Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Jurisprudenţă » PIDO/CEDO » CEDO: Panioglu impotriva Romaniei. Libertatea de exprimare

CEDO: Panioglu impotriva Romaniei. Libertatea de exprimare

  Publicat: 03 Aug 2021       384 citiri        Secţiunea: PIDO/CEDO  


Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Reclamanta, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, a scris un articol despre presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Articolul a fost publicat intr-un ziar national si pe un site de internet, mentionandu-se numele si profesia reclamantei.

Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Persoana pusa sub interdictie judecatoreasca sau careia i s-a aplicat pedeapsa complementara a interzicerii unor drepturi prevazuta de legea penala.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Sectia de judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii (SJCSM) a decis ulterior ca articolul a incalcat dispozitiile Codului deontologic al judecatorilor si procurorilor; recursul a fost respins de ICCJ. Reclamanta s-a plans Curtii sustinand ca sanctiunea care i-a fost aplicata a impiedicat-o sa participe la examene pentru a promova profesional, precum si ca lipsa de previzibilitate a Codului deontologic, nedefinind notiunea de opinie exprimata cu privire la integritatea morala si profesionala a unui coleg, reprezinta o incalcare a libertatii sale de exprimare.


Curtea a retinut ca ingerinta contestata era prevazuta in lege si urmarea un scop legitim.


Astfel, conform dispozitiilor relevante din Codul deontologic, judecatorilor le era interzis sa-si exprime opinia cu privire la integritatea morala si profesionala a colegilor lor.


Interpretarea instantelor nationale nu a parut arbitrara sau imprevizibila considerand implicit ca notiunea de ``coleg`` includea judecatori care lucrau in alte instante decat cea in care lucra reclamanta.


Desi ICCJ a constatat ulterior ca notiunea de ``coleg`` nu fusese definita suficient de precis, simplul fapt ca o dispozitie legala era capabila de mai multe constructii nu insemna in mod necesar ca nu indeplinea cerinta de previzibilitate.


La momentul faptelor in cauza, dispozitiile respective erau in vigoare de mai multi ani, iar reclamanta, judecator cu o vasta experienta in domeniu, nu putea pretinde necunoasterea continutului acestora.


In ceea ce priveste caracterul necesar intr-o societate democratica, Curtea a retinut ca autoritatile nationale au considerat ca reclamanta incalcase Codul deontologic din cauza scopului urmarit de articolul sau si al expresiilor utilizate.


In plus, acestea au considerat ca articolul sau a incalcat obligatia de discretie si ca declaratiile sale nu au fost judecati de valoare, ci au transmis aspecte specifice si o opinie personala clara si lipsita de echivoc cu privire la integritatea morala si profesionala a presedintelui ICCJ.


Articolul ar fi putut determina un observator rezonabil sa se indoiasca de aceste calitati ale persoanei vizate si ar fi fost in detrimentul reputatiei sistemului judiciar si al demnitatii, independentei si impartialitatii justitiei.


Hotararea CEDO integral AICI.Pronuntata de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Cercetarea disciplinara a salariatilor. Legalitatea Regulamentului intern si a altor Proceduri
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Inechitatile salariale in sectorul public si in sectorul privat
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP: Legalitatea si obiectivitatea evaluarii profesionale a salariatilor
Sursa: Avocat Marius-Catalin PredutŞtiri Juridice
Legislaţie

OUG nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 din Codul Penal
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 alin. (1) din Legea nr. 28 ...

Legea nr. 140/2022 privind unele masuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale si psihosociale si modificarea si completarea unor
Lege nr. 140 din 17 mai 2022 privind unele masuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilitati int ...

Legea 144/2022 pentru modificarea si completarea art. 34 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii
Legea 144/2022 pentru modificarea si completarea art. 34 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii Pu ...