din anul 2007, atuul tau de DREPT!
891 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Decanul Baroului Alba cercetat de procurorii DNA pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave

Decanul Baroului Alba cercetat de procurorii DNA pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave

  Publicat: 27 May 2011       2802 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Functie de conducere in invatamantul superior, conducator al unei facultati din cadrul unei universitati, institut, academie, care asigura conducerea curenta a facultatii, raspunde de aplicarea intocmai a planurilor de invatamant si a programelor analitice,
Forma a participatiei penale ce consta in fapta unei persoane care, cu intentie, inlesneste sau ajuta in orice mod la savarsirea unei fapte prevazute in legea penala,
Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
Expresie folosita in t. VIII, art. 146, C. proc. pen., partea generala,
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie � Serviciul Teritorial Alba Iulia efectueaza cercetari penale fata de inculpata SCUTEA DOINA, decan al Baroului Alba, in sarcina careia s-a retinut complicitate la infractiunea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave.

Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Persoana fizica sau juridica imputernicita de adunarea generala a unei societati comerciale care, in limita atributiilor si functiilor acordate, exercita vointa societatii.
Conventia prin care una din parti sau ambele parti se obliga sa incheie in viitor
Denumire data monedei unice europene.
(in prima instanta). Reglementat in cap. II, t. II, C. proc. pen., partea speciala, s elimiteaza la fapta si persoana (persoanele) aratata in actul de sesizare a instantei, chiar si in cazul de extindere a procesului penal.
Suma de bani acordata cu anticipatie de catre o persoana pentru procurarea unui bun, executarea unei lucrari sau pentru prestarea unui serviciu.
Una din masurile preventive privative de libertate reglementata in Codul de procedura penala si prevazuta si de Constitutia Romaniei, revizuita.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Zile in care se cuprinde intreg intervalul de timp dintre momentul inceperii si implinirii termenului, inclusiv prima si ultima zi a termenului.
Prevazut in sectiunea II, cap. II., t. I, C. proc. pen., partea generala
Este puterea materiala pe care o exercita o persoana asupra bunului dandu-i posibilitatea de a se comporta ca si cum ar fi adevaratul proprietar al bunului.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Privare de libertate a unei persoane prin arestarea sa.Arestare preventiva,
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Prevazuta in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, activitate prin care procurorul sau instanta de judecata declanseaza actiunea penala impotriva invinuitului,
Act normativ care cuprinde principiile si reglementarile referitoare la relatiile sociale avand ca obiect vanzarea si cumpararea marfurilor.
Reprezinta respectarea de catre autoritatile administratiei publice a obligatiei de a informa cu privire la modul de stabilire a activitatilor componente si a obiectivelor,
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt:

La data de 14 mai 2008, inculpatul Tamas Dorel Cristian, in calitate de administrator al S.C. ARDELEANA S.A., si o societate comerciala din Cluj Napoca a incheiat un antecontract de vanzare - cumparare cu privire la vanzarea hotelului ``Continental`` din acelasi oras. Pretul tranzactiei a fost stabilit la 10.000.000 euro, din care a fost achitata suma de 2.000.000 euro cu titlu de avans, diferenta urmand a fi platita la finalizarea vanzarii. Cu aceasta ocazie, Tamas Dorel Cristian le-a ascuns viitorilor proprietari ca, inca din anii 2011 si 2003, fata de imobilul ce facea obiectul antecontractului au fost demarate proceduri de retrocedare in baza Legii nr. 10/2001 de catre Colegiul Reformat Debretin si separat de catre Eparhia Reformata din Ardeal.
In acest context, inculpata Scutea Doina a participat la negocierea contractului alaturi de Tamas Dorel Cristian si, in virtutea profesiei de avocat, le-a creat convingerea reprezentantilor firmei ce se angajase sa cumpere hotelul ca imobilul nu are probleme juridice si ca aspectele consemnate in Cartea Funciara corespund situatiei reale.

Prejudiciul cauzat in aceasta modalitate este de 2.000.000 euro, reprezentand suma achitata cu titlu de avans in baza antecontractului de vanzare - cumparare.

Inculpatei Scutea Doina i s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala. La data de 26 mai 2011, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acesteia pe o perioada de 24 de ore, urmand ca in aceeasi zi fie prezentata Curtii de Apel Alba Iulia cu propunere de arestare preventiva pe o perioada de 29 de zile .


Facem precizarea ca in acest dosar penal, Tamas Dorel Cristian are calitatea de inculpat fiind cercetat pentru efectuarea unor operatiuni comerciale ilegale in urma carora a intrat in posesia unor sume considerabile de bani, pe care le-a folosit in interes personal sau pentru functionarea SC ARDELEANA SA.
La data de 1 aprilie 2011, la solicitarea procurorilor anticoruptie, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus arestarea preventiva in lipsa a inculpatului Tamas Dorel Cristian pe un termen de 30 de zile de la momentul prinderii inculpatului.


Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.



Citeşte mai multe despre:    Baroul Alba    Avocati    DNA    Cercetari penale    Inselaciune    Curtea de Apel Alba-Iulia

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

MCP Cabinet avocati recruteaza avocat stagiar/definitiv
07 Feb 2022 | 2505

Codul muncii comentat 2022. Noua organizare a muncii. Editia a III-a, completata si revizuita
26 Jan 2022 | 2186

Firma de avocatura CMS Romania isi muta birourile la One Tower
10 Aug 2021 | 1545

Curs de dreptul mediului si o Clinica juridica. Inscrieri pana pe 22 august
10 Aug 2021 | 1339

13 iulie 2021 - Conferinta Nationala de Dreptul Muncii
15 Jun 2021 | 2149

INTERVIU | Drumul catre pensionare. Realitatea constituirii si distribuirii bugetului de pensii
06 May 2021 | 2445



Articole Juridice

Contractul de munca pe perioada determinata. Mod de flexibilizare a relatiilor de munca
Sursa: MCP avocati

Somatia europeana de plata. Modalitate de recuperare a creantelor transfrontaliere
Sursa: av. Andreea Deaconu

Portal.Just.ro - Dreptul justitiabilului de a ii fi sterse datele cu caracter personal
Sursa: MCP avocati

Calculul termenului de preaviz prin lumina Deciziei ICCJ nr. 8/20.05.2024
Sursa: MCP avocati

Jurisprudenţă

Conditii privind incadrarea in grupe superioare de munca. Regasirea activitatilor prestate printre cele enumerate in Ordinul nr. 50/1990 si existenta conditiilor deosebite de munca la locul de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Ploiesti - Decizia civila nr. 2556 din data de 23 octombrie 2019

Actiune in constatarea grupei I de munca. Discriminarea prin raportare la alti salariati incadrati in grupa de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel PLOIESTI- Decizia civila nr. 2556/23.10.2019

Obligarea angajatorului la plata drepturilor salariale restante si a dobanzii legale aferente acestora
Pronuntaţă de: Tribunalul BUZAU - Sentinta civila nr. 4471/08.08.2019

Dovedirea faptei ce reprezinta abatere disciplinara. Sarcina probei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel BUCURESTI - Decizie civila nr. 1343/07.03.2019