din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1866 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Civil » Neacordarea daunelor morale

Neacordarea daunelor morale

  Publicat: 16 Jul 2012       4238 citiri        Secţiunea: Drept Civil  


Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Prin sentinta civila nr. 5992/3.06.2005 instanta a respins actiunea ca neintemeiata formulata de reclamantul B A in contradictoriu cu paratul N C

Pagube, stricaciuni produse in contul cuiva ca urmare a unor evenimente neprevazute (incendiu, inundatie etc.).
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Constituţia Rom�niei - Intrare in vigoare: 31/10/2003
Act procesual pe care paratul are facultatea sa-l indeplineasca inainte de a incepe dezbaterea orala a procesului
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
(Bond issue) Obligatiuni vandute conform unui contract si care au o singura data a scadentei.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Grup de cuvinte prin care se individualizeaza si se identifica o persoana fizica in societate si familie.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Constituţia Rom�niei - Intrare in vigoare: 31/10/2003
Aceasta este un tratat international deschis spre semnare numai statelor membre ale Consiliului Europei.
Activitate de lamurire, de stabilire a adevaratului inteles al unei opere spirituale.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Mijloc de a influenta pe cineva, fara a recurge la convingere, determinand persoana respectiva sa accepte idei, pareri, hotarari etc.
Materialul de conceptie pregatitor reprezinta materializarea in limbaj natural a ideii si a activitatii de analiza, materializare ce poate contine:
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.

Prin cererea inregistrata sub nr. 24398/2004, reclamantul B A a solicitat instantei obligarea paratului N C la plata sumei de 500.000.000 lei , cu titlu de daune morale si publicarea integrala a hotararii definitive de obligare a paratului la plata daunelor morale, pe cheltuiala acestuia, in trei cotidiane centrale si anume,`` Ziua``, `` Adevarul``,`` Evenimentul Zilei``.
In fapt s-a aratat ca in cadrul emisiunii ,, Miezul problemei electorale``, difuzata de postul de televiziune N TV, paratul a facut o serie de afirmatii nefondate la adresa reclamantului, afirmatii care au afectat grav prestigiul profesional si moral, demnitatea si onoarea acestuia, discreditandu-l in fata cercului de prieteni, a partenerilor de afaceri si a opiniei publice.
In drept reclamantul si-a intemeiat actiune pe dispozitiile art. 998-999, art. 30 alin. 3 si 8 din Constitutia Romaniei revizuita, art.54 din Decretul 31/51.
Paratul, legal citat, a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea actiunii ca nefondata.
Analizand ansamblul probatoriu administrat in cauza instanta a retinut urmatoarele:
In cadrul emisiunii ``Miezul problemei electorale - Triadele din politica``, paratul alaturi de moderatorul emisiunii si de un alt jurnalist, a purtat o discutie care a avut ca principal subiect moralitatea si credibilitatea clasei politice in general si a unor oameni politici enumerati in cadrul emisiunii de fiecare dintre cei 2 invitati.
In contextul general al conversatiei despre politicieni si legaturile acestora cu diverse alte persoane, a fost mentionat numele reclamantului atat de parat, cat si de celalalt invitat la emisiune .
Audierea casetei video de catre instanta, a permis acesteia sa se convinga in mod nemijlocit de cuvintele pe care le-a folosit paratul la adresa reclamantului.
Acestea nu au un caracter calomnios, asa cum sustine reclamantul. Paratul a fost extrem de precaut in folosirea cuvintelor cu referire expresa la reclamant.
Singurul cuvant care s-ar putea situa dincolo de limitele precautiei mai sus amintite este termenul ,, smecher``. Totusi acest termen , nu are o conotatie exclusiv peiorativa si in nici un caz nu poate justifica tulburarea reclamantului si, cu atat mai putin pretentia acestuia pentru suma de 500.000.000 lei vechi. Vizionand caseta instanta si-a format convingerea conform careia nu cuvintele spuse de parat la adresa reclamantului i-au creat acestuia suferinta psihica si fizica despre care au relatat martorii audiati in cauza, ci mai curand caracterul discutiei generale in contextul caruia a fost pronuntat si numele sau. Conversatia celor 2 invitati, mediata de moderatorul postului de televiziune N TV, a plasat in mod vizibil pe o parte a membrilor clasei politice in sfera promiscuitatii, fiind aduse frecvent acuzatii de coruptie.
Este de subliniat in acest context ca paratul nu a formulat nici o acuzatie directa sau indirecta la adresa reclamantului, simpla alaturare a acestuia de alte nume de politicieni sau oameni de afaceri, neputand conduce la deteriorarea imagini sale politice. Cel putin pana la proba contrara, alaturarea numelui reclamantului de cel al fostului prim - ministru Adrian Nastase sau al lui Adrian Sarbu, calificati drept ,, desteptii si protipendada Romaniei nu sunt de naturra a leza demnitatea si onoarea reclamantului, cata vreme nici una din personalitatile mai sus enumerate nu fac obiectul unor anchete penale sau altor investigatii care sa puna la indoiala probitatea lor morala.
Dreptul la libera exprimare, ocrotit de Constitutia Romaniei prin art. 30 si garantat de Conventia Europeana a Drepturilor Omului cunoaste o interpretare extensiva in cazul jurnalistilor. Acestia, in exprimarea unor opinii sau pentru a aduce la cunostinta publicului anumite informatii de interes public, pot folosi figuri de stil, comparatii, hiperbole sau orice alta modalitate pentru a da discursului acea nota de captatio benevolentiae din partea auditorului. Discursul unui jurnalist, si parat nu face nici o exceptie, trebuie sa fie expresiv, pentru a atrage atentia publicului.
Informatia furnizata trebuie sa fie exacta, precisa si riguros verificata, dar trebuie, in aceeasi masura sa imbrace o forma lingvistica atractiva. Uneori aceasta forma poate deveni insinuanta. Insinuarea este o forma de sugestie subtextuala, subinteleasa care nu poate fi condamnata. Ingeniozitatea exprimarii, expresivitatea textului si a subtextului sunt mijloacele pe care le exploateaza orice jurnalist profesionist.
In pledoaria sa, aparatorul reclamantului a facut referire la ceea ce paratul prin disccursul sau a sugerat publicului cu privire la reclamant. Sugestia ramane un mesaj subtextual, subinteles, echivoc si nesigur. Sugestia nu are un suport material . Prin ea se speculeaza diferitele acceptiuni ale cuvintelor si mai ales modul in care publicul le percepe, modalitatea direct influentata de gradul de educatie a acestuia.
Discursul paratului intr- adevar sugestiv, dar nu vehement. Concluzia ce se poate trage este aceea ca paratul nu il pretuieste in mod deosebit pe reclamant. Dar nici nu poate fi obligat sa o faca. Ironia exprimarii, sesizata si punctata de aparatorul reclamantului si mai ales sugerarea a ceea ce ramane nespus, sunt modalitati ale dreptului de exprimare folosite de un profesionist al comunicarii. Unul care nu jigneste, dar sugereaza, nu acuza dar nu disculpa. Toate aceste aspecte contureaza continutul dreptului la exprimare al unui jurnalist.
Sensibilitatea reclamantului a fost fara indoiala afectata de folosirea numelui sau intr-un context de anatemizare a clasei politice romanesti si mai ales a acelei parti aflate la guvernare in momentul difuzarii emisiunii. Atat timp cat contextului general defavorabil nu i se adauga existenta unor acuzatii directe exprimate care sa aduca atingere reputatiei reclamantului, acesta nu poate solicita instantei sa condamne atitudinea paratului, care s-a situat in limitele unei prudente sugestive.
Din aceasta perspectiva, interventiile celui de- al doilea invitat, de asemenea jurnalist de profesie a exprimat mult mai direct unele opinii care pot suscita interesante discutii cu referire la respectarea demnitatii si a dreptului la imagine a oricarei persoane .




