din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2135 de useri onlinePrima pagină » Ştiri juridice » TVA-ul imobiliar, o nebuloasa

TVA-ul imobiliar, o nebuloasa

  Publicat: 16 Jun 2008       5275 citiri       Sursa: EVZ.ro  


Cu toate ca suntem deja la jumatatea anului, autoritatile nu au elaborat inca normele de aplicare a prevederilor privind plata TVA pe tranzactiile imobiliare.

Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
(TVA). Forma sub care exista in prezent taxa generala de consumatie este taxa pe valoarea adaugata (TVA).
Operatiune prin care o persoana numita imprumutator acorda spre folosinta unei alte persoane, numita imprumutat
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Omul considerat in mod individual, ca membru al societatii, avand calitatea de subiect de drept.
Omul considerat in mod individual, ca membru al societatii, avand calitatea de subiect de drept.
Contract prin care partile termina un proces inceput ori preintampina un proces ce poate sa se nasca, facandu-si concesii reciproce.
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Suma de bani din venitul unei persoane fizice sau juridice varsata la bugetul statului sau la bugetele locale in virtutea unei legi care prevede acest lucru.
(In sensul Legii 10 din 2001). Orice teren si/sau constructie situat in intravilan, cu oricare din destinatiile avute la data preluarii, precum si orice bun mobil devenit imobil prin incorporare in aceasta constructie,
Omul considerat in mod individual, ca membru al societatii, avand calitatea de subiect de drept.
Omul considerat in mod individual, ca membru al societatii, avand calitatea de subiect de drept.
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Calitate pe care trebuie sa o intruneasca o posesie pentru a fi utila si care exista atunci cand actele de stapanire a bunului se fac cu regularitatea ceruta de natura lucrului.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Din banii adunati la nunta, doi tineri casatoriti au dat avansul pentru un credit ipotecar, cu care si-au luat, anul trecut, un apartament intr-un bloc in constructie.

Anul acesta, tinerii s-au trezit ca dezvoltatorul proiectului le cere sa plateasca si taxa pe valoarea adaugata (TVA) in valoare de 19% din costul apartamentului. Cu toate ca-si doresc mult noua locuinta, ei nu mai au banii necesari pentru a plati in plus la pretul apartamentului si nici nu mai pot lua un imprumut de la banca, din cauza ca s-au indatorat deja prea mult.

Acest caz nu este singular. In aceasta situatie dificila se gasesc multe persoane care au incheiat contracte sau antecontracte de vanzare-cumparare cu dezvoltatori de proiecte imobiliare persoane fizice. Dupa modificarile Codului Fiscal de anul trecut, care au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2008, dezvoltatorii pusi in situatia sa plateasca TVA pe tranzactiile imobiliare isi muta aceasta povara fiscala pe spatele cumparatorilor de apartamente.

Legea, sub semnul intrebarii

Modificarile legislative nu sunt inca batute in cuie. Camera Deputatilor, care este decizionala in acest caz, nu a votat inca Ordonanta de Urgenta 106/2007 care contine schimbarile Codului Fiscal.

In plus, prevederile fiscale in vigoare sunt foarte neclare si lasa loc la interpretari, acuza contabilii. "Nimeni nu stie exact cand o persoana fizica ar trebui sa se inregistreze ca platitor de TVA sau pe ce criterii va hotari ANAF ca va plati cineva TVA", spun acestia.

Potrivit legii, o persoana fizica e obligata sa plateasca TVA pentru tranzactie daca aceasta are "caracter continuu". Reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor spun ca persoanele fizice nu trebuie sa plateasca TVA atunci cand vand constructii sau terenuri pe care le-au folosit in scopuri personale. Adica, indiferent de valoarea bunurilor, daca se poate demonstra ca nu au fost cumparate pentru a fi revandute la un pret umflat, nu se va plati TVA. Este vorba de locuintele personale, casele de vacanta si terenurile mostenite.

Vanzarea ocazionala, scutita de TVA

Nu platesc impozit nici persoanele fizice care vand ocazional un imobil. "Din punct de vedere fiscal, operatiunile au caracter de continuitate atunci cand nu pot fi considerate operatiuni ocazionale. Totusi, avand in vedere complexitatea operatiunilor imobiliare, trebuie analizat cu atentie contextul pentru a stabili cu certitudine daca operatiunea este sau nu ocazionala", precizeaza Finantele.

Daca, de exemplu, o persoana fizica construieste un bloc de locuinte sau de birouri, chiar daca il vinde printr-o singura tranzactie, va plati TVA, deoarece "operatiunea nu va putea fi considerata ocazionala", precizeaza reprezentantii ministerului.

In general, daca o persoana fizica vinde, pe parcursul unui an, mai multe cladiri sau terenuri, devine impozabila. Cu toate acestea, cetateanul va fi scutit de TVA daca terenurile vandute nu sunt construibile, iar cladirile nu sunt noi. Locuintele noi sunt considerate cele livrate pana cel tarziu la sfarsitul anului urmator primei ocupari sau utilizari.

INCERT: Cine plateste TVA pe tranzactii?

Sunt obligate sa plateasca TVA persoanele fizice care vand cladiri noi si terenuri construibile, "atunci cand aceste bunuri nu au fost utilizate in scopuri personale si in cazul in care operatiunile au caracter de continuitate . Astfel, aceste persoane trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA si sa-si plateasca impozitele aferente. In acelasi timp, ele isi vor putea deduce TVA aferenta bunurilor si serviciilor. Totusi, notiuni precum "caracterul de continuitate" si "folosirea in scopuri personale" nu sunt explicate in Codul Fiscal. Cu toate ca in prezent decizia este la latitudinea inspectorilor fiscali, Agentia Nationala de Administrare Fiscala nu are inca o pozitie oficiala. Explicatiile prevederilor Codului Fiscal care ar trebui sa inlature orice urma de indoiala vor fi cuprinse in normele de aplicare a textului de lege. In Ungaria, persoanele fizice platesc TVA daca efectueaza mai mult de cinci tranzactii imobiliare pe an.

_________

FORUM: TVA_imobiliar_platit_si_de_persoanele_fizice


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Contestarea caracterului formal al deciziei de sanctionare disciplinara
Sursa: MCP avocati

Legalitatea procedurilor de organizare a concursului in institutiile publice
Sursa: MCP avocati

Calculul termenului de preaviz prin lumina Deciziei ICCJ nr. 8/20.05.2024
Sursa: MCP avocatiJurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...