei
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala

Caracterul abuziv al sintagmei "dobanda de referinta variabila care se afiseaza la sediile bancii". Contract de credit
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 310 din 11 februarie 2016

RIL admis. Competenta de solutionare a litigiilor promovate de ANCP sau/si alte institutii publice impotriva bancilor comerciale/profesionistilor apartine sectiilor sau completelor specializate civile ale Tribunalului
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie