Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Medierea » Efectele medierii asupra termenului de prescriptie si a celui de perimare

Efectele medierii asupra termenului de prescriptie si a celui de perimare

  Publicat: 08 Mar 2013       8096 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Medierea  


Legea medierii cuprinde doua texte referitoare la efectul medierii prealabile procesului asupra cursului prescriptiei extinctive.

Perioada electorala - intervalul de timp cuprins intre ziua aducerii la cunostinta publica a datei la care vor avea loc alegerile si data in care rezultatele finale
Zile in care se cuprinde intreg intervalul de timp dintre momentul inceperii si implinirii termenului, inclusiv prima si ultima zi a termenului.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Legea pentru modificarea şi completarea unor reglementări din legislaţia de asigurări sociale
Este o procedura diplomatica de reglementare a diferendelor internationale, drept conferit puterilor straine conflictului de a media ostilitatile, chiar in decursul acestora. Mediatorul trebuie sa fie un tertstat, un grup de state, O.N.U. sau institutiile sale specializate, alte organizatii internationale cu vocatie mondiala sau regionala sau o personalitate de prestigiu - acceptat de comun acord, de catre partile aflate in conflict.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Uzucapiune, mod de dobandire a dreptului la proprietate si a altor drepturi reale, usufruct, uz, abitatie, servitute, superficie, prin exercitarea posesiunii asupra unui bun imobil o perioada prevazuta de lege.
Act normativ care cuprinde principiile si regulile referitoare la desfasurarea procesului civil.

Este vorba despre dispozitiile art. 602, potrivit carora, in caz de declansare a procedurii prealabile, sunt aplicabile dispozitiile art. 2.532 pct. 7 NCC, ceea ce inseamna ca prescriptia nu incepe sa curga sau, daca a inceput sa curga, se suspenda pe perioada privind convocarea partilor, care nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice. Textul art. 2.532 NCC vorbeste de suspendare nu mai mult de 3 luni, daca prin lege sau contract nu s-a stabilit altfel, or, in cazul legii medierii, art. 602 alin. (1) prevede ca procedura de informare, incluzand si formalitatile pentru convocarea partilor, nu poate depasi 15 zile calendaristice.


Participarea la sedinta de informare nu constituie o recunoastere a dreptului pretins de cel care cheama la mediere, prevede art. 602 alin. (1) din legea medierii si nu este, astfel, motiv de intrerupere a cursului prescriptiei in sensul art. 2.537 pct. 1 NCC.


Daca se incheie contractul de mediere, conform art. 49 din legea medierii, termenul de prescriptie se suspenda incepand cu data semnarii contractului, pana la inchiderea procedurii de mediere in oricare dintre modurile prev. de art. 56[1].


Daca, insa, medierea intervine la cererea partilor, in cursul judecarii cauzelor civile de catre instantele de judecata sau arbitrale, instanta va suspenda judecata in baza intelegerii partilor [art. 411 alin. (1) pct. 1 NCPC[2]]. Cursul perimarii este suspendat in aceasta situatie pe durata procedurii de mediere, dar nu nelimitat, ci doar maxim 3 luni de la data semnarii contractului de mediere [art. 62 alin. (2) din legea medierii].


Jud. dr. Andrea A. CHIS


1 Este un alt caz prevazut de lege de suspendare, in sensul art. 2.532 pct. 10 NCC, si nu cazul de la pct. 6, care prevede ca, pe intreaga durata a negocierilor purtate in scopul rezolvarii pe cale amiabila a neintelegerilor dintre parti, cursul prescriptiei se suspenda, insa numai daca aceste negocieri au fost tinute in ultimele 6 luni inainte de expirarea termenului de prescriptie .
2 Legea medierii, in art. 62 alin. (1) face referire la dispozitiile art. 242 alin. (1) pct. 1 din Codul de procedura civila, insa se refera la Codul de procedura civila 1865.

Citeşte mai multe despre:    Mediere    Mediator    Obiectul medierii    Prescriptie    Mediere

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Transmiterea unor date personale in cadrul unui dosar aflat pe rolul instantelor de judecata
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Instalarea unui sistem de supraveghere video de catre primarie, care nu respecta prevederile GDPR
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Dezvaluirea de date unor terti, intr-un dosar aflat pe rolul instantelor judecatoresti
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Dezvaluire pe intranet-ul institutiei de date din dosarul personal al salariatului
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Prelucrare nelegala a datelor cu caracter personal prin utilizarea unor sisteme de supraveghere audio-video portabile in activitatea politistilor locali
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

GDPR: Dezvaluirea datelor cu caracter personal ale pacientilor pe un site
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Un serviciu care pune in legatura directa, prin intermediul unei aplicatii electronice, clienti si soferi de taxi constituie un serviciu al societatii informationale din moment ce nu reprezinta o parte integranta dintr-un serviciu global al carui element principal ar fi o prestatie de transport
Sursa: EuroAvocatura.roJurisprudenţă

Delimitare unitati administrativ teritoriale. Atributiile instantelor judecatoresti in procedura de delimitare. Etapele delimitarii unitatilor administrativ teritoriale
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 501/2 iulie 2020

Reducerea programului de lucru si a salariului in contextul reducerii temporare a activitatii impune existenta unor motive obiective care nu depind de vointa exclusiva a angajatorului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Timisoara - Decizia civila nr.135/2020

Actiune in raspundere civila delictuala. Repararea prejudiciului cauzat de emiterea unor acte administrative nelegale. Inadmisibilitate
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 1016 din 2 iunie 2020

Producerea unui prejudiciu in patrimoniul angajatorului de catre un salariat al sau este de esenta raspunderii patrimoniale. Conditii raspundere patrimoniala
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Timisoara - Decizia civila nr. 158 din data de 15 martie 2019

Raportul de audit al Curtii de Conturi nu reprezinta titlu executoriu pentru recuperarea prejudiciului de la salariat
Pronuntaţă de: Tribunalul Brasov - Sentinta civila nr. 1053/2020