Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Articole juridice » Procedurile de Judecata » Cine poate introduce actiunea in revendicare?

Cine poate introduce actiunea in revendicare?

  Publicat: 14 Jul 2008       9879 citiri       Sursa: EuroAvocatura        Secţiunea: Procedurile de Judecata  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
(In sensul Legii 10 din 2001). Orice teren si/sau constructie situat in intravilan, cu oricare din destinatiile avute la data preluarii, precum si orice bun mobil devenit imobil prin incorporare in aceasta constructie,
Este persoana fizica sau juridica titulara in exclusivitate sau in indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus inscrierii.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Cel ce formuleaza o actiune in revendicare a unui bun imobil sau mobil trebuie sa aiba calitatea de a pretinde dreptul reclamat adica sa fie proprietarul bunului respectiv, chiar daca dreptul sau de proprietate este conditional.

Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
1. Fractiune a dreptului de proprietate comuna asupra unui bun sau asupra unei mase de bunuri.
Proprietate pe cote parti avand ca obiect o universalitate juridica,
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Sinonim - de cujus. Persoana decedata.
Persoana care stapaneste o proprietate in comun cu altcineva.
Drept de proprietate pe care il au doua sau mai multe persoane, simultan si concurent, a caror proprietate este divizata intre ele in cote-parti, fara ca bunul respectiv sa fie fractionat in materialitatea sa.
Este persoana fizica sau juridica care detine numai posesiunea si folosinta din dezmembramintele dreptului de proprietate.
1. Fractiune a dreptului de proprietate comuna asupra unui bun sau asupra unei mase de bunuri.
(denumit in unele legislatii nationale drept de monopol sau monopol de exploatare) facultate recunoscuta de lege in favoarea titularului unui brevet de inventie, ce prezinta urmatoarele caracteristici:
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Persoana care stapaneste o proprietate in comun cu altcineva.
Persoana care stapaneste o proprietate in comun cu altcineva.
Este persoana fizica sau juridica titulara in exclusivitate sau in indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus inscrierii.
(in sensul legii contenciosului administrativ, legea 554/2004) Orice drept fundamental prevazut de Constitutie sau de lege, caruia i se aduce o atingere printr-un act administrative.
Pe cale de consecinta, cumparatorul unui bun in raport de care vanzatorul si-a pastrat facultatea de rascumparare intr-un termen determinat poate promova o actiune in revendicare. De asemenea, mostenitorul in virtutea calitatii sale de continuator al persoanei defunctului poate revendica un bun al succesiunii. In cazul mostenitorilor, cat timp dureaza starea de indiviziune, dreptul fiecaruia nefiind clarificat in raport cu intrega succesiune, este marginit numai la o cota parte care se va determina cu ocazia partajului.

In consecinta, un co-mostenitor aflat in indiviziune nu poate introduce singur actiunea in revendicarea unui bun din succesiune detinut de un tert ci numai impreuna cu ceilalti mostenitori. Actiunea in revendicare presupune un drept exclusiv si absolut asupra dreptului revendicat, drept pe care un co-mostenitor il poate avea numai ca efect al partajului. Totusi, intr-un asemenea caz, co-mostenitorul indiviz poate cere sa se recunoasca si determine in contradictoriu cu cei ce detin bunul succesoral si fata de ceilalti copartasi, cota succesorala care i se cuvine.

Actiunea in revendicare apartine si legatarilor pentru bunurile ce le-au fost lasate de defunct. In mod corespunzator, un coproprietar nu are posibilitatea de a revendica de unul singur bunul ce se afla in coproprietate de la posesorul lui intrucat dreptul sau este exprimat printr-o cota parte nedeterminata in materialitatea sa, respectiv nu are un drept exclusiv . Cu toate acestea, in practica judiciara s-a decis ca unul din ei va putea revendica bunul indiviz daca are acordul expres al tuturor celorlalti coproprietari.

Nu este insa admisibila o actiune in revendicare introdusa de un coproprietar impotriva celorlalti, cu privire la bunul indiviz deoarece nici un coproprietar nu este proprietar exclusiv asupra bunului. Daca insa intervine partajul si bunul este atribuit in lotul unuia dintre coproprietari, acesta va putea promova actiunea in revendicare impotriva celui ce detine bunul fara drept . In cazul devalmasiei, bunul nu poate fi revendicat decat de toti codevalmasii.Citeşte mai multe despre:   Comentează: Cine poate introduce actiunea in revendicare?
Jurisprudenţă

Reziliere contract de inchiriere. Efectele revizurii in cea ce priveste perimarea
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 84/2018

La nivelul personalului bugetar, plata sporului de vechime nu este obligatorie in lipsa unor clauze prevazute in Contractul colectiv de munca
Pronuntaţă de: Tribunalul Prahova Sectia I Civila, Sentinta civila nr. 801/2017, in sedinta publica din 7 martie 2017

Tratamentul juridic diferentiat, stabilit de legiuitor in considerarea unor situatii obiectiv diferite, nu reprezinta discriminare
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Alba Iulia Sectia I Civila, Decizia civila nr. 422/2017, in sedinta publica din 21 martie 2017Ştiri Juridice

Guvernul completeaza legea internshipului. Organizarea Programului oficial de internship al Guvernului Romaniei reglementata!
13 Mar 2019 | 340

Guvernul a aprobat infiintarea Cancelariei Prim-Ministrului. Vezi atributiile noului organism!
07 Mar 2019 | 568

Interpretare obligatorie I.C.C.J. cu privire la Legea darii in plata
05 Mar 2019 | 477

Legislaţie

Legea 44/2019 de punere in aplicare a Rgulamentului UE privind comisioanele interbancare pentru tranzactiile de plata cu cardul
Legea nr. 44/2019 privind stabilirea unor masuri de punere in aplicare a Regulamentului (UE) 2015/75 ...

OUG 12/209 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul justitiei (Modificare a OUG 7/2019)
Ordonanta de urgenta nr. 12/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul j ...

Normele metodologice privind infiintarea, organizarea si functionarea Oficiului National pentru Achizitii Centralizate (ONAC)
Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 46/2018 privi ...