Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Medierea » Efectele medierii asupra termenului de prescriptie si a celui de perimare

Efectele medierii asupra termenului de prescriptie si a celui de perimare

  Publicat: 08 Mar 2013       7640 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Medierea  


Legea medierii cuprinde doua texte referitoare la efectul medierii prealabile procesului asupra cursului prescriptiei extinctive.

Perioada electorala - intervalul de timp cuprins intre ziua aducerii la cunostinta publica a datei la care vor avea loc alegerile si data in care rezultatele finale
Zile in care se cuprinde intreg intervalul de timp dintre momentul inceperii si implinirii termenului, inclusiv prima si ultima zi a termenului.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Legea pentru modificarea şi completarea unor reglementări din legislaţia de asigurări sociale
Este o procedura diplomatica de reglementare a diferendelor internationale, drept conferit puterilor straine conflictului de a media ostilitatile, chiar in decursul acestora. Mediatorul trebuie sa fie un tertstat, un grup de state, O.N.U. sau institutiile sale specializate, alte organizatii internationale cu vocatie mondiala sau regionala sau o personalitate de prestigiu - acceptat de comun acord, de catre partile aflate in conflict.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Uzucapiune, mod de dobandire a dreptului la proprietate si a altor drepturi reale, usufruct, uz, abitatie, servitute, superficie, prin exercitarea posesiunii asupra unui bun imobil o perioada prevazuta de lege.
A fost promulgat la 11.09.1865
Act normativ care cuprinde principiile si regulile referitoare la desfasurarea procesului civil.

Este vorba despre dispozitiile art. 602, potrivit carora, in caz de declansare a procedurii prealabile, sunt aplicabile dispozitiile art. 2.532 pct. 7 NCC, ceea ce inseamna ca prescriptia nu incepe sa curga sau, daca a inceput sa curga, se suspenda pe perioada privind convocarea partilor, care nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice. Textul art. 2.532 NCC vorbeste de suspendare nu mai mult de 3 luni, daca prin lege sau contract nu s-a stabilit altfel, or, in cazul legii medierii, art. 602 alin. (1) prevede ca procedura de informare, incluzand si formalitatile pentru convocarea partilor, nu poate depasi 15 zile calendaristice.


Participarea la sedinta de informare nu constituie o recunoastere a dreptului pretins de cel care cheama la mediere, prevede art. 602 alin. (1) din legea medierii si nu este, astfel, motiv de intrerupere a cursului prescriptiei in sensul art. 2.537 pct. 1 NCC.


Daca se incheie contractul de mediere, conform art. 49 din legea medierii, termenul de prescriptie se suspenda incepand cu data semnarii contractului, pana la inchiderea procedurii de mediere in oricare dintre modurile prev. de art. 56[1].


Daca, insa, medierea intervine la cererea partilor, in cursul judecarii cauzelor civile de catre instantele de judecata sau arbitrale, instanta va suspenda judecata in baza intelegerii partilor [art. 411 alin. (1) pct. 1 NCPC[2]]. Cursul perimarii este suspendat in aceasta situatie pe durata procedurii de mediere, dar nu nelimitat, ci doar maxim 3 luni de la data semnarii contractului de mediere [art. 62 alin. (2) din legea medierii].


Jud. dr. Andrea A. CHIS


1 Este un alt caz prevazut de lege de suspendare, in sensul art. 2.532 pct. 10 NCC, si nu cazul de la pct. 6, care prevede ca, pe intreaga durata a negocierilor purtate in scopul rezolvarii pe cale amiabila a neintelegerilor dintre parti, cursul prescriptiei se suspenda, insa numai daca aceste negocieri au fost tinute in ultimele 6 luni inainte de expirarea termenului de prescriptie .
2 Legea medierii, in art. 62 alin. (1) face referire la dispozitiile art. 242 alin. (1) pct. 1 din Codul de procedura civila, insa se refera la Codul de procedura civila 1865.

Citeşte mai multe despre:    Mediere    Mediator    Obiectul medierii    Prescriptie    Mediere

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Restituirea taxei de timbru in ipoteza solutionarii litigiilor civile pe calea medierii
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Modificarea contractelor de munca in contextul noilor realitati economice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Evitati abuzurile! Informati-va despre suspendarea, modificarea si incetarea contractului individual de munca!
Sursa: av. Emilia Alexandra Ioana

Beneficiarii si procedura de atribuire a somajului tehnic pe perioada starii de urgenta
Sursa: MCP Cabinet avocati

Pastrati-va si protejati-va salariatii! Veti avea din nou nevoie de ei!
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Un pasager aerian care a primit o compensatie pentru anularea unui zbor si care a acceptat sa calatoreasca cu un alt zbor are dreptul la o compensatie ca urmare a intarzierii zborului de redirectionare
Sursa: EuroAvocatura.ro

Neafectarea venitului lunar de catre clauza de neconcurenta
Sursa: MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

ICCJ: Cu privire la rezolvarea aspectelor accesorii divortului, instanta de judecata poate consfinti acordul de mediere avand acest obiect.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

ICCJ: Titularii dreptului de proprietate privata afectati de capacitatile energetice pot pretinde indemnizatii pentru lipsa de folosinta numai in masura in care capacitatile energetice au fost realizate dupa intrarea in vigoare a Legii energiei electrice nr. 13/2007
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

Efectele motivarii implicite a unor capete de cerere sau cereri aditionale sau incidentale
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia a II-a civila Decizia nr. 1025/2019

Scopul activitatii de constatare a neregulilor si de stabilire a creantelor bugetare. Insolventa beneficiar
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 1737/2019

Procedura prealabila este obligatorie ori de cate ori legea speciala prevede dreptul partii de a se adresa instantei de contencios administrativ
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 2271/2016