din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2269 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Au inceput pregatirile pentru revizuirea Constitutiei

Au inceput pregatirile pentru revizuirea Constitutiei

  Publicat: 06 Jun 2008       2562 citiri       Sursa: Juridice.ro  


Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a participat ieri, 5 iunie 2008, la sedinta de constituire a Comisiei de Analiza a Regimului Politic si Constitutional Romanesc.

Constitutie (tratat instituind o Constitutie pentru Europa). La 18 iunie 2004, cei 25 de sefi de stat si de guvern ai Uniunii Europene au adoptat un tratat instituind o Constitutie pentru Europa.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Traian Basescu, politician roman, s-a nascut in data de 4 noiembrie 1951, Basarabi, azi Murfatlar, judetul Constanta.
Basescu Traian - membru al Parlamentului Romaniei.
Anii de domnie: 270-275. Cel mai insemnat imparat roman din perioada anarhiei militare (235284) s-a nascut probabil la 5 septembrie 214 la Sirmium (Mitrovica de azi, Iugoslavia) in provincia romana Panonia.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
In alocutiunea de inceput a sedintei de constituire a Comisiei de Analiza a Regimului Politic si Constitutional Romanesc, seful statului a aratat ca este "de mare importanta ca un grup de specialisti neutri sa priveasca putin in Constitutia Romaniei, as spune in regimul politic din Romania asa cum el este infatisat de Constitutie . Si m-ar interesa punctul de vedere al unor specialisti de talia dumneavoastra cu privire la ceea ce ar trebui revizuit in Constitutie, in asa fel incat statul sa fie functional.

Mai mult decat atat, dincolo de functionalitatea institutiilor, de posibilitatile de deblocare a crizelor, ar fi de mare interes pentru mine un punct de vedere al dumneavoastra cu privire la impartirea administrativa a tarii, pe care, nu va ascund, personal o consider depasita. Impartirea pe judete nu permite dezvoltarile regionale, nu permite o viziune regionala in ceea ce priveste chiar investirea banilor de la Uniunea Europeana.

Am convingerea ca cei care va aflati aici, despre multi dintre dumneavoastra, fac o paranteza, stiu ca aveti multe lucrari, unele le-am si citit, legate de Constitutie, lucrari destul de critice uneori, personal consider ca Romania are nevoie de modernizarea statului, modernizare care nu poate veni decat din modernizarea propriei Constitutii.

Nu discutam despre posibilitatea sa scriem o Constitutie, nu este treaba mea si nici a unei comisii, este treaba Parlamentului, dar m-ar interesa ca intr-un timp rezonabil sa avem un document care pe de-o parte sa constate si sa va asumati ca specialisti, ca tehnicieni, ca oameni de drept, din punct de vedere tehnic, critici asupra deficientelor Consitutiei si poate intr-o lucrare, alaturi de partea critica, si solutii, nu trebuie sa fie una singura, ci mai multe. Cred ca ar fi de mare interes in primul rand o dezbatere publica, in al doilea rand un material stiintific care sa poata fi pus la dispozitia Parlamentului.

Cam aceasta este intentia pe care eu o am si v-as multumi daca ati accepta sa lucrati la aceasta tema si cred ca ar fi extrem de utila nu numai mie, nu numai politicienilor, ci chiar romanilor. Este clar ca acesti ultimi trei ani au aratat deficiente consistente ale Constitutiei si o lucrare de analiza a regimului politic din Romania, facuta intr-o asemenea echipa, cred ar fi de interes public deosebit", a concluzionat presedintele Traian Basescu .

Comisia beneficiaza de un Consiliu stiintific onorific care include personalitati recunoscute ale mediului intelectual si universitar. Acest Consiliu este alcatuit din doi membri: Mattei Dogan, savant francez de origine romana si Aurelian Craiutu, profesor la Universitatea Indiana.

Comisia de Analiza a Regimului Politic si Constitutional Romanesc condusa de Ioan Stanomir, profesor la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti este alcatuita din urmatorii membri:
- Marius Balan, lector doctor, Universitatea Al. I. Cuza, Iasi
- Radu Carp, conferentiar la Universitatea din Bucuresti
- Dacian Dragos, conferentiar si prodecan al Facultatii de stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj
- Manuel Gutan, conferentiar la Facultatea de Drept a Universitatii Lucian Blaga, Sibiu
- Iulia Motoc, profesor la Universitatea din Bucuresti, membra a United Nations Human Rights Committee
- Elena Simina Tanasescu, profesor si prodecan la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti
- Veress Em�d, doctor in drept la Universitatea din Pecs, Ungaria
- Constantin Valentin, profesor la Facultatea de Drept, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...