Cauza are ca obiect anularea diplomelor de licenta obtinute de reclamanti pentru nereguli administrative in ceea ce priveste procedura de inscriere in primul an de studii.
Acestia critica autoritatile nationale pentru anularea imprevizibila a diplomelor lor, din motive care nu le sunt imputabile, dupa sase ani de studii universitare si invocand incalcarea dreptului lor la respectarea vietii private.
Curtea a subliniat ca deciziile de inscriere ale reclamantilor au fost emise si semnate de un reprezentat al institutiei, si anume decanul Facultatii de Medicina si Farmacie, inainte de obtinerea scrisorilor de acceptare si a certificatelor de competenta lingvistica. In virtutea acestor decizii, reclamantii au fost autorizati sa urmeze un ciclu complet de sase ani de studii universitare de stomatologie.
Reclamantii nu ar fi avut niciun motiv sa urmeze sase ani de studii si sa participe la examenele de finalizare a studiilor daca universitatea le-ar fi refuzat ab initio inscrierea administrativa. Senatul Universitatii, la propunerea decanului si in temeiul principiului autonomiei universitare, a confirmat legalitatea situatiei administrative a reclamantilor si a validat participarea lor la examenele de absolvire.
Trebuie sa se acorde o importanta deosebita contextului in care a avut loc adoptarea acestor decizii, care era caracterizat de existenta unei anumite divergente intre administratia universitatii si Ministerul Educatiei cu privire la eliberarea tardiva a scrisorilor de acceptare ale reclamantilor.
Din perspectiva Curtii, de aceasta situatie de incertitudine si de lipsa de concordanta nu pot fi acuzati, in niciun caz, reclamantii. In fine, prin anularea diplomelor de licenta ale reclamantilor in circumstantele descrise, autoritatile au afectat brusc situatia profesionala a acestora, cu toate ca nicio deficienta privind nivelul lor de calificare nu permitea sa se considere ca nu erau la inaltimea sarcinilor lor.
Astfel, masurile contestate nu raspundeau unei nevoi sociale imperioase si, in orice caz, nu erau proportionale in raport cu scopurile legitime urmarite. De facto, nu erau necesare intr-o societate democratica.
Interdictia suprapunerii programului de lucru in cazul salariatilor cu mai multe locuri de munca Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut
Calculul termenului de preaviz la concedierea salariatului. Aspecte practice si procedurale Sursa: MCP Cabinet avocati
Absenta salariatului de la locul de munca in situatii de urgenta familiala Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut
HG privind stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata de la 1 octombrie 2023 HOTARAREA de Guvern pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata ...
O.U.G. nr. 42 din 24 mai 2023 pentru modificarea si completarea Legii nr. 367/2022 privind dialogul social si a Legii nr. 53/2003 ...
DIRECTIVA (UE) 2019/1152 din 20 iunie 2019 privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de munca in Uniunea Europeana DIRECTIVA (UE) 2019/1152 din 20 iunie 2019 privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de m ...