Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » CEDO. Justitie Europeana » Clarificarile CJUE ref. modalitatile prin care autoritatile nationale pot evalua credibilitatea orientarii homosexuale a solicitantilor de azil

Clarificarile CJUE ref. modalitatile prin care autoritatile nationale pot evalua credibilitatea orientarii homosexuale a solicitantilor de azil

  Publicat: 03 Dec 2014       4607 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: CEDO. Justitie Europeana  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Directivele 2004/83 si 2005/85 prevad standardele minime referitoare la conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca resortisantii tarilor terte pentru a putea beneficia de statutul de refugiat si, respectiv, la procedurile de examinare a cererilor de azil si precizeaza drepturile solicitantilor [1] .

1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Acordarea de catre un stat a dreptului de intrare si de sedere pe teritoriul sau a unei persoane straine, persecutate in tara sa pentru convingerile politice
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Mijloace de proba prevazute in cap . II, t. III, C. proc. pen., partea generala.
Persoanele, altele decat cele care apartin familiei extinse, care,
1. Determinare cu aproximatie (sinonim cu estimare) a unei anumite cantitati, in acest sens evaluarea poate reprezenta o anticipare a operatiei de masurare propriu-zisa sau o poate inlocui, atunci cand nu este posibila o masurare suficient de exacta
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Persoanele, altele decat cele care apartin familiei extinse, care,
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
Document adoptat de catre Consiliul European la 9 decembrie 1989, prin care sunt fixate o serie de exigente minimale in planul dimensiunii sociale a Pietei Interne comunitare, pentru a corecta faptul ca aceasta era axata in principal pe dimensiunea economica a dezvoltarii.
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.

A, B si C, resortisanti ai unor tari terte, au formulat fiecare o cerere de azil in Tarile de Jos, invocand temerea de a fi persecutati in tarile lor de origine din cauza homosexualitatii lor. Cu toate acestea, cererile lor au fost respinse de autoritatile competente pentru motivul ca orientarea sexuala a acestora nu a fost dovedita.


Cei trei solicitanti au declarat apel impotriva deciziilor respective. Sesizat cu aceste litigii, Raad van State (Consiliul de Stat, Tarile de Jos) solicita Curtii sa se pronunte cu privire la eventualele limite pe care le-ar impune dreptul Uniunii in ceea ce priveste verificarea orientarii sexuale a solicitantilor de azil . Astfel, aceasta instanta considera ca simplul fapt de a pune intrebari solicitantului de azil poate aduce atingere, intr-o anumita masura, drepturilor garantate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.


Cu titlu introductiv, Curtea de Justitie arata in hotararea pronuntata astazi ca declaratiile unui solicitant de azil referitoare la orientarea sa sexuala nu constituie decat punctul de plecare in procesul examinarii cererii si pot sa necesite o confirmare.


Cu toate acestea, modalitatile de apreciere, de catre autoritatile competente, a acestor declaratii si a elementelor de proba prezentate in sustinerea cererilor de azil trebuie sa fie conforme cu dreptul Uniunii si, in special, cu drepturile fundamentale garantate de carta, precum dreptul la respectarea demnitatii umane si dreptul la respectarea vietii private si de familie .


Pe de alta parte, aceasta evaluare trebuie sa fie individuala si sa tina seama de statutul individual, precum si de situatia personala a solicitantului (inclusiv de factori precum trecutul, sexul si varsta acestuia) pentru a se stabili daca actele la care a fost sau risca sa fie expus pot fi considerate o persecutie sau o vatamare grava.


In acest context, Curtea furnizeaza urmatoarele indicatii in ceea ce priveste modalitatile de apreciere de catre autoritatile nationale.


In primul rand, evaluarea cererilor de azil numai pe baza unor notiuni stereotipe asociate homosexualilor nu permite autoritatilor sa tina seama de situatia personala si individuala a solicitantului in cauza. In consecinta, incapacitatea unui solicitant de azil sa raspunda la astfel de intrebari nu este, prin ea insasi, un motiv suficient pentru a se concluziona in sensul lipsei credibilitatii solicitantului.


