din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2706 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » O prima varianta a proiectului Codului Administrativ a fost definitivata

O prima varianta a proiectului Codului Administrativ a fost definitivata

  Publicat: 27 Sep 2011       2120 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Organ legislativ compus din doua camere si care poarta denumiri diferite (Adunarea Nationala si Senat in Franta, Bundestag si Budesrat in Germania, Camera Comunelor si Camera Lorzilor in Anglia, Congres in S.U.A.etc.).
Totalitatea activitatilor desfasurate, in regim de putere publica,
Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi
Categorie de fapte juridice, care se produc independent de vointa omului si de care legea leaga anumite efecte juridice.
O prima varianta a proiectului Codului Administrativ a fost definitivata si urmeaza sa fie supusa dezbaterii publice si, ulterior, adoptarii de catre Parlament. Procesul de elaborare a proiectului a inclus, in premiera pentru Romania, consultari cu peste 100 de institutii din administratia publica centrala si locala, mediul universitar si organizatii non-guvernamentale, in cadrul a 30 de evenimente cu rol consultativ si de informare.

Opera legislativa, care are ca scop redactarea intr-o conceptie unitara
Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi
Alocare financiara directa, acordata din fonduri publice pentru a facilita derularea unui proiect.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Opera legislativa, care are ca scop redactarea intr-o conceptie unitara
Totalitatea activitatilor desfasurate, in regim de putere publica,
Totalitatea activitatilor desfasurate, in regim de putere publica,
Este dreptul persoanelor fizice sau juridice, al statului sau unitatilor administrativ-teritoriale asupra bunurilor mobile sau imobile, bunuri asupra carora proprietarul exercita atributele dreptului de proprietate in interes propriu, dar in limitele legii.
Structurile de specialitate ale ministerelor si ale altor organe de specialitate din unitatile administrativ-teritoriale ale administratiei publice centrale care raspund de satisfacerea unor nevoi de interes public/general in concordanta cu obiectivele politicilor si strategiilor sectoriale ale Guvernului.
Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.

Demersul de codificare a legislatiei din domeniul administratiei publice a fost initiat de Unitatea Centrala pentru Reforma Administratiei Publice (UCRAP) din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor si sustinut prin proiectul ``Un cadru legislativ mai coerent pentru o administratie publica mai eficienta`` - cod SMIS 2989, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational ``Dezvoltarea Capacitatii Administrative``. Durata de implementare a proiectului a fost de 28 luni si valoarea totala eligibila de 3.497.534 lei, din care 2.972.903,9 lei (85%) finantare nerambursabila din Fondul Social European si 524.630,1 lei (15%) contributie nationala.



``Acest act normativ care sistematizeaza, rationalizeaza si reuneste elemente din circa 160 de legi din domeniul administratiei publice va constitui o baza legislativa unitara ce va produce efecte benefice si pe termen lung asupra activitatii autoritatilor si institutiilor publice``, a declarat Dl. Gheorghe Emacu, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, cu prilejul conferintei ``Codul Administrativ - reper pentru o mai buna reglementare in administratia publica``, ce a avut loc astazi la Bucuresti, in prezenta a peste 100 de reprezentanti ai institutiilor implicate in demersul de codificare legislativa.

Codificarea legislativa este un complex si eficient proces de remediere a disfunctionalitatilor din legislatie. Codul Administrativ va reglementa cinci domenii majore: administratia publica centrala, administratia publica locala, personalul din administratia publica, proprietatea publica si privata a statului si a unitatilor administrativ-teritoriale si serviciile publice . Codul se subscrie principiului bunei guvernari, aducand claritate, coerenta, simplitate, predictibilitate si stabilitate cadrului legislativ din domeniul administratiei publice din Romania.

In paralel cu activitatea de elaborare propriu-zisa a Codului Administrativ, a fost elaborat un document strategic intitulat ``Cartea Alba a sistematizarii legislatiei din domeniul administratiei publice`` care ofera premisele dezvoltarii ulterioare a legislatiei, precum si un Ghid pentru facilitarea implementarii solutiilor legislative cuprinse in Cod. Impreuna cu proiectul Codului Administrativ, cele doua documente raspund necesitatii de crestere a transparentei si eficientei actelor administrative, deziderat al tuturor programelor de guvernare din ultimii 20 ani.



Citeşte mai multe despre:    Unitatea Centrala pentru Reforma Administratiei Publice    Codul Administrativ

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Recomandari catre angajatori in scopul prevenirii raspandirii infectarii cu coronavirus
11 Mar 2020 | 2727

Un alt Cod administrativ al Romaniei a fost propus in Senat pentru dezbatere
02 Nov 2019 | 1568

Ministerul Finantelor a imputernicit inspectorii economico-financiari sa constate contraventiile si sa aplice sanctiunile prevazute de Codul Administrativ
03 Oct 2019 | 1083

Guvernul a adus completari Codului Administrativ
13 Sep 2019 | 994

Proiectele de acte normative aprobate sau de care Guvernul a luat act in sedinta din 12 septembrie 2019
12 Sep 2019 | 1021

Ministerul Finantelor propune eficientizarea vamii romanesti
11 Jul 2019 | 1132



Articole Juridice

Legalitatea procedurilor de organizare a concursului in institutiile publice
Sursa: MCP avocati

CIM 2023. Model contract individual de munca 2023
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Despagubirile datorate de institutiile publice ca urmare a concedierilor abuzive. Plata integrala sau esalonare pe 5 ani?
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Necesitate sau absurditate? Formularea plangerii prealabile la autoritatea emintenta a actului administrativ de sanctionare disciplinara, inainte de sesizarea instantei competente
Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati