Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Sanatate si Securitate in munca (SSM). Accidente de munca » Hartuirea in cadrul colectivului. Hiperactivitatea, munca in contratimp, epuizarea

Hartuirea in cadrul colectivului. Hiperactivitatea, munca in contratimp, epuizarea

  Publicat: 20 Oct 2010       3153 citiri       Sursa: Av. Costel Gilca        Secţiunea: Sanatate si Securitate in munca (SSM). Accidente de munca  


Agathe este ajutor de ingrijitor in serviciul de reanimare de peste 25 de ani, insa munca sa a devenit dificila odata cu restrangerile de personal si cu ingreunarea procedurilor de lucru.

Este o tranzactie sau o serie de tranzactii cu valori mobiliare conferind persoanei sau grupului de persoane implicate, prin titlurile astfel dobandite, singure ori impreuna cu cele deja detinute ori controlate, o pozitie de control sau majoritara in participare la capitalul emitentului.
Pricipiu general de drept, potrivit caruia autoritatile de stat, institutiile publice si toti cetatenii sunt obligati sa respecte legea,comportamentul lor sa fie conform prevederilor acesteia.
Ansamblul complex de masuri si actiuni realizate pentru a raspunde nevoilor sociale ale persoanelor, familiilor, grupurilor sau comunitatilor,
Forma a vinovatiei , reglementata in cap. I , t. II, art. 19, C. pen., partea generala.Legea arata ca fapta este savarsita cu intentie cand infractorul:
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.

"Toata lumea avea de suferit", declara ea, "dar ne ajutam unii pe ceilalti, exista o colaborarea". Epuizarea profesionala a dus insa la situatia in care multi dintre colegii ei erau frecvent in concedii medicale care dezorganizau echipa si asa redusa.
Aceste dificultati organizationale au dat nastere unor discutii in urma carora s-a decis crearea unui post specific, ce presupunea o infirmiera si un ajutor de ingrijitor pentru a asigura mentenanta aparaturii medicale. In cadrul acestui post orarul era fix, intre 9 si 17, diferit de programul obisnuit de la reanimare. Niciun membru al echipei nu a dorit sa ocupe noul post, in final fiind Agathe cea care s-a decis.
Inca de la preluarea postului au aparut probleme in ce priveste ora de venire si de plecare, organizarea noului post fiind dificila pentru Agathe, in conditiile in care nu mai fusese numita nicio alta infirmiera.
Astfel, in sarcina ei era sa demonteze, sa curete si sa remonteze aparatele respiratorii, materialul de drenaj, lucruri care, in mod normal, erau in sarcina unei infirmiere. Sarcinile de lucru si responsabilitatea asigurarii mentenantei unor aparate vitale sunt generatoarele unei incarcaturi psihice si etice dificil de suportat.
Colegii sai au inceput sa-I spuna ca "stai toata ziua in sala de ingrijire, nu stim niciodata ce faci". Simtind ca particularitatile postului sau, desi discutate in echipa, dau nastere unei rivalitati, Agathe, foarte atasata de colegi, decide ca pe langa munca sa, sa-i ajute si pe ei. Aceasta situatie a dus insa la aparitia unor discutii in cadrul colectivului, unii fiind contrariati, motiv pentru care Agathe se concentreaza asupra muncii sale.
Ea se concentreaza asupra sarcinilor noului post, confruntandu-se cu o pseudo legalitate in privinta regulilor ce guverneaza meseria sa, ceea ce a impus o crestere a vigilentei. Acest lucru a marit insa presiunea psihica, ulterior Agathe descoperind erori in montajul aparatelor respiratorii, pe fondul neatentiei sale.
Hiperactivitatea tuturor, munca in contratimp, epuizarea duc la scaderea competentelor profesionale si cognitive de o gravitate extrema in cazul unor astfel de servicii .
Agathe, a carei izolare era tot mai mare, incepe sa se simta persecutata. Daca aparatele respiratorii erau montate invers, baloanele de oxigen erau inversate, insemna ca e vorba de intentie rauvoitoare, cu atat mai mult cu cat nimeni nu ii mai vorbea.
In final, supraveghetoarea sesizeaza grava disfunctie organizatorica din echipa sa si o cheama pe Agathe sa-i spuna ca nu se integreaza suficient.
Dezorganizarea muncii continua si toate disfunctiile ii sunt reprosate lui Agathe. De cate ori lipseau materiale, supraveghetoarea ii reprosa lipsurile din comanda, iar Agathe era nevoita sa se justifice, indicand materialele care erau pe rafturi, insa pe care nimeni nu le verificase.
Parea ca suferinta intregului colectiv, legata de conditiile de munca, era pusa pe umerii unei singure persoane .
Situatia lui Agathe s-a agravat in momentul in care a fost mutata pe un alt post, moment in care sentimentul de a fi fost persecutata s-a accentuat, Agathe ajungand in situatia in care sa aiba nevoie de ajutor psihiatric.


(Sursa: Guvernul francez)

Citeşte mai multe despre:    SSM    Sanatate si securitate in munca    Protectia salariatilor    Accidente de munca    Daune morale accidente de munca    Imbolnavire profesionala    Despagubiri accidente de munca    Accidente de munca    Hartuire morala    Angajat    Angajator    Epuizarea la locul de munca    Hiperactivitate    Munca in contratimp

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Modificarea contractelor de munca in contextul noilor realitati economice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Criterii jurisprudentiale in stabilirea daunelor morale de catre instantele de judecata
Sursa: Irina Maria Diculescu

Raspunderea coordonatorului activitatii salariatului in accidentele de munca. Plata daunelor morale
Sursa: Irina Maria Diculescu

Pierderea unui membru de familie. Gradul de apreciere al instantei in acordarea daunelor morale
Sursa: Irina Maria Diculescu

Acoperirea prejudiciului moral si imbogatirea fara justa cauza. Criterii de acordare
Sursa: Irina Maria Diculescu

Manevrarea echipamentului de catre persoane neautorizate. Lipsa instructajului SSM. Acordarea de daune morale salariatului
Sursa: Irina Maria Diculescu

Combaterea hartuirii morale si a hartuirii sexuale la locul de munca, in spatiile publice si in viata politica
Sursa: EuroAvocatura.roJurisprudenţă

Neacordarea tichetelor de masa stipulate prin contractul colectiv constituie o incalcare a art. 1 din Protocolul nr. 1 la Conventia E.D.O.
Pronuntaţă de: Tribunalul Caras Severin Sectia I Civila, Sentinta civila nr. 288/2017, in sedinta publica din 10 februarie 2017

Raspunderea civila delictuala. Accident de munca.
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia nr. 3602 din 5 mai 2005.

Raspunderea civila delictuala. Accident de munca.
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia nr. 3602 din 5 mai 2005.

Raspunderea civila delictuala. Accident de munca.
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia nr. 3602 din 5 mai 2005.

Incalcare acces la justitie. Apelant incarcerat. Neplata taxei judiciare de timbru
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Galati - Decizie nr.145 din data 25.02.2009