Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Civil » Cerere de anulare a situatiei create prin discriminare

Cerere de anulare a situatiei create prin discriminare

  Publicat: 07 Aug 2012       2999 citiri        Secţiunea: Drept Civil  


Situatia in care o lege, o reglementare, o politica sau o practica aparent neutra are un impact disproportionat negativ asupra persoanelor de un anumit sex, fara ca diferentele de tratament sa poata fi justificate in mod obiectiv.
Sub nr……… din ………….. s-a inregistrat pe rolul Tribunalului Tulcea cererea formulata de catre reclamanta …………….., prin care solicita, ca in contradictoriu cu parata …………, sa se constate prin hotararea care se va pronunta, ……………... De asemenea, s-a solicitat obligarea paratei, fie de a plati victimelor discriminarii despagubiri in cuantum de …………….., fie de a restabili situatia anterioara sau de a anula situatia creata prin discriminare .

Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Dovada pe care o poate face cel chemat sa raspunda pentru insulta sau calomnie, in scopul de a stabili adevarul afirmatiei sau imputarii facute si a inlatura astfel caracterul penal al faptei.
Act procesual pe care paratul are facultatea sa-l indeplineasca inainte de a incepe dezbaterea orala a procesului
inseamna o persoana fizica sau juridica stabilita in Uniune, desemnata in scris de catre operator sau persoana imputernicita de operator in temeiul articolului 27 din GDPR,
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Solutie dispusa de Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal
1. Contract incheiat intre locatar si locator prin care primul inchiriaza un bun,
Mijloace de proba prevazute in cap . II, t. III, C. proc. pen., partea generala.
Mijloace de proba prevazute in cap . II, t. III, C. proc. pen., partea generala.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Stirea, comunicarea de noutate, plus de cunostinte despre un obiect, o persoana sau un fenomen, prin care receptorul isi inlatura o stare de incertitudine.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Rezultat financiar pozitiv al unei activitati economice,
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.

In motivarea actiunii, s-a aratat ca ...........
In drept, au fost invocate disp.O.G. 137/2000.
In probatiune, la dosarul cauzei a fost atasata, in copie, .........
Prin sentinta civila nra........ s-a dispus declinarea competentei solutionarii cauzei in favoarea ........ In motivarea acestei solutii, s-a aratat ca .....
Pe rolul acestei instante s-a format dosarul .....
In fata acestei instante, reclamanta a solicitat proba .......
Legal citata, parata........nu a formulat intampinare si nu s-a prezentat in fata instantei prin reprezentant pentru a propune probe in aparare.
In cauza a fost citat ....... acesta depunand la dosarul cauzei, la solicitarea instantei, un punct de vedere cu privire la actiunea reclamantei, .......
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta apreciaza ca actiunea formulata de catre reclamanta ...... este nefondata.
Astfel, in prezenta cauza nu se poate vorbi, in opinia instantei, despre existenta unei discriminari in sensul O.G. 137/2000, iar situatia locativa a familiilor de etnie rroma despre care se face vorbire in continutul actiunii nu a fost determinata de actiuni discriminatorii din partea autoritatilor locale, ci este o consecinta a crizei de spatiu locativ ce afecteaza atat respectiva etnie cat si intreaga populatie cu probleme sociale ........, in egala masura .
In aceasta ordine de idei, reclamanta a sustinut ca familiile de etnie rroma au fost mutate de catre autoritatile locale intr-o locatie aflata la o distanta apreciabila de oras, drumul de acces pana acolo fiind impropriu pentru circulatia pietonala si respectivul loc fiind situat pe o fosta groapa de gunoi. A mai sustinut reclamanta ca aceasta amplasare a familiilor de rromi ar fi fost o consecinta a unei atitudini discriminatorii a autoritatilor locale, aceasta rezultand, in opinia reclamantei, din continutul unor declaratii date de catre reprezentantii acestor autoritati, declaratii in care au fost folosite diferite clisee la adresa respectivei etnii.
Instanta apreciaza ca folosirea de catre reprezentantii autoritatilor publice a unor exprimari de natura celora la care face referire reclamanta nu este de natura sa determine o discriminare in sensul O.G. 137/2000, atat timp cat, potrivit art.2 al.8 din acest act normativ, prevederile acestei ordonante nu pot fi interpretate in sensul restrangerii dreptului la libera exprimare, a dreptului la opinie si a dreptului la informatie.
De asemenea, trebuie observat ca in aceleasi articole de presa depuse in probatiune de catre reclamanta, reprezentantii autoritatilor locale fac referire si la motivele care au determinat mutarea familiilor de rromi pe respectiva locatie, motive determinate, asa cum s-a mentionat anterior, de situatia locativa concreta din .......... iar nu de faptul ca respectivele familii sunt de etnie rroma.
In ceea ce priveste aprecierea reclamantei ca prin stabilirea criteriilor pentru alocarea locuintelor sociale in ....... s-ar fi generat o discriminare, instanta considera ca nici aceasta nu este intemeiata, deoarece un criteriu precum cel referitor la studiile solicitantului nu poate fi discriminatoriu in sensul O.G. 137/2000. In acest sens, aplicarea si interpretarea acestui act normativ nu trebuie sa genereze o discriminare pozitiva, fiind de neconceput, in opinia instantei, ca un anumit grup social sa aiba prioritate la acordarea unui beneficiu tocmai pentru ca nu are studii, in detrimentul unui alt grup social ai carui membri, din diferite motive, au studii. In acest context, faptul ca persoane de etnie rroma au un nivel de educatie mai scazut decat restul populatiei, nu poate fi imputat consiliului local sau vreunei alte autoritati locale si faptul ca acest criteriu a fost inclus de catre consiliul local nu are nici o relevanta, autoritatile locale avand posibilitatea de a include anumite criterii pentru alocarea locuintelor sociale.
Mai trebuie precizat ca in activitatile pe care le desfasoara, autoritatile locale trebuie sa aiba in vedere, in egala masura, drepturile si interesele tuturor grupurilor sociale sau etnice. In aceste conditii, amplasarea respectivelor familii in locatia solicitata de catre acestea ar fi putut genera o situatie conflictuala in respectiva zona, sarcina autoritatilor locale fiind tocmai de a evita astfel de situatii.
De aceea, instanta apreciaza ca nici una dintre solicitarile reclamantei nu este justificata. Astfel, nu se justifica solicitarea unei despagubiri in suma de a......... deoarece nu a avut loc o discriminare, faptul ca locuintele mobile atribuite respectivelor familii sunt sau nu improprii locuirii, neavand caracterul unei discriminari si putand fi oricum rezolvat pe calea dreptului comun. Relativ la cererea de restabilire a situatiei anterioare, nici aceasta nu este intemeiata, atat timp cat restabilirea situatiei anterioare in prezenta cauza ar insemna ignorarea unei hotarari judecatoresti intrata in autoritatea lucrului judecat prin care s-a dispus evacuarea respectivelor familii din imobilul situat pe ......... aceasta fiind cauza care a generat criza locativa in care se afla aceste familii. In ceea ce priveste cererea de anulare a situatiei creata prin discriminare, aceasta este, de asemenea, neintemeiata atat timp cat, pentru motivele anterior expuse, nu se poate vorbi despre o ``situatie creata prin discriminare``, atat timp cat in cauza nu este vorba despre o discriminare in sensul O.G. 137/2000.
Avand in vedere aceste considerente, instanta urmeaza sa respinga actiunea formulata de catre reclamanta ............ in contradictoriu cu parata ........., ca nefondata.
Pronuntata de: Judecatoria Tulcea - Sentinta civila nr. 1356 din data 20.05.2008


