din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2608 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Marius Petcu pentru luare de mita

Procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Marius Petcu pentru luare de mita

  Publicat: 22 Apr 2011       3854 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatului PETCU MARIUS GRIGORE, presedinte al Federatiei Sanitas, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de luare de mita, in forma continuata.

Una din conditiile pentru a fi parte in procesul civil sau pentru exercitarea actiunii civile,
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,
Legea 10 din 2001. Persoana fizica sau juridica, proprietara a unui/unor imobil(e) la data preluarii abuzive, care indeplineste conditiile impuse de lege pentru a beneficia de dispozitiile acesteia;
Este puterea materiala pe care o exercita o persoana asupra bunului dandu-i posibilitatea de a se comporta ca si cum ar fi adevaratul proprietar al bunului.
(In sensul Legii 10 din 2001). Orice teren si/sau constructie situat in intravilan, cu oricare din destinatiile avute la data preluarii, precum si orice bun mobil devenit imobil prin incorporare in aceasta constructie,
Indicator care reflecta aportul valoric adus de o intreprindere prin activitatile sale asupra bunurilor cumparate.
(In sensul Legii 10 din 2001). Orice teren si/sau constructie situat in intravilan, cu oricare din destinatiile avute la data preluarii, precum si orice bun mobil devenit imobil prin incorporare in aceasta constructie,
Inscris intocmit de organul competent si in conditiile prevazute de lege, in baza caruia se poate efectua executarea silita.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Grigore Callimachi, fiul lui Ioan Teodor Callimachi si fratele lui Alexandru Callimachi, a fost domnitor al Moldovei intre 11 iunie 1761 - 29 martie 1764 si 3 februarie 1767 - 14 iunie 1769.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Privare de libertate a unei persoane prin arestarea sa.Arestare preventiva,
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Grigore Callimachi, fiul lui Ioan Teodor Callimachi si fratele lui Alexandru Callimachi, a fost domnitor al Moldovei intre 11 iunie 1761 - 29 martie 1764 si 3 februarie 1767 - 14 iunie 1769.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Este format din relatiile sociale care sunt vatamate sau puse in pericolprin actul de conduita (actiunea-inactiunea) al faptuitorului.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
(Hard dollars) Banii pe care o firma broker/dealer ii plateste pentru analiza, cercetare sau alte servicii financiare prestate clientilor.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada septembrie 2009 - martie 2011, in calitate de presedinte al Federatiei Sanitas Romania, inculpatul Petcu Marius Grigore a primit de la administratorul unei societati comerciale, denuntator in cauza, sume de bani totalizand 1.398.400 lei, in schimbul atribuirii catre acea societate a unui contract de executie lucrari. Banii au fost primiti in mod repetat, cate 87.400 lei lunar, o rata reprezentand aproximativ 20% din valoarea fiecarei situatii de lucrari decontate in cadrul contractului care avea ca obiect construirea ``Centrului de educatie, perfectionare si recreere - Snagov``. Pretul negociat al contractului era de 9.234.570 lei, fara TVA, suplimentat ulterior cu suma de 1.875.915 lei, fara TVA.
De asemenea, la data de 1 februarie 2011, Petcu Marius Grigore a primit, prin intermediar, de la aceeasi persoana denuntatoare, posesia unui imobil situat in statiunea Predeal in valoare de circa 535.165 lei. Scopul primirii acestui imobil a fost acela de a compensa unele transe din mita neplatite inca, cele aferente lunilor urmatoare, sau de a facilita obtinerea de catre aceeasi firma a unei lucrari viitoare.
La data de 24 martie 2011 Petcu Marius Grigore a fost prins in flagrant de procurorii anticoruptie dupa ce a primit cu titlu de mita de la reprezentantul firmei beneficiare a contractului suma de 40.000 de euro reprezentand transele aferente lunilor ianuarie si februarie 2011.
La data de 25 martie 2011, Curtea de Apel Bucuresti a respins propunerea procurorilor, de luare a masurii arestarii preventive pe termen de 29 de zile a inculpatului Petcu Marius Grigore . Ulterior, la 31 martie 2011, Inalta Curte de casatie si Justitie a admis recursul DNA si a dispus arestarea preventiva pe termen de 29 de zile a inculpatului Petcu Marius Grigore .

In vederea confiscarii, de catre instanta, a sumei de bani care a facut obiectul infractiunii de luare de mita, in cauza a fost dispusa indisponibilizarea, prin instituirea sechestrului asigurator, asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatului, precum si asupra unor sume de bani .

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Bucuresti.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.



Citeşte mai multe despre:    Marius Petcu    Luare de mita    Arestare preventiva    Recchizitoriu    Tribunalul Bucuresti

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Sinteza cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna iulie 2017, altele decat cele deja mediatizate
15 Aug 2017 | 2747

ICCJ. Dezlegare chestiune de drept - art. 7 alin. 1 din Legea nr. 78/2000
04 Mar 2017 | 1380

ICCJ. Decizie privind infractiunea de luare de mita - art. 7 alin. (1) din Legea nr. 78/2000
28 Jan 2017 | 1360

Cauzele finalizate de procurorii DNA in luna decembrie 2016, avand ca obiect infractiuni de fraudare a fondurilor europene, altele decat cele deja mediatizate
11 Jan 2017 | 2857

Cauzele finalizate de procurorii DNA in luna decembrie 2016, altele decat cele deja mediatizate
10 Jan 2017 | 2355

Seful Politiei rutiere Piatra Neamt si alti peste 60 de politisti trimisi in judecata pentru luare de mita
04 Jan 2017 | 1118



Articole Juridice

Infractiunile de coruptie in Noul Cod Penal (art. 288 - 294)
Sursa: EuroAvocatura.ro | Av. Marius-Catalin Predut

Judecatorul Sindic, subiect al infractiunii de remuneratie injusta
Sursa: PNA.ro | Autor: Dorin Ciuncan

Constituirea societatilor comerciale
Sursa: EuroAvocatura

Jurisprudenţă

Lipsa caracterului penal al faptei, raportata la valoarea derizorie a folosului obtinut
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 29/RC/2020

Luare de mita. Functionar cu atributii de control. Elemente constitutive. Individualizarea pedepsei
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, decizia nr. 148 din 19 ianuarie 2010

Infractiunea de luare de mita
Pronuntaţă de: Tribunalul Covasna, Sentinta penala nr. 52 din 14.12.2012

Luare de mita. Cerere de acordare a cheltuielilor de judecata
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Cluj - Decizie nr.760/R din data 04.10.2010