Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Jurisprudenţă » PIDO/CEDO » CEDO: Gheorghe-Florin Popescu impotriva Romaniei. Libertatea de exprimare

CEDO: Gheorghe-Florin Popescu impotriva Romaniei. Libertatea de exprimare

  Publicat: 04 Aug 2021       804 citiri        Secţiunea: PIDO/CEDO  


1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Una dintre solutiile pe care le pronunta instanta care a judecat cauza penala,
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.
Cauza a avut ca obiect condamnarea pentru calomnie de catre instantele romane a reclamantului, ziarist, pentru publicarea mai multor articole pe blogul pe care il administra in care acuza un alt ziarist ca este raspunzator moral pentru sinuciderea unei alte persoane .

Forma de monopol care reprezinta o intelegere fie intre intreprinderi privind diferite aspecte ale activitatii lor (fixarea preturilor, cooperarea pe linia productiei si a desfacerii marfurilor),
Proces, pricina, cauza, conflict, neintelegere intre doua sau mai multe persoane,
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului

In fata Curtii, reclamantul a sustinut ca instantele au adus atingere dreptului sau la libertatea de exprimare, prevazut la art. 10 din Conventie .


Curtea a observat ca instantele interne si-au centrat analiza in mod principal pe consecintele negative pe care afirmatiile in litigiu le-au avut asupra onoarei, reputatiei si demnitatii ziaristului lezat, precum si pe faptul ca reclamantul nu si-a probat afirmatiile.


Insa instantele au omis, printre altele: sa distinga intre afirmatii si judecati de valoare; sa analizeze anumite elemente esentiale, cum ar fi profesia reclamantului si faptul ca libertatea presei joaca un rol fundamental in buna functionare a societatii; sa observe ca speta priveste un conflict intre dreptul la libertatea de exprimare si dreptul la protectia reputatiei, fiind necesara echilibrarea acestor interese; sa ia in considerare notorietatea si comportamentul anterior al ziaristului lezat; in ceea ce priveste stilul articolelor in cauza, sa urmareasca cu deosebita atentie - avand in vedere ca natura satirica a articolelor a fost principalul argument al apararii reclamantului - daca era vorba sau nu despre o forma de exagerare sau de denaturare a realitatii care urmarea sa provoace, sa agite, si ca nu era necesar sa fie luat in serios.


In ceea ce priveste gravitatea sanctiunii impuse (5 000 RON), Curtea a aratat ca instantele nationale s-au limitat la enumerarea criteriilor care trebuie aplicate in scopul stabilirii sanctiunii, fara insa a le aplica sau a lua in considerare consecintele acestei sanctiuni asupra situatiei economice a reclamantului.


Hotararea CEDO integral AICI.Pronuntata de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Interdictia suprapunerii programului de lucru in cazul salariatilor cu mai multe locuri de munca
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Calculul termenului de preaviz la concedierea salariatului. Aspecte practice si procedurale
Sursa: MCP Cabinet avocati

Absenta salariatului de la locul de munca in situatii de urgenta familiala
Sursa: Avocat Marius-Catalin PredutŞtiri Juridice
Legislaţie

O.U.G. nr. 42 din 24 mai 2023
pentru modificarea si completarea Legii nr. 367/2022 privind dialogul social si a Legii nr. 53/2003 ...

DIRECTIVA (UE) 2019/1152 din 20 iunie 2019 privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de munca in Uniunea Europeana
DIRECTIVA (UE) 2019/1152 din 20 iunie 2019 privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de m ...

LEGEA nr. 367/2022 a dialogului social
LEGEA nr. 367/2022 privind dialogul social (Inlocuieste Legea nr. 62/2011) Publicata in MONITORUL ...