Citeşte mai multe despre:    Judecatoria Tulcea    Daune materiale    OG 137/2000    Actiuni discriminatorii    Locuinte sociale    Despagubiri    Autoritate de lucru judecat
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

ICCJ: Persoana aflata in continuarea studiilor. Protectia si promovarea drepturilor copilului
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

ICCJ - Decizia 16/2019: in cadrul procedurii de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, serviciul de probatiune este un subiect procesual la care hotararea atacata se refera
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

ICCJ - Decizia nr. 14/2019 dispozitiile art. 43 alin. (2) din Codul penal presupun ca toate infractiunile concurente sa fie savarsite dupa condamnarea definitiva neexecutata sau executata partial
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Decizia ICCJ nr. 12/2019: regimul suspendarii conditionate a pedepsei ca efect al aplicarii legii penale mai favorabile sub vechiul Cod Penal se mentine si dupa intrarea in vigoare a Codului Penal actual
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Decizia ICCJ nr. 10/2019: participantul la comiterea unei infractiuni care a fost judecat separat de ceilalti participanti si audiat ulterior ca martor, in cauza disjunsa, nu poate avea calitatea de subiect activ al infractiunii de marturie mincinoasa
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

ICCJ: actiunea de conducere a unui vehicul, astfel cum este prevazuta de art. 336 din Codul penal, nu presupune in mod necesar punerea in miscare a vehiculului prin actionarea sistemelor de autopropulsie.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Plata de daune materiale si morale pentru incetarea fara instiintare a contractului individual de munca incheiat cu un angajator din strainatate
Pronuntaţă de: Tribunalul Tulcea Sectia Civila si de Contencios Administrativ si Fiscal, Sentinta civila nr. 67/2017, in sedinta publica din 18 ianuarie 2017

Conflict negativ de competenta. Partaj. Modificarea cererii in fata instantei in favoarea carei s-a declinat cauza
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia I civila, decizia nr. 381 din 5 februarie 2014

Daune materiale si morale, pentru eroare judiciara.
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia nr. 14 din 5 ianuarie 2006.

Daune materiale si morale, pentru eroare judiciara.
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia nr. 14 din 5 ianuarie 2006.Articole Juridice

Criterii jurisprudentiale in stabilirea daunelor morale de catre instantele de judecata
Sursa: Irina Maria Diculescu

Aplicarea in timp a legii darii in plata – aspecte de constitutionalitate
Sursa: Irina Maria Diculescu

Acoperirea prejudiciilor morale si materiale ca urmare a nerespectarii regulilor de sanatate si securitate in munca. Criterii si conditii de acordare a daunelor-interese
Sursa: Irina Maria Diculescu

Logodna. Evolutie. Conditii de valabilitate. Efecte juridice. Exemple practice
Sursa: Liliana Gologan

Poate fi obligat Statul Roman la plata cheltuielilor de judecata efectuate de inculpatul achitat pentru ca fapta penala nu exista?
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

ICCJ. Contestatie decizie incetare contract individual de munca. Insolventa. Suspendare de drept
Sursa: Avocat Lacatus Igor

Obiectul si exercitarea actiunii civile in procesul penal. Art. 19 - NCPP
Sursa: EuroAvocatura.ro