Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Drept Civil » Promovarea actiunii in granituire

Promovarea actiunii in granituire

  Publicat: 27 Oct 2015       2382 citiri       Sursa: euroavocatura.ro        Secţiunea: Drept Civil  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
A fost promulgat la 11.09.1865
Prevazuta in cap II, t. III, art. 130, C. proc. pen., partea generala; procedeu folosit de organele juridice in scopul aflarii adevarului
Potrivit art. 560 din Codul Civil: „proprietarii terenurilor invecinate sunt obligati sa contribuie la granituire prin reconstituirea hotarului si fixarea semnelor corespunzatoare, suportand, in mod egal, cheltuielile ocazionate de aceasta”.

Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Este persoana fizica sau juridica titulara in exclusivitate sau in indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus inscrierii.
1. Persoana careia ii apartine un drept sau ii revine o obligatie in mod direct. De exemplu, o persoana poate fi titulara a dreptului de proprietate, a dreptului de autor, a unui drept de creanta etc.
Drept real ce are o existenta de sine statatoare.
Este actul juridic procesual, final si de dispozitie prin care se solutioneaza cauza penala de catre instanta de judecata, punandu-se, astfel, capat judecatii.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Facultatea proprietarului de a intrebuinta bunul sau, culegand sau percepand in proprietate toate fructele pe care acesta le produce.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Act normativ care cuprinde principiile si regulile referitoare la desfasurarea procesului civil.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.

Astfel, granituirea reprezinta o operatiune de delimitare prin semne exterioare a doua proprietati vecine, ce apartin unor proprietari diferiti. Fiind intemeiata direct pe dreptul de proprietate, granituirea deriva din acest drept si se valorifica printr-o actiune ce are ca obiect delimitarea proprietatii.


Dreptul fiecarui proprietar sau titular de drept real principal de a-l obliga pe vecinul sau la granituire este o facultate.


Actiunea in granituire poate fi intentata in cazul inexistentei unei granite intre proprietatile funciare si, deopotriva, atunci cand exista semne de demarcatie, dar acestea nu au fost stabilite prin acordul partilor ori prin hotarare judecatoreasca.


Atunci cand prin actiunea in granituire se cere si o parte determinata din terenul limitrof, detinuta fara drept de parat, ea implica si o revendicare, iar reclamantul trebuie sa isi dovedeasca dreptul sau de proprietate, potrivit principiilor aplicabile in materie.


Actiunea in granituire poate fi exercitata, in primul rand, de titularul dreptului de proprietate asupra fondului, precum si de orice persoana care are un drept real asupra acestuia, cum ar fi superficiarul, uzufructuarul sau titularul dreptului real de folosinta asupra terenurilor proprietate de stat, care pretinde delimitarea fondului sau de cel invecinat.


In cazul in care terenul este obiect al dreptului de coproprietate, este necesar ca actiunea in granituire sa fie introdusa de catre coproprietarii care detin majoritatea cotelor de proprietate, potrivitart. 641 NCC: "actele de administrare, precum incheierea sau denuntarea unor contracte de locatiune, cesiunile de venituri imobiliare si altele asemenea, cu privire la bunul comun pot fi facute numai cu acordul coproprietarilor ce detin majoritatea cotelor-parti".


Actiunea in granituire produce efecte numai cu privire la delimitarea fondurilor ce apartin partilor, nu si cu privire la insusi dreptul real, ceea ce inseamna ca, ulterior, oricare dintre acestea poate introduce o actiune in revendicare cu privire la suprafata determinata a fondului, fara sa i se poata opune autoritatea de lucru judecat a hotararii pronuntate in actiunea in granituire.


Conform art. 94 alin. (1) lit. f din Codul de procedura civila instanta competenta material sa solutioneze cererile in granituire este Judecatoria: "Judecatoriile judeca (...) cererile privitoare la stramutarea de hotare si cererile in granituire".Avocat Marius-Madalin Munteanu, colaboratorCabinet de avocat Predut Marius-Catalin
Citeşte mai multe despre:    actiune in granituire    Codul Civil    promovare actiune in granituire    proprietari diferiti    Codul de procedura civilaComentează: Promovarea actiunii in granituire
Alte Titluri

Clauza de neconcurenta in contractele de munca. Aplicabilitate practica. Solutii jurisprudentiale
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Profesionistii, indiferent de statutul lor juridic sunt supusi regulilor de drept civil
Sursa: Avocat Lacatus Igor

Onorariile minime ale avocatilor. Si despre concurenta ...
Sursa: Avocat drd. Janos Szekely - Baroul Satu-Mare

Cum se incheie corect un contract de comodat
Sursa: Avocat Cristian Darie

Introducerea partii responsabile civilmente in procesul penal dupa finalizarea procedurii de camera preliminara - neconstitutionalitate
Sursa: Av. Andrei Gheorghe Gherasim

Reglementarea contractului de donatie in Noul Cod Civil
Sursa: avocat STOICA IOANA

Recuperare creante in domeniul transporturilor. Temei legal si Proceduri
Sursa: Avocat Andrei-Gheorghe GherasimJurisprudenţă

Consecinte neformularii unei cereri de repunere in situatia anterioara in cadrul unei actiuni privind rezolutiunea unui antecontract de vanzare-cumparare
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 224 din 28 ianuarie 2015

Consecintele refuzului asiguratorului de plata a despagubirii in termenul prevazut in contract
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 282 din 30 ianuarie 2015

Momentul la care se produce transferul dreptului de proprietate in cazul hotararii judecatoresti care tine loc de act autentic de vanzare-cumparare
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 280 din 30 ianuarie 2015

Neindeplinirea conditiilor prevazute de art. 167 din Legea nr. 105/1992 in ceea ce priveste cererea de recunoastere a unei hotarari straine
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 397 din 10 februarie 2015

Conditiile si efectele actiunii in constatarea nulitatii absolute intemeiata pe dispozitiile art. 966 din VCC
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 435 din 11 februarie 2015