Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Fiscal » Impozit pe profit. Nerealizarea de venituri. Derularea unor credite bancare neperformante, prin folosirea acestora in alte scopuri decat acelea pentru

Impozit pe profit. Nerealizarea de venituri. Derularea unor credite bancare neperformante, prin folosirea acestora in alte scopuri decat acelea pentru

  Publicat: 12 Jun 2007       1268 citiri        Secţiunea: Drept Fiscal  


Suma de bani din venitul unei persoane fizice sau juridice varsata la bugetul statului sau la bugetele locale in virtutea unei legi care prevede acest lucru.
Pierderile societatii comerciale, care nu se datoreaza unei activitati normale, ci este rezultatul folosirii creditelor in alte cazuri decat acelea pentru care au fost contractate, nu se deduc din venitul pentru care se datoreaza impozit pe profit.

Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
Suma de bani din venitul unei persoane fizice sau juridice varsata la bugetul statului sau la bugetele locale in virtutea unei legi care prevede acest lucru.
Inscris (cambie, bilet la ordin, cec, etc.) emis de catre o banca sau o institutie de credit, care confera detinatorului sau
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Grup de cuvinte prin care se individualizeaza si se identifica o persoana fizica in societate si familie.
(In sensul Legii 10 din 2001). Orice teren si/sau constructie situat in intravilan, cu oricare din destinatiile avute la data preluarii, precum si orice bun mobil devenit imobil prin incorporare in aceasta constructie,
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Societatea Comerciala „S” a chemat in judecata Ministerul Finantelor Publice Directia Generala a Finantelor Publice Mures si Garda Financiara Mures si a cerut anularea deciziei nr.40/1997 si a procesului verbal nr.1866/1994 prin care s-au stabilit in sarcina societatii plata urmatoarelor sume: 103.943.427 lei impozit pe profit, 103.943.427 lei dublul sumei si 47.400.522 lei majorari de intarziere.
Reclamanta a sustinut ca fiind angajata in obtinerea si derularea unor credite bancare neperformante, societatea avea de restituit suma de 1.053.506.889 lei cu titlu de credit nerambursat, fara a inregistra venituri si deci, profit, astfel incat impunerea efectuata de Garda Financiara Mures, pe baza de estimari, este nelegala.
Curtea de Apel Targu Mures, Sectia comerciala si de contencios administrativ, prin sentinta nr.284 din 27 noiembrie 2000, a respins actiunea ca nefondata, retinand ca reclamanta a contractat un imprumut, de la Bankoop Mures, in valoare de peste 1 miliard lei, pe care nu l-a utilizat in scopul pentru care l-a facut, ci a creditat alte persoane fizice si juridice; de asemenea, reclamanta a inregistrat in evidentele contabile comisioanele si dobanzile platite pentru aceste credite, a majorat costurile propriei activitati, nu a evidentiat toate veniturile si a diminuat artificial venitul impozabil si impozitul pe profit.
Reclamanta a declarat recurs, motivand ca instanta de fond si-a insusit in mod eronat punctul de vedere al organelor financiare, desi, societatea nu a realizat venituri, ci numai costuri, in care nu s-au inclus comisioanele, astfel ca obligarea sa la plata impozitului pe profit si a majorarilor de intarziere nu are baza legala.
Recursul nu este fondat.
Imprejurarea ca in anul 1994 reclamanta nu a realizat profit nu o poate exonera de plata obligatiilor bugetare, cat timp creditele obtinute de la Bankoop Mures nu au fost folosite in scopul in care au fost contractate, cel creator de venituri.
Creditul a fost utilizat pentru rambursarea altor imprumuturi, cumpararea unor certificate de depozit in nume propriu, constructia unui imobil sau restituirea unor sume catre creditorii societatii.
Ca urmare a folosirii sumelor de bani, rezultate din credite, in alte scopuri, de organul de control, aplicand corect dispozitiile legale, a procedat la calcularea impozitului pe profit aferent comisioanelor bancare achitate in perioada ianuarie-octombrie 1994 si a majorarilor de intarziere, pe baza documentelor contabile ale societatii.
Deci, instanta de fond a retinut corect ca pierderea inregistrata de reclamanta nu este urmarea unei activitati normale, desfasurata in conditiile legii ci este rezultatul unor activitati ilegale, prin folosirea creditelor obtinute in alte scopuri decat cele pentru care au fost contractate.
In consecinta, criticile formulate de reclamanta fiind neintemeiate, Curtea a respins recursul ca nefondat.



Pronuntata de: Decizia nr.188 din 23 ianuarie 2002, Inalta Curte de Casatie si Justitie


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Calculul termenului de preaviz la concedierea salariatului. Aspecte practice si procedurale
Sursa: MCP Cabinet avocati

Absenta salariatului de la locul de munca in situatii de urgenta familiala
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Conditiile si durata perioadei de proba. Noi obligatii in sarcina angajatorilor
Sursa: MCP Cabinet avocati



Ştiri Juridice
Legislaţie

LEGEA nr. 367/2022 a dialogului social
LEGEA nr. 367/2022 privind dialogul social (Inlocuieste Legea nr. 62/2011) Publicata in MONITORUL ...

Legea 283/2022 privind modificarea Codului muncii si a Codului administrativ
Legea nr. 283/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, precum si a O ...

OUG nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 din Codul Penal
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 alin. (1) din Legea nr. 28 ...