Pronuntata de: Judecatoria sectorului 1 Bucuresti


Citeşte mai multe despre:    Judecatoria sectorului 1 Bucuresti    Daune morale    Daune materiale
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

Conflict negativ de competenta generat de obiectul actiunii in materia fondului funciar
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 56 din 18 iunie 2018 a Curtii de Apel Galati

Imunitatea de jurisdictie a Uniunii Europene. Incheiere contract individual de munca
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 40/A din 07.03.2018 a Curtii de Apel Galati

Publicarea numelui reclamantului in cuprinsul listei debitorilor, ulterior stingerii obligatiei de plata si anularii titlurilor de creanta. Nerespectarea dispozitiilor legale privind protectia datelor cu caracter personal
Pronuntaţă de: Judecatoria Iasi - Sentinta civila nr. 13391 din data de 27 Noiembrie 2019

Confidentialitatea si secretul bancar asupra tranzactiilor incredintate de client.Emiterea si incredintarea unor extrase de cont fara acordul prealabil al clientului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti - Sentinta civila nr. 369 din data de 27.02.2019

Mobbing-ul este considerat un fenomen la granita cu discriminarea
Pronuntaţă de: Tribunalul Arad - Sentinta civila nr. 571 din data de 08 septembrie 2020

Actiune in raspundere civila delictuala pentru fapta proprie a persoanei juridice
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 1828 din 6 octombrie 2020

Domeniul drepturilor nepatrimoniale recunoscute persoanelor juridice este restrans la acele drepturi subiective pe care persoana juridica le poate avea potrivit legii
Pronuntaţă de: Tribunalul Galati - Sentinta civila nr. 1399 din data de 10 Decembrie 2019

Daunele morale in litigiile de munca. Salariatul trebuie sa faca dovada unor consecinte negative pe plan social si psihic, argumentarea acestora nefiind suficienta.
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 255/2014 din 07.03.2014

Compensatia legala. Conditii
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti - Decizia civila nr. 3446A din data de 22.11.2019

Neplata drepturilor salariale.Dreptul salariatului de a solicita daune morale.
Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL IASI � Decizia nr. 380/13.06.2019



Articole Juridice

Dialogurile MCP (IV) � Daunele morale acordate salariatilor in litigiile de munca
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Criterii jurisprudentiale in stabilirea daunelor morale de catre instantele de judecata
Sursa: Irina Maria Diculescu

Raspunderea coordonatorului activitatii salariatului in accidentele de munca. Plata daunelor morale
Sursa: Irina Maria Diculescu

Pierderea unui membru de familie. Gradul de apreciere al instantei in acordarea daunelor morale
Sursa: Irina Maria Diculescu

Acoperirea prejudiciului moral si imbogatirea fara justa cauza. Criterii de acordare
Sursa: Irina Maria Diculescu

Manevrarea echipamentului de catre persoane neautorizate. Lipsa instructajului SSM. Acordarea de daune morale salariatului
Sursa: Irina Maria Diculescu

Combaterea hartuirii morale si a hartuirii sexuale la locul de munca, in spatiile publice si in viata politica
Sursa: EuroAvocatura.ro