In al doilea rand, desi autoritatile nationale pot efectua, daca este cazul, interogatorii destinate sa aprecieze faptele si circumstantele privind orientarea sexuala declarata a unui solicitant de azil, interogatoriile privind detaliile practicilor sexuale ale solicitantului sunt contrare drepturilor fundamentale garantate de carta si, in special, dreptului la respectarea vietii private si de familie . In ceea ce priveste, in al treilea rand, posibilitatea autoritatilor nationale de a accepta, astfel cum au propus anumiti solicitanti de azil, savarsirea unor acte homosexuale, supunerea lor la eventuale ``teste`` in vederea stabilirii homosexualitatii acestora sau chiar prezentarea unor probe precum inregistrari video ale actelor intime ale acestora, Curtea subliniaza ca, pe langa faptul ca asemenea elemente nu au in mod necesar o valoare probatorie, ar fi de natura sa aduca atingere demnitatii umane, a carei respectare este garantata de carta . In plus, autorizarea sau acceptarea unui asemenea tip de probe ar avea un efect incitativ in privinta altor solicitanti si ar conduce, de facto, la impunerea unor astfel de probe acestora din urma.


In al patrulea rand, tinand seama de caracterul sensibil al informatiilor care au legatura cu sfera personala a unei persoane si, in special, cu sexualitatea sa, nu se poate concluziona in sensul lipsei de credibilitate a acesteia pentru simplul fapt ca, din cauza reticentei de a dezvalui aspecte intime ale vietii sale, aceasta persoana nu si-a declarat de la bun inceput homosexualitatea.


Hotararea in cauzele conexate C-148/13-C/150/13 A, B, C/Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie


1 Directiva 2004/83/CE a Consiliului din 29 aprilie 2004 privind standardele minime referitoare la conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca resortisantii tarilor terte sau apatrizii pentru a putea beneficia de statutul de refugiat sau persoanele care, din alte motive, au nevoie de protectie internationala si referitoare la continutul protectiei acordate (JO L 304, p. 12, Editie speciala, 19/vol. 7, p. 52) si Directiva 2005/85/CE a Consiliului din 1 decembrie 2005 privind standardele minime cu privire la procedurile din statele membre de acordare si retragere a statutului de refugiat (JO L 326, p. 13, Editie speciala, 19/vol. 7, p. 242).
Citeşte mai multe despre:    CJUE    AzilComentează: Clarificarile CJUE ref. modalitatile prin care autoritatile nationale pot evalua credibilitatea orientarii homosexuale a solicitantilor de azil
Alte Titluri

Salariatele pot fi concediate in cadrul si ca urmare a concedierilor colective. Opinia CJUE
Sursa: MCP Cabinet avocati

Onorariile minime ale avocatilor. Si despre concurenta ...
Sursa: Avocat drd. Janos Szekely - Baroul Satu-Mare

Statele membre UE pot refuza, pe baza dreptului national, acordarea vizei umanitare persoanelor care doresc sa intre pe teritoriul lor
Sursa: EuroAvocatura.ro

CJUE: Costul unui apel catre un numar telefonic de servicii post-vanzare nu trebuie sa il depaseasca pe cel al unui apel standard
Sursa: EuroAvocatura.ro

CJUE: Statele au dreptul de a se opune unor concedieri colective, in interesul protectiei lucratorilor si a ocuparii fortei de munca
Sursa: EuroAvocatura.ro

CJUE: Furnizorii de servicii de comunicatii electronice nu pot fi obligati sa pastreze datele privind traficul si a datelor de localizare ale utilizatorilor
Sursa: EuroAvocatura.ro

CJUE: Preturile uniforme stabilite in Germania pentru medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala sunt contrare dreptului Uniunii
Sursa: EuroAvocatura.roJurisprudenţă

Plata indemnizatiei concediului de odihna neefectuat
Pronuntaţă de: Tribunalul Covasna, Sectia Civila, Sentinta civila nr. 271 din 17.03.2016

Nulitatea clauzei privind durata determinata a contractului individual de munca. Aplicabilitatea regulii generale
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bacau, Sectia I Civila, Decizia nr. 252/2016 din data de 15.02.2016

Utilizarea unor fotografii in cadrul unei emisiuni tv. Nume patronimic inregistrat ca marca. Neindeplinirea cerintei legale a utilizarii semnului pentru servicii cu titlu de marca
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia I civila, decizia nr. 104 din 22 ianuarie 2016

Caracterul abuziv al sintagmei "dobanda de referinta variabila care se afiseaza la sediile bancii". Contract de credit
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 310 din 11 februarie 2016

Actiune in constatarea caracterului abuziv al unei clauze contractuale. Contract de leasing financiar incheiat intre doua societati
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 321 din 11 februarie 2016