din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1774 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Codul de Bune Practici va interzice vanzarea produselor agroalimentare sub pretul de achizitie

Codul de Bune Practici va interzice vanzarea produselor agroalimentare sub pretul de achizitie

  Publicat: 21 May 2008       1888 citiri       Sursa: NewsIn  


Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.

Reprezentantii retailerilor si ai producatorilor din industria alimentara s-au intalnit, marti, la Ministerul Agriculturii pentru a definitiva problema infiintarii Codului de Bune Practici care va explica formarea pretului de achizitie si va interzice vanzarea produselor sub acest pret.

Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Persoana invanuita de savarsirea unor fapte penale
Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale �n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Complex de actiuni desfasurate pentru cunoasterea cerintelor de produse si servicii ale coconsumatorilor,
Diferenta intre pretul de vanzare al unui produs/serviciu si costul acestuia; diferenta intre dobanda platita la depozite si dobanda perceputa la creditele acordate de catre o banca.
Indicator care masoara rezultatele la nivel microeconomic, reprezentand volumul incasarilor din activitatea proprie intr-o perioada de timp, incasari efectuate la pretul pietei.
Indicator care masoara rezultatele la nivel microeconomic, reprezentand volumul incasarilor din activitatea proprie intr-o perioada de timp, incasari efectuate la pretul pietei.
Tot ceea ce un lucru produce in mod periodic, fara ca substanta sa sa scada.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Clasificarea activitatilor din economia nationala.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Denumire data monedei unice europene.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Un grup mic de angajati, desemnati sa lucreze impreuna la un anumit proiect.
"In forma actuala, Codul de Bune Practici ce urmeaza a fi infiintat defineste clar ce inseamna pretul de achizitie si va interzice vanzarea produselor sub acest pret. In plus, codul va interzice practicarea anumitor taxe precum cele de deschidere sau renovare" a declarat presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

Disputa dintre retaileri, procesatori si producatori a fost declansata la inceputul lunii martie, cand patronatele si sindicatele din industria alimentara au acuzat supermarketurile din Romania de abuzuri de putere exercitate asupra producatorilor nationali, prin impunerea unor conditii contractuale excesive.

Astfel, producatorii sustin ca au o rata de profitabilitate extrem de mica din cauza acestor conditii contractuale excesive impuse de retaileri si ca au ajuns sa lucreze exclusiv pentru marile lanturi de super si hipermarketuri. La polul opus insa, retailerii au replicat ca ei sunt cei care au creat pe piata romaneasca un mediu concurential avantajos pentru ambele parti si ca problema nu se afla in comertul modern, ci in eficienta scazuta a producatorilor.

Mai mult, producatorii au spus ca in timp ce ei (si implicit consumatorii) inregistreaza pierderi, profitabilitatea supermarketurilor poate ajunge pana la 60% prin utilizarea "taxelor ascunse" care duc la o crestere artificiala a preturilor de vanzare.

Reprezentantii AMRCR au contrazis vehement afirmatiile, sustinand ca taxele percepute de comercianti reprezinta de fapt "masuri de marketing pentru promovarea produselor", practicate in intreaga lume, si ca nu obtin avantaje de pe urma lor, dat fiind ca nici un lant de magazine nu are o marja de profitabilitate mai mare de 5% din cifra de afaceri. Concluzionand, retailerii au afirmat ca "nu fac altceva in Romania decat ceea ce fac peste tot in lume".

Toate aceste acuze reciproce au determinat Consiliul Concurentei (CC) sa declanseze o investigatie asupra producatorilor si procesatorilor din industria alimentara, dar si a retailerilor, iar daca vor fi depistate nereguli atunci penalitatile pot ajunge la 10% din cifra de afaceri inregistrata in anul anterior.

La nivel mondial, precedentul a fost deja creat recent de grupul Carrefour care trebuie sa plateasca producatorilor francezi de fructe si legume despagubiri in valoare de un milion de euro, conform unei hotarari a Curtii de Apel din Caen. Grupul francez a fost chemat in judecata de Federatia Nationala a Producatorilor deoarece ar fi impus producatorilor, in perioada 2000-2001, un contract de prestari servicii in urma caruia producatorii au inregistrat pierderi de peste trei milioane de euro.

In final, reprezentantii retelelor comerciale din Romania au considerat ca "printr-un dialog deschis" pot ajunge la o intelegere cu producatorii si procesatorii romani deoarece "au nevoie unii de altii", iar producatorii pe de alta parte declarasera ca "nu doresc ca supermarketurile sa fie amendate, ci doar sa se aseze la masa" pentru a discuta.

In urma unei intalniri mediate de Ministerul Agriculturii, producatorii, procesatorii si retailerii au fost de acord cu infiintarea unui Cod de Bune Practici, despre care repezentantii AMRCR au tinut apoi sa precizeze ca acesta nu trebuie totusi sa ingradeasca libertatea de negociere, deoarece in fond "un cod nu este o lege". Astfel, Guvernul a decis pe 26 martie, infiintarea unui grup de lucru pentru elaborarea unui cod de bune practici privind relatiile dintre furnizori si hipermarketuri. Din grupul de lucru fac parte reprezentanti ai Ministerului Economiei si Finantelor, ai Ministerului Agriculturii si ai Ministerului IMM-urilor